Založ si blog

Spomínam na Kubu

 

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, pretože“ tí Česi len pozerajú a nič aj tak nekúpia“. To bol môj prvý aj keď letmý dotyk so slobodným svetom, aby som pochopil kam sme zaradení.

Na Kubu som lietal pracovne s kolegami s cieľom pripraviť realizáciu napred poloprevádzky veľmi zaujímavej chemickej výroby z morskej vody. Aj tak dôvodom týchto riadkov je úmrtie El Comandanta Fidela Castra, a nie poloprevádzka, pretože v rôznych správach sa o ňom veľa popísalo. Hlavne pravdivých slov, ale aj otrepaných, málo rešpektujúcich život a realitu na Kube. Rovnako aj v správach z okolitých štátov Karibiku, ktoré si niekedy aj odporovali. Zhoda bola len v tom, že Fidel Castro aj po smrti bude určite patriť k veľkých osobnostiam XX. storočia, čo o iných vládcoch sa to nebude môcť povedať.

Je realitou, že ekonomická blokáda Kuby zo strany USA silne a dlhodobo poškodzuje Kubu a jej ekonomické potreby, no v nazeraní obyvateľov susedných ostrovných štátov i Mexika na jej vnútornú politiku ostala táto krajina príkladom, pretože sa vzoprela silnému susedovi a stále odoláva, čo je povzbudivé pre budúce roky. Ak v minulosti bola Kuba a jej pláže a hoteli na Varadere letoviskom, miestom hazardu a oddychu mnohých Američanov a Kanaďanov, dlhé roky tam mohli prichádzať len ľudia z Kanady, Američania to mali zakázané, ako jedno z opatrení vlády vo Washingtone. Nedostatok prostriedkov musel preto zanechať zlý obraz Kuby o stave obytných domov i s počtom starých automobilov jazdiacich po Havane.

Život sa ale ani tam nezastavil a občania ho žijú svojim spôsobom skromne a dlho na prídelový systém. V dvojtýždenných intervaloch na tarchety čo sa pozná, ktorá skupina občanov práve nakúpila červená, či modrá. Ulicami potom prechádzajú najmä ženy s plnými papierovými taškami, ktoré aby sa im nepretrhli nosia pred sebou v oboch rukách Typické americké nárožné bodegity na rohoch dvoch križujúcich sa ulíc bývajú prázdne. Čoho je dostatok je zmrzlina rôznych chutí a pozná sa to na postavách kubánskych žien, sú korpulentné a zmrzlina im v zamestnaní nahrádza obed.

Obyvatelia v starej Havane s jednoposchodovými. domami, sedávajú podvečer pri otvorených dverách bytu. Hlava rodiny v hojdacom kresle sleduje TV s prednáškou, alebo nekončiacim španielskym seriálom. K bytu samozrejme patrí stojanový ventilátor.

Na rozdiel od okolitých štátov Karibiku, ktoré nepostihla obchodná blokáda, občania Kuby znášajú bezplatnú lekársku starostlivosť a jej školský systém zavinil, že nemajú negramotných občanov ako všade na okolí. Počas mojich dní, ktoré som po práci trávil v hoteli pre zahraničných hostí a ktorý bol strážený mal som možnosť zoznámiť sa večer pri bazéne na 5. poschodí hotela s 10 ročným chlapcom ktorého stále sprevádzala starostlivá matka. Chlapec bol zaujímavý tým, že mal neliečený rozštep hornej pery. Boli z Mexika a čakali s chlapcom na operáciu, ako mi povedala jeho matka pretože na základe aj pravdivých informácií ktoré kolujú v krajinách okolo ostrova práve v Havane, sú dobrí odborníci na operovanie rozštepov a ten chlapec to nutne potreboval, pretože mal problémy aj s jedením pri stole v jedálni hotela ako som si všímal.

Pri mojich pracovných cestách okolo trstinových plantáži začal ma zaujímať problém spracovania cukrovej trstiny na výrobu cukru, pretože na diaľku veľké plochy trstiny pripomínali naše polia kukurice pred zberom. Ako sme vedeli už predtým, na Kube sa pestuje trstina ale že pri každej väčšej latifundií bol i malý cukrovar bola nová informácia Vylisovaná šťava z nej sa len zahusťovala a pretvárala na surový cukor, ktorý v nerafinovanej podobe putoval do USA, kde sa vyrábala z neho rafináda, ako ju poznáme už aj u nás. Teplo na zahusťovanie šťavy sa získavalo spaľovaním zbytkov po lisovaní. Je tiež pravdou to, že Fidel Castro jedného dňa, keď sám sa zúčastnil s mačetou v ruke na jej zbere prehlásil, že Kuba bude raz produkovať 10 mil. ton cukru za rok. To sa však nestretlo s úspechom, pretože USA v rámci blokády podporili pestovanie trstiny na Haity a v Portoricu, čím spochybnili slová El Comandante. Čiastočne pomáhali Rusi tým, že za cukor dodávali potrebnú ropu.

Zaujímavá bola známa bodegita Medeo, kde predávajú návštevníkom známe mochito a významné osobnosti sa môžu podpísať na stenu a tých mien je tam už veľa. Iný je príbeh známej Floridity, kde sedával až do záverečnej novinár a spisovateľ E. Hemingway a ktorý sa so spevom v svojom aute vracal nadránom do Cochimare, kde mal svoj dom. A na brehu mora iste aj teraz sedí v loďke nejaký starý muž, ktorý pozorným manželom z Kanady rozpráva, že on bol postavou, ktorú spisovateľ zvečnil v románe Starec a more.

Pri návšteve najvýchodnejšej provincie Guantanamo spomenie si človek, že základňa US mala byť podľa zmluvy z roku 1902 uzatvorená po 99 rokoch prenájmu, čo sa ešte nestalo. Súviselo to s oslobodením ostrova od španielskej nadvlády aby až doteraz tam boli väznení ľudia, ktorí sa previnili proti zákonom USA, no pre nedovolené metódy vypočúvania nemôžu byť väznení v USA. Prenajaté územie je strážené a do blízkosti základne je možný vstup len na zvláštne povolenie a to sme my nemali a tak na zástavu s hviezdami a pruhmi sme mohli hľadieť len zo vzdialenosti 100 m a počas pracovnej návštevy získavania soli z morskej vody v salinách a budúcej polo prevádzky.

Toľko o videní Kuby pohľadom pracovníka zúčastneného na príprave realizácie polo prevádzky v Boquerone. Časy sa však zmenili a neviem, či projekt pokračuje po zmenách, ktoré nastali aj u nás, ale už aj na Kube.

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Politika je obchod a veľa peňazí.

16.11.2016

Už dávno neodznelo v médiách toľko rozdielnych ale aj špekulatívnych viet, ako teraz po ohlásení víťazstva D. Trumpa v prezidentských voľbách. Pre hodnotenie rozdielov medzi jeho predvolebnými slovami a tým, čo si ako prezident bude môcť dovoliť a z toho plynúce neistoty ostáva ešte možnosť, aby jeho skutočnú náturu podľa písma definoval grafológ, [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.