Založ si blog

Je to už ten motýlích krídiel šum?

Aj keď sa premiér R.Fico dušuje, že jeho vzťah k p.Kiskovi, prezidentovi je korektný a slušný, udalosti z druhej strany tomu nenasvedčujú. Už od čias, keď náš kandidát na funkciu generálneho tajomníka OSN neprešiel v BR a tak nám až z NY oznamoval, že nádej netreba živiť, pretože premiér nemá s mnohými a významnými štátmi Európy konzistentný názor na kvóty migrantov, čo rozhodlo Ale predsa ani v Nemecku nemajú sesterské strany CDU a CSU na prisťahovalcov rovnaký názor a preto A.Merkel do Mníchova na ich zjazd nepocestuje.

Neporozumeli si ešte ani v postoji k Rusku. Ak R.Fico zastáva názor, že obe strany musia plniť dohody z Minska v plnom rozsahu a dodávky zemného plynu v budúcnosti cez naše územie sú mimoriadne dôležité i pre poplatok za prepravu plynu do západnej Európy, pán Kiska trvá na poslušnosti k sankciám a našej transatlantickej spolupráci s USA a bez ohľadu, ako sa sankcie dotkli nášho exportu potravín do Ruska.

Hlboký úklon pred dalajlámom počas jeho zastávky v Bratislave a pozvanie na obe nepatrilo iste k primeraným aktom politika i krajiny, ktorá deklaruje, že uznáva jednu Čínu včítane jej časti, ktorou je Tibet. Príkladom môže byť postoj českého prezidenta M.Zemana k postoju jedného ministra, ktorý oficiálne dalajlámu prijal a v prvej reakcii odmietol jeho strýkovi udeliť štátne vyznamenanie. Dôležité je ale to, že s jeho postojom súhlasili na stretnutí všetci najvyšší štátni činitelia. Zhodli sa na tom, že ekonomické záujmy štátu musia byť nadradené podobným odskokom od zásad. A to, že český minister poľnohospodárstva už do Číny nepocestuje na rokovania je prejav postoja vlády v Pekingu. Nás niečo také nečaká, pretože naše styky sa nepokúšal ešte nik nadviazať a v Číne vedia, že pri iných cestách naši politici sú doma po návrate spytovaní, či otvárali aj otázky ľudských práv. A ako je známe už dlhšie čínski podnikatelia sa nasťahovali do budovy po bývalej Živnobanke, ktorú kúpili za 1 mld.Kč, aby mohli odtiaľ koordinovať svoje podnikanie v Európe.

Zaujímavá je situácia, ktorá nastala po stretnutí prezidentov krajín V4 v Rzeszowe, kde p.Kiska oznámil svojim kolegom, že postavenie a názory na toto regionálne združenie zo strany niektorých krajín EÚ nebolo nikdy tak zlé, ako teraz. Možno to nevedeli a on im otvoril oči. Preto sa s nimi ani nerozlúčil, ako by sa patrilo. Dalo by sa čakať, že jeho pôvod gorala ho naviguje k poľskému kolegovi Dudovi, s ktorým sa už nadpočetne stretol i s vrúcnym objatím, no nebude to určite tak chlapsky, vrúcne. Poliaci čakali, že po odchode Británie z EÚ bude im ponúknuté miesto tretieho v rade. Nestalo sa tak, nastúpili tam Taliani Zabudli, že i na nich pozerajú ostatní, starí členovia, že i oni sú tiež len východoeurópania, ako my, chudobní s negatívami, čo k tomu patria. Možno, ale bez PiS. Posledné jeho aktivity majú investigatívny charakter, nezlučiteľný s jeho postavením, že je prezidentom pre všetkých, keď sa už necháva informovať bývalým vyšetrovateľom príbehu Gorila M.Gajdošom o dôvodoch jeho odchodu aj zo zboru. Už ide o to, či ako osoba zaviazaná mlčaním mal čo povedať. A z toho, že si predvolá i iného Gajdoša, tiež prezidenta ale PZ a o tom, či predvolá dozorujúceho prokurátora Kováčika dáva nádej, že dal na radu starších v Kancelárii a stáva sa politikom.

R.Fico tým, že dlhodobo zaujíma nepochopiteľný postoj k mediálne živeným koncom podnikateľa Bašternáka a jeho bývanie v dome Bonaparte, ktorý patrí podnikateľovi, ale aj k ministrovi Kaliňákovi nerobí mu dobré meno, ani jeho strane, ktorú vedie.

Čo ak ide o obavu, že motýlích krídel šum spôsobí búrku?

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.