Vdp biskup a poľný kurát získal ďalšiu pozíciu

24. októbra 2012, gilos, Nezaradené

Od dní, keď bol z rozhodnutia súčasného Svätého otca a pápeža odvolaný a odvelený do materského kláštora trnavský arcibiskup Bezák, môžeme pozorovať isté, síce malé ale z tradícií r. k. cirkvi významné modernizačné posuny v chovaní kléru .Ich slová z prednášok počas omší sú už bližšie civilnej reči v používaní niektorých (business, managér, moderátor a pod.) no zatiaľ sa to nedotýka podstaty.

            Keď istý kňaz len nedávno mal prednášku v nedeľnom prenose SRo o posvätnosti manželského zväzku, svoju prednášku začala žena(!) čítajúca z Písma svätého slovami zo Starého zákona o tom, ako Pán Boh stvoril Adamovi, aby mu nebolo smutno Evu z jeho rebra. To vari už ani obrazne nepatrí do výbavy prednášajúceho v chrámoch, pretože odpovedá len  tradičnej výbave vierovky, ktorá má už mnohé prekonané tvrdenia. Podobne  postavenie ženy v náboženskom živote iný kňaz  to odôvodnil tým ,že ani pri poslednej večeri Ježiša Nazaretského okolo stola .no len z jednej jeho strany tradične zobrazovaného , sedeli iba muži .A ženy treba v tej súvislosti chápať ako gazdiné, obsluhujúci personál. taký je totiž tradičný obraz, ktorý si domysleli umelci v rôznych storočiach.  Iné videnie skutočnosti sa nepripúšťa. Je to tak a basta!

            Teraz náčelník poľných kurátov vdp Rábek v náprave chýb cirkvi so súhlasom vysokých miest vo Vatikáne dosiahol, že nebohý pápež K.Wojtyla bol menovaný do pozície patróna slovenskej HZS na svätej a dokonale pripravenej omši v Terchovej .Bolo to premyslené ,no K.Wojtyla ako novokňaz v Krakowe bol skôr turista, ktorý mal rád Vysoké Tatry .Cieľom tejto akcie bolo aktualizovať činy človeka ,ktorého poznajú i dnešní ľudia. a zaradiť ho do istého potrebného moderného kontexu. Aktu sa zúčastnili profesionálni i dobrovoľní záchrancovia zo všetkých staníc HZS až asi na tých, čo boli v službe, alebo nechceli. Bolo to iste v rámci služobnej cesty so všetkými benefitmi. Všetko na účet úradu vdp biskupa  Rábka. .Zúčastnení záchranári boli odetí do slušivých uniforiem ,ktoré im k tejto príležitosti zabezpečil samotný režisér aktu vdp. Rábek. iste ako vrchný veliteľ všetkých poľných kurátov ozbrojených síl ASR,  policajtov ,hasičov i dozorcov  vo väzniciach si to mohol dovoliť, má na to predsa možnosti cez velenie ASR, ale  má aj vplyv na krajčírskej dielne v službách cirkvi, kde  pracovité mníšky šijú uniformy pre kňazov pre každú príležitosť Teraz pod jeho perute takto sa zaradili aj záchranári s celou ich pracovnou výbavou a lanami a skobami. Zatiaľ tam nebolo možné zaradiť helikoptéry, ktoré sú akosi mimo jeho dosahu. Zatiaľ.

Pri posvätnom akte pekne v diele asistoval pápežský nuncius z Vatikánu, ktorý peknou slovenčinou čítal, čo mu pripravili prekladatelia .A že vdp.Rábek je rázny a vysoko postavený činiteľ aj v KBS svedčí zloženie suity v kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej. Kam sa nezmestil vdp Gális pod ktorého úrad biskupa patrí i cirkevný zbor  v tejto obci .Iste v tom nebola chyba alebo zábudlivosť ale dôkladná réžia kto môže a kde a kto nemôže podľa predpisov, ktoré sa musia dodržiavať .O jeho schopnostiach a možnostiach svedčí aj zmena ináč pekného názvu obce Sládečkovce na starý Močenok, kde sa narodil vdp.Rábek a niekoľko storočí pred nim biskup Gorazd,V tomto  bohatom  slede odpustových letných slávnosti dostal sa už aj Močenok prvý krát s gospelovými spevmi rôznych skupín ,ale už aj so svätou omšou,  v TV prenose ktorú slúžil ako ináč miestny rodák vdp.Rábek.Ak to pôjde tak ,ako doteraz Močenok môže o niekoľko rokov byť rovnocenným miestom, ako Šaštín,či Levoča .Len počkať .Je to schopný a šikovný pán.

 

vdp= veľadôstojný pán

 

 

W  O W