Za tú našu pravú, nepančovanú(kopaničiarsku)

17. septembra 2012, gilos, Nezaradené

Stáva sa dobrým zvykom že sa národ, alebo jeho jednotlivé skupiny nechajú počuť
vo forme protestných pochodov, alebo písaním petícií a zbieraním podpisov .Začali s tým
lekári, potom zdravotné sestry a pôrodné asistentky, Za nimi nasledovali učitelia a pracovníci
v školstve a nedávno ( v sobotu)z popudu p.J.Tomka ,kardinála, ktorý sa nechal pozvať začne
protest a zber podpisov veriacich katolíkov za zachovanie sviatku Panny Márie šaštínskej
patrónky Slovenska ako bolo orgánmi katolíckej cirkvi ustanovené .Aj preto možno vysloviť
názor ,že protesty sú a budú národným koloritom, takým uvedomovaním si slovenskosti, kto
sme a kam kráčame .Štát a jeho mocenské orgány to dovoľujú, pretože sa to patrí
k demokratickým zvyklostiam aj tým novodobým.
Teraz by sa do rady protestujúcich mohli zaradiť “vinopalníci“ z lazov a kopaníc
a beztrestne, kde pálenie dobrej domácej slivovice a
calvadosu najmä teraz, keď
spravodajcovia hlásia vysokú úrodu jabĺk, ale aj iných destilátov po ukončení leta
a začiatku kvasných procesoch, bolo poctivé remeslo a podnikanie , pokiaľ sa do remesla
nezačali miešať veľké peniaze a tak znížili hodnotu ich náročnej aj keď ilegálnej práce a
spoločenský kredit známych značiek s prívlastkami domáca, pravá, ale nikdy nie ľavá!
Pripojiť by sa mohli do protestov aj mnohí(možno už len niekoľkí)výrobcovia značkových
liehovín pokiaľ liehoviny, ktorých výrobcovia síce existujú ale majitelia liehovarov sú už iní
a ostali len názvy ich destilátov a tí, čo s pravou rukou na ľavej strane hrude budú deklarovať,
že ide o poctivú výrobu a tradíciu a žiadne klamstvo.
Pri súčasnej metanolovej afére na Morave, ktorá sa už prevalila na Slovensko ,je
z hľadiska dejinného dôležité poznanie, že domáca slivovica(najmä) sa pálila domácky,
pokútne i čestne v obecných či družstevných liehovaroch roky a bez otravy konzumentov.
Svojim spôsobom to boli čestní paliči a čestní ľudia dbajúci o svoju povesť, ktorí pálili
poctivú pálenku, ale bez odvodu dane z alkoholu a i tak by mali protestovať, že ich štát hádže
do jednej kategórie s tými, čo vo výrobe a distribúcii našli svoju životnú šancu zbohatnutia
i za cenu životov ľudí ,ktorí sa zlakomili na ich nízke ceny, predajcovia i konzumenti.
Oblasti konečných procesov výroby liehu, ale aj iných kvapalín, ktorým sa hovorieva
v chémii destilácia, ale aj múdrejšie difúzne procesy som sa venoval špeciálne a roky
v posluchárňach na prednáškach chemického inžinierstva (nestotožňovať obecne s chémiou)
ale aj v praxi. Preto rôzne hlasy ,ktoré sa ozývajú v médiách ma dráždia a urážajú vlastné
separačné procesy kvapalín. Môžem povedať ,že i pri jednoduchej kotlovej destilácii násady
zákvasu z rôznych druhov ovocia, či zemiakov, okrem ohňa a chladenia je najdôležitejší
teplomer a oči vinopalníka, aby sledoval oheň pod kotlom a rast teploty pár pred vstupom do
chladiča po hranicu 69 stupňov Celzia .Aby kotol mal rošt a kôstky, či šupky z plodov na
spodku kotla mu neprismudli Ak teplota pár začne skokom stúpať, nádobu s destilačnými
predkami musí odložiť a čakať až teplota rýchle vzrastie k hodnote 79 stupňov. To je tá pravá
chvíľa a koštovka všetkých ,ktorí proces nedočkavo sledovali.
Ak v reláciách médií, ako býva v dnešných časoch zvykom, odznejú
vyložené „kraviny“, že ktorási komisia EÚ povolila miešať etanol s metanolom dokonca už
pred niekoľkými rokmi, iste autori relácie nevedeli a nebudú vedieť nič o jedoch, ako látkach
zdraviu škodiacich aj v malých (miligramových )množstvách .A metanol takto patril ešte
v dobách našej totality s príslušnými dôsledkami o manipulácii s nim. Jed ako jed a prísne
opatrenia platili v každom ročnom období.
Už som písal, že okrem domácej slivovice, calvadosu a terkelice, liehoviny vo
veľkých objemoch, ale pod odbornou kontrolou sa vyrábajú z čistého liehu. Konečný produkt
akéhokoľvek názvu je už len alchímia technológov v liehovare s miešaním látok(esencií,
extraktov z byliniek, cukru, farbív atď )chránených firemným know-how.A tí, čo dopravili na
trh liehoviny s nízkou cenou mohli (ne)vedome urobiť to, že destilačné predky s rôznymi

produktami kvasného procesu i metanolu(!) ponechali v hlavnej frakcii, čím vytvorili
zaujímavý kompilát vôní a chutí, ktorý zabíja. Sú však aj iné vyšetrovacie verzie a policajti
s chemikmi na to určite prídu, no za cenu i ďalších obetí chamtivosti podnikateľov v tejto
oblasti Predsa to, že sa v Čiernej nad Tisou (ako upozornil jeden čitateľ) kedysi napili
posunovači metanolu, ktorý vytekal z cisterny pri jej prekladaní zo ŠRT a voňal, neznamená,
že to bol prípad vhodný pre širokú publicitu aj keď skončil smrťou., že bol manifestačný pre
celý štá a že to bol prípad tuctový
Nepatrím k vinopalníkom, ani nemám snahu niekoho poúčať, ako sa varí poctivá
domáca pálenka pretože tí, čo ju varia to už dávno vedia z ústnych podaní od otcov
a susedov, alebo metódou pokus- omyl.

WOW