Doporučenie

16. marca 2013, gilos, Nezaradené

Keď si pred rokmi, v júli 1996 dovolil odskočiť nebohý Ján Pavol II pred stretnutím s veriacimi mesta Prešov v Športovej hale k pamätnej doske na budove bývalého evanjelického lýcea  s menami 27 mučeníkov a za prítomnosti p.Mišinu, evanjelického biskupa východného dištriktu pomodliť, bol to akt uznania podielu katolíckej cirkvi a jej obrancov pápežstva na jatkách v roku 1687.

Teraz po voľbe nového pápeža, bývalého predstaviteľa jezuitov sveta objavili sa  tlači články o podiele jezuitov na záchrane katolicizmu, ako pravého náboženstva v Európe  od výzvy M.Luthera v podobe 95 výpovedí k dišpute v roku 1517 na dverách chrámu vo Wittenbergu.

Vyšetrovaniu „zločinov“ občanov mesta Prešov, ale aj okolitých obcí, boli prítomní jezuiti na čele s pátrom Peritzhofom, ktorí sprevádzali odsúdených na smrť a „prosili“ za ich prinavrátenie k pravej viere pred Bohom. Ak nedávny a ctený pápež Ján Pavol II prejavil ľútosť nad krutými popravami vážených  mešťanov mesta Prešov dokazuje ,že sa k tomu krutému činu hlási SCR, ale bez toho, aby sa v dnešných dobách o tom objavila v našich médiách akákoľvek zmienka.

Keď sa  teraz chystajú držitelia moci v štáte I.Gašparovič a S.Zvolenský pozvať nového pápeža Františka, koreňom jezuitu, na návštevu Slovenska, mohli by do jeho programu zakomponovať aj návštevu a poklonu umučeným mešťanom mesta Prešov ,keď tak učinil už jeho predchodca Ján Pavol II.. Teraz by to bolo autentickejšie Veď ako jezuitovi by sa to patrilo v plnej dôstojnosti a pokore, ako o jeho vlastnostiach píšu s plným nasadením dnešní novinári

Ináč všetky chválospevy redaktora M.Surgoša, čo znamenali jezuiti pre záchranu sveta pred chudobou, by boli falošné. My si ich misie v dejinách  pamätáme ináč. Ohňom a mečom.

 

W  O  W