Keby sa chcelo, aj by sa dalo. .. .

3. júla 2012, gilos, Nezaradené

Vzápätí, po ohlásení návrhu, aby dni štátnych a cirkevných sviatkov boli zachované, ale posunuté na voľný deň (piatok) nasledujúci po dátume, ktorý z istých, všeobecne rešpektovaných dôvodov pripadne na stred týždňa ,ozvali sa predstavitelia KDH, že z dôvodov ideologických s tým súhlasiť nebudú a nebudú. Aby sa cirkevné sviatky, ktoré vyhlasovali jedni pápeži a iní pápeži ich menili, sa takto mohli posúvať a presúvať.

To, že sa ozvala v predstihu KDH, ako politický predvoj KBS nemá ešte  koniec. Až sa ozve KBS, to bude kuca -puca riadená z kancľov aj tých najmenších farností. A teraz to bude veľmi dôležité, pretože pôjde aj o zaretušovanie súčasných cirkevných problémov a v čase, keď sa očakáva vyhlásenie S.Zvolenského za kardinála. Keď časť veriacich by predsa chcela vedieť o vine a pokleskoch R.Bezáka vo funkcii arcibiskupa viac  a vraj sa to nesmie .Len F.Mikloško chce čakať na jeho  rehabilitáciu, ako Česi na rehabilitáciu Majstra Jana Husa .Kto si spomenie s akou okázalosťou  bol R.Bezák dlho ležiaci na tepichu  pred nohami celebranta menovaný do funkcie arcibiskupa  a spôsobe  jeho odvolania, ktorého sa zúčastnil len jeho iste priateľ hovorca KBS J.Kováčik. Iní sa báli, či to mali zakázané?

Fyzické zníženie počtu sviatkov, ktoré je u nás najvyššie v Európe(17) by sa malo dotknúť podľa vyjadrenia R.Fica Dňa Ústavy(1.sept.) a sviatku preblahoslavenej Panny Márie(15.sept.) a k protestu už začali zbierať v KDH podpisy .takže už majú  novú agendu, keď tá o bielom Slovensku nejako zvlášť národ neoslovila Vtedy pred voľbami sa opreli do“ červeného“  Slovenska ,aj keď sám pán Fígel pochádza z dediny, kde ešte dlho  aj po vojne boli domy prikryté  slamou a tak ľahko zabudol na   biedu východu. Takže niečo by si ešte predsa  mal pamätať.

Ale čo tak v úsilí prehlbovania demokracie a účasti občanov na riadení štátu, prijať k prerokovaniu v štátnych orgánoch len také petície, či podnety, ktorých súčasťou by bol aj kvalifikovaný a vyargumentovaný protinávrh. Napr. teraz o redukcii jedného štátneho a jedného cirkevného sviatku Teda niečo také, že my (dolu podpísaní) sme proti návrhu, ale máme niečo lepšie, nielen také povrchné ,že nám sa to nepáči a tak píšeme, zamestnávame úrady. Takých protestov bolo by menej .Stav by sa vrátil k pôvodnej podobe demokracie, kým táto dnešná zvaná „zastupiteľská“ má viac chýb a nedostatkov, čo sa formálne pokladá za priaznivý jej charakter, že všetko vyriešime vo voľbách .Len kde vziať tých čestných, statočných a neskorumpovateľných  zástupcov ľudu pospolitého ?