Založ si blog

Na čo sa pán Matišák nepýtal

 

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté.

A tak okrem liberálnej máme na svete dávnejšie aj sociálnu a spolu s ďalšími sú stále v štádiu pokusov a omylov s možnosťami drobných kozmetických retuší, či vylepšení, ktoré nepresahujú limity spoločenského systému.

Neudivuje preto, že J. Rupnik v tomto rozhovore sa hraníc systému nedotkol, prípadne prečo do ním spomínaných spoločenských problémov Európy a EÚ nezakomponoval niečo čo sa objavuje aj verejne, že za uplynulých 30 rokov „bohatí bohatnú a chudobní sú stále chudobnejší“? A je tomu tak od vtedy, čo vznikla nová odnož demokracie – liberálna. Stojí za povšimnutie, kto patrí medzi jej najprednejších stúpencov a kto sú pôvodcovia rôznych modifikácií zákonov, aby sa liberálom lepšie darilo. Dôkazom môžu byť rokovania o nových zákonoch, ale tak, že ich účinnosť sa odkladá na roky, kedy už budú podnikateľské vzťahy so štátom a jeho pozostalými firmami usporiadané tak, aby sa nedotkli tajných mien v pozadí ich firiem i kanalizácie na odtok ziskov do cudziny.

Ako príklad fungovania liberálnej demokracie v praxi možno jednoducho ilustrovať pílením dreva. Vždy vyššie výkony bude mať ten, kto píli motorovou pílou, ako ten s ručnou, aj keď dobre nabrúsenou. A keď bude aj usilovný a na motorovú raz nemá, pretože je bez politického krytia a nemal šťastie v privatizácii, všetko je mu nanič. Z práce sa totiž zbohatnúť nedá. Aj keď uvedený príklad môže byť pokladaný za málo vhodný, až primitívny, potom tí, ktorým sa nepáči, alebo sa na ňom smejú iste by vedeli definovať dôvody rastu nespokojnosti občanov práve vo vyspelých krajinách a objav nových mien populistov a rôznych -izmov, ktorí ukrajujú z voličskej základne tradičných politických strán.

Až z predvolebných prejavov D. Trumpa sme sa dozvedali pravdu o exporte menej náročných pracovných miest v USA do krajín s lacnou pracovnou silou a v rámci Európy sme to i my, na Slovensku. Predsa, ako v každej spoločnosti nie všetci sú schopní pracovať v IT technológiách a všade je potrebná i práca manuálna a primerane hodnotená na slušný život. A to je asi liberalizmus, sloboda voľby.

Ale hovoriť vážne, to by bol hlboký zásah do liberálnej demokracie a do jej dôstojnosti, ako hovoril J. Rupnik, bez toho, aby sa dotkol jej mantinelov.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Politika je obchod a veľa peňazí.

16.11.2016

Už dávno neodznelo v médiách toľko rozdielnych ale aj špekulatívnych viet, ako teraz po ohlásení víťazstva D. Trumpa v prezidentských voľbách. Pre hodnotenie rozdielov medzi jeho predvolebnými slovami a tým, čo si ako prezident bude môcť dovoliť a z toho plynúce neistoty ostáva ešte možnosť, aby jeho skutočnú náturu podľa písma definoval grafológ, [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.