Priveľa zajacov a kapusty málo.

17. decembra 2011, gilos, Nezaradené

Kapitalistické podnikanie je založené v princípe na axióme(?), že každá činnosť spojená s podnikaním musí byť rentabilná (zisková) a pokiaľ tak nie je musí byť zrušená. Alebo ak je nenahraditeľná, potom do nej treba pustiť konkurenciu, ktorá rentabilitu vytvorí. Je to síce také školácke a presné, ale teória sa od praxe líši. Aj preto došlo v našich dedinských pomeroch vzdialených od teórií a racionálneho myslenia k rozdeleniu ŽSR na tri živoriace spoločnosti, k rozdeleniu SPP na vnútorné divízie distribúciu plynu, skladovanie plynu v podzemných zásobníkoch a tranzit plynu. Ani ropa a jej preprava nie je na tom lepšie, tiež je atomizovaná. Preto existujú výroba elektrickej energie v niekoľkých tepelných, vodných i atómových elektrárňach a popri nich distribúcia elektrickej energie, vraj aby si zákazník mohol demokraticky vybrať, ktorá distribučná mu bude vyhovovať. Ó, koľká to demokracia, len keby jej bolo viac inde.

Realizátori praktických krokov k deštrukcii toho, čo roky fungovalo išli už aj do nižších horizontov. Vypuklým príbehom sú nemocnice dnes fatálne závislé na službách externých a súkromných spoločností vo všetkých oblastiach, ešte aj s diagnostikou a laboratóriami.

Stalo sa i to, že sme zatiaľ nemali možnosť dozvedieť sa k čomu to všetko bolo dobré a prečo pôvodné, bázické štátne firmy museli byť rozdelené do menších celkov a čo okrem ekonomických problémov niečo pozitívne spôsobili. Alebo to bola podmienka zaradenia do väčších zahraničných celkov, ktoré už existovali mimo Slovenska a aby to matere mali jednoduchšie. Treba sa pýtať, prečo to neišlo v terajšom US Steel a MOL Slovnaft:?

Aj preto našim piraňám ostala istota len v zdravotníctve, ktoré trvale produkuje dlhy a o ktorých sa hovorí len tak okrajovo, ako keby nemali svoje dôvody a pôvodcov. O obchode so zdravím som už písal viackrát a zdá sa s vysokou mierou istoty, že na rozdiel od iných podnikateľských príležitostí ide o obchod bezpečný, a bez rizikový. A najhoršie, čo nás rádových občanov čaká je to, že terajšie vedenia nemocníc (nazývané moderne managementy) sú nominované politickými stranami rovnako, ako si podelili ministerské posty a úradníctvo Aj preto sú stále problémy s rôznymi tendrami, výberovým konaním a zadávaním, pretože sa vzájomne kontrolujú. Pravda by sa mala objaviť v plnej nahote, keby služby, ktoré nemocniciam poskytujú rôzne organizácie mohli prejsť späť do nemocníc, do ich pôsobnosti tak, ako to bývalo v minulých rokoch a bežné Koľko kriku a intervencií by nasledovalo zo strany lobistov i poslancov správne zorientovaných v láskavej starostlivosti o blaho ľudí.

Bolo by iste poučné i smerné pre rozhodovanie predstaviteľov štátu, či rezortu, keby sa terajšie nedoplatky, či dlhy voči sociálnej, či zdravotnej poisťovne, daní a poplatkov oddelili od dlhov voči súkromným spoločnostiam, ktoré pôsobia v prospech nemocníc

Rovnako by boli zaujímavé rozbory nakladania s peniazmi poistencov v zdravotných poisťovniach. Pamätám totiž doby, kedy pri zakladaní jednej zdravotnej poisťovne, ktorá medzičasom zanikla, jej zakladatelia nám argumentovali, čo všetko sa dá s peniazmi robiť, keď sú a nie je potreba platiť za mimoriadne výkony nemocníc. Hlavný bol príklad, že krátkodobé pôžičky (výpomoce) na prekleňovanie časovo hroziacej splatnosti rádovo v stovkách miliónov € istené 10-15 % úrokom s garanciou splatnosti prinesie behom týždňa, či dvoch 10-15 mil zisk. To je predsa vlastnosť kapitálu, keď sa vie, čo s ním.

A tým, že tvorbu zisku v zdravotných poisťovniach pokladá ÚS za dovolený, vyplývajúci z definície ich fungovania, je práve tento druh podnikania bez rizika veľmi zaujímavý. iste viac, ako vleky na svahoch bez snehu, či prázdne hotely v chránených územiach teraz už bez kosodreviny.

Posledné dni však naznačujú, že protesty lekárov za vyššie mzdy, viac ako majú hostesky v súkromných spoločnostiach budú pokračovať aj na nižších úrovniach zdravotníckych zariadení a jediným schodným riešením bude znižovanie počtu lôžok, oddelení a v konečnom dôsledku i počtov lekárov a zdravotníckeho personálu.

Blížia sa Vianoce a tak môžeme začať nôtiť: Daj Boh šťastia tejto zeme, všetkým ľuďom v nej“, keď si nevieme poradiť s nositeľmi demokratických spôsobov riadenia spoločenského života