Právo chránené osobnou zbraňou

21. augusta 2012, gilos, Nezaradené

Právo vlastniť osobnú zbraň patrí v demokratickej spoločnosti k právam najposvätnejším, ako súčasť práva na osobnú bezpečnosť. Netreba k tomu k tomu veľa okrem peňazí za nákup zbrane vhodného kalibru a kadencie podľa doporučenia  predajcu, veľa .Stačí mať potrebný vek, čistý register trestov a primeraný zdravotný stav. Spôsob obživy nie je rozhodujúci, keď u nás nemusí už pracovať nik, kto nechce

Toto právo má aj významnú obchodnú stránku najmä pre obchodníkov so zbraňami(stačia tí malí) a hlavne výrobcov. Po strelbe v Denveri(USA) počas nočného premietania filmu Batman vzrástol predaj zbraní v meste o 40 % oproti normálu. Ale to neznamená, že teraz každý ozbrojený Američan bude nosiť svoj revolver svetovej značky rovnako, ako mobil na remeni v nohaviciach ,ale diskrétne v kufríku s peniazmi a dámy v kabelke. V takej pozícii však zbraň akéhokoľvek kalibru a kadencie nemá zmysel pred prípadným útokom agresora, ktorý zaútočí na pokojne kráčajúceho človeka kdesi na ulici ,či v parku, aj keby bol opatrný a hľadel do kriakov zrakom orla. A pred masovou streľbou nepomáha osobná zbraň

Veď ani pravotárovi štátneho významu a funkcií E.Valkovi bol browling pod vankúšom zbytočný ,keď ho nebol schopný počas priateľskej návštevy v svojom dome použiť.

Keď po zvýšenej frekvencii viacnásobných vrážd v USA začal Senát uvažovať o zákaze masovej potreby zbraní, ozvali sa priaznivci tejto formy ochrany osobnej bezpečnosti z radov republikánov ,že by to bolo v rozpore s demokratickými tradíciami Krajiny a v rozpore s ktorýmsi dodatkom Ústavy USA na právo chrániť svoju bezpečnosť aj zbraňou v ruke.

Za vlády B.Clintona bola situácia už podobná tejto, tak došlo k istým opatreniam v tom zmysle, že do škôl a verejných budov boli inštalované bezpečnostné a kontrolné rámy, ktorými museli prechádzať všetci, čo potrebovali do budovy vstúpiť. Celý proces kontroly sledoval uniformovaný strážnik aby bol pripravený zakročiť, ak by detektor zapískal, že osoba má niečo v aktovke, či v oblečení. Ako to skončilo nevieme, pretože Amerika je v tejto oblasti od nás veľmi ďaleko.

Teraz, keď kandidát na kreslo prezidenta M.Romney agituje za svoj program a hlása, že zabezpečí 18 milionóv nových pracovných príležitostí, no za omedzenie tradičných práv Američanov nosiť zbrane bojuje s veľkou podporou svojich stúpencov. bojuje veľmi tvrdo Iste budú v tom výrobcovia zbraní i vyšších kalibrov, ale možno myslí aj na tých strážnikov pri bezpečnostných rámoch v školách a verejných budovách. Bude to iste akt dobrej vôle zabezpečiť prácu pre ľudí s nízkou kvalifikáciou. Len aby to malo požadovaný efekt.

.

 

 

WOW