Praktická lekcia o ľudských právach.

15. decembra 2012, gilos, Nezaradené

V čase, keď príslušný výbor Kongresu USA vyslovil znepokojenie nad stavom ľudských práv v Rusku, došlo k masovej poprave detí v jednej zo škôl v štáte Connecticut-e keď 20 ročný mládenec poloautomatickou puškou(!) vo vlastníctve svojej matky zaútočil a deti s personálom školy postrieľal, až sa sám zastrelil.

Treba vedieť a dokresliť by nám to mohli naši experti na život v USA p. M. Bútora a p. R. Káčer, bývalí veľvyslanci s trvalým obdivom ku všetkému čo sa spája so Štátmi. Či právo vlastniť zbraň v ich ponímaní patrí medzi základné ľudské práva, ako právo na sebaobranu doma, či na ulici, alebo v úrade. Pokiaľ B. Obama uvažoval v svojom prvom období prezidenta o obmedzení tohto základného práva Američanov, zdvihla sa proti nemu veľká vlna odporu zo strany republikánov a nepochodil, pretože chápanie práva je v spoločnosti zakorenené ináč, ako inde vo svete. Štáty predsa vyrastali na násilí, na iných hodnotách i realitu.

História USA má svoje úskalia, o ktorých sa už nesmie hovoriť, pretože v očiach i mysliach obdivovateľov ich slobody i života by to viedlo k rozpakom, či obdivujú správne. Do sveta slobody si predsa priniesli milióny Afričanov, aby mal kto obrábať, ako otroci bavlníkové plantáže pre anglické textilky na juhu Štátov. Veď o tom bol i príbeh vojny Juhu proti Severu i smrť Abrahama Lincolna. Lynčovanie bolo súčasťou miestnych rituálov spravodlivosti, rovnako ako existencia rasovej organizácie Ku-Klux-Klan a ako vybíjali prérijní lovci bizónov i Indiánov a ako ich i dnes držia v rezerváciách.

Aj preto udivuje, akým právom si dnes nárokujú členovia Kongresu vynášať rozsudky nad stavom ľudských práv vo svete. Iste ale majú svoje dôvody prečo tak konajú a čo ich vedie k hodnoteniu stavu podľa ich partitúry a k čomu každoročne vyrábajú správy.

Je vysoko významné, že americká administratíva sa zaujíma prednostne o stav ľudských práv práve v Rusku. Stalo sa už pravidlom, že je tak od čias vlády Vl. Putina na poste najvyššom, ktorý ako významný agent KGB v Nemecku mal možnosť spoznať metodiku rozkladu spoločenských zriadení všade, kde o to mali záujem aj pod rúškou ochrany ľudských práv. Keď pred niekoľkými dňami Vl. Putin v Dume oznámil, že tí politici a organizácie, ktoré budú pre svoju protištátnu činnosť používať cudzie peniaze, budú pokladaní a pokladané za nedovolené a bude s nimi nakladané ako s agentmi cudzích mocností i s konsekvenciami a trestami. Čo je na tom mimoriadne a v rozpore s ľudskými právami?

Aj M. Romney, kandidát republikánov na post amerického prezidenta sa v predvolebnej kampani vyslovil, že z hľadiska geopolitického je RF najväčší nepriateľ záujmov USA vo svete a v tom smere Štáty aj konajú, keď v Poľsku a v Čechách trvale pripravujú obranný štít akože proti Iránu – Strategickú doktrínu, ktorá platí predsa roky už za vlády prezidenta Reagana sformulovali Zbyg. Brzezinsky a americká Češka M. Albrihtová, že Rusko bude potrebné rozparcelovať na tri štátne útvary a tým zmenšiť nebezpečenstvo hrozby pre globálne záujmy Štátov. Nie naraz, ale postupne a trvale. Ani správa o dodržiavaní ľudských práv v Rusku z tejto trajektórie nevybočuje.

Vražda deti v mestečku Newtown patrí medzi ukážkové príbehy o chápaní ľudských práv v USA a tomu nepomôžu ani slzy v očiach amerického prezidenta. Ale k tomu, by sa mohli s náležitou vážnosťou vyjadriť páni Bútora s Káčerom podobne keď nám rozprával z TV obrazovky p. Ivo Samson o bezpečnostných problémoch sveta. Sú to predsa puncovaní a viac karátoví experti na ľudské práva i politiku.

 

W O W