Chodiť po zemi a dívať sa pod nohy

31. januára 2013, gilos, Nezaradené

Mimoriadny záujem o výsledok priamych volieb prezidenta ČR v našich médiách dáva dôvody, aby sa k ním mohol vyjadriť aj občan – Slovák. Vyjadriť i preto, že naše vzťahy z dôvodov historických, ale aj istého sentimentu sú stále nadštandardné, neporovnateľné so susedmi v Maďarsku, či Poľsku ,ako s bývalými členmi RVHP, či WZ.

Uplynulé dva týždne medzi prvým a druhým kolom volieb som venoval(okrem iných a naliehavých povinností) čítaniu a vnímaniu obsahu knihy zvoleného prezidenta ČR s názvom:“ Jak jsem  se mýlil v politice“ z roku 2005 a pohľadu na jeho podopretý obličaj na prebale knihy.

Preto neprekvapujú jeho prvé slová ktoré vyslovil v povolebnom zmätku novinárom za pochodu v hotel TOP, že chce byť prezidentom 10 miliónom občanov ČR. Ale to sa nedá, pretože  2,2 miliónov  .ho nevolilo a ďalší. ktorí neprišli do volebných miestností  nechceli ani Karla von Schwarzenberga., Ale chcieť môže..

V rozhovore s V.Moravcom v prvej relácii na ČT 1,aj keď v súlade s jeho náturou a zvykmi mentorovať, poučil redaktora ,že za prezidenta ho ešte pokladať nemôže, pretože redaktor nepozná protokol. Vyslovil však počas tých niekoľkých hodín veľa myšlienok z nátury a presvedčenia, ktoré silne korešpondujú s jeho myšlienkami v menovanej knihe.

Víťaz volieb, teda M. Zeman, je originálny človek, solitér, ktorý bude aj vo funkcii prezidenta málo obľúbený pre svoju priamu reč bez ozdôbok s ľuďmi, ktorí ho budú pracovne obklopovať, alebo ktorí sa do jeho priazne budú unúvať z dôvodov rôznych a iných, Ale tých ktorých  sa jeho invektívy nebudú dotýkať, radi sa s nimi stotožnia a zasmejú.“ Jak jim to nadal“. .Jednoduchým, jemu podobným bonmotom, môže byť veta že „ľahšie sa  jeho myšlienky čítajú, ako počúvajú v priamom prenose“ Jedinou  devízou, ktorú voľbou získal je skutočnosť, že počas budúcich piatich rokov je neodvolateľný, pokiaľ nespácha nejaký hrdelný zločin voči ČR. Len by sa opakovane a pričasto  nemal miešať do politickej kuchyne českej vlády a oboch komôr parlamentu. Nastane ale kuriózna situácia, či stav, pretože on sa zatiaľ nemá o koho politicky oprieť, okrem svojej na  Vysočine konštituovanej SPOZ.

Signifikantné reakcie na jeho zvolenie pochádzajú zo strany západoeurópskych médií, ktoré sa z jeho víťazstvom v priamych voľbách nevedia zorientovať. Možno je to preto, že  počas rokov trávených na dôchodku a na Vysočine nebol pre ne vôbec zaujímavý a jeho činy i myšlienky pokladali občas  za prejavy stareckej demencie. Nemali ho pod hľadáčikom a občasných  mediálnych delobuchov a tak varia z pozbieraných ingrediencií a čistej vody. Narýchlo, ale pravdivo a objektívne dospeli zodpovední novinári len k uznaniu jeho vedomostí a rozsahu toho, čo bývalo predmetom jeho profesionálneho života – futurológia, alebo lepšie ,prognostika. Dokonca v debate s protikandidátom uspel aj jazykovo. No jeden expert na slovanské a východoeurópske štúdie z Londýna o ňom napísal: “že má dobré vzdelanie, no nie je intelektuálny typ “,skôr mysliteľ a politik .Iní zatiaľ išli na neho z druhého konca tým, že si myslia, že český život a politiky sa z pražských kaviarní prenesie do „hospod“, ako vždy v minulosti, ako písal J.Hašek. v románe o Josefovi Švejkovi.

Keby sme hľadeli  na vyjadrenia západoeurópskej tlače, napriek jeho pozitívnemu stanovisku k väčšej angažovanosti ČR v EÚ, potom „kníže pán“ im bol bližšie, tak ako  majiteľom médií a redaktorom, ktorí v nich za veľké peniaze pôsobia a vytvárajú mienku. Oni si vkus budú  len ťažko naprávať. Ale i on, nový prezident ČR v znení názvu názoru , aby začal chodiť po zemi a dívať sa pod nohy aby nezakopol.

Bude mať na to dosť času, aby sa tak stalo v realite českej politiky. Kto dožije, uvidí.

 

W  O  W