Založ si blog

V globále sme v poriadku

 

Tým neskôr narodeným len toľko, že pojem globál sa v reči politikov vyskytoval vždy, keď bolo potrebné ospravedlniť niečo negatívne. A teraz ide o niečo podobné, ale pozitívne, veď ide o globál.

Uverejnené výsledky parlamentných volieb v údajoch SŠÚ podľa krajov, okresov i jednotlivých miest a dedín v číselnej podobe je možné posúdiť aj z hľadiska ich výpovednej podoby, kvalitatívne, čo sledujú nasledovné riadky.

Pohľad na víťazov volieb v jednotlivých územných jednotkách je trochu iný, ako suma celoštátnych výsledkov, no jeho detaily svedčia skôr o kvalite. Preto bolo potrebné rozčleniť víťazov podľa iných parametrov. Prevaha prvých miest strany SMER-SD bola v 70 okresoch štátu., SaS získala prevahu v siedmych, v piatich bratislavských v jednom košickom mestskom okrese a v Senci. Prekvapuje ale víťazstvo SaS v obci Príkrá v okrese Snina. Niečo za tým prekvapivého iste je. Dva okresy majú prevahu s maďarským obyvateľstvom (Dunajská Streda a Komárno). A preto sú na prvých miestach maďarské strany. Iné vypukliny už nie sú.

Ak nebudeme deliť našich maďarských spoluobčanov podľa sympatií k niektorej z ich strán, potom si zapíšeme, že v 460 obciach južného a východného Slovenska získali prvú pozíciu, načo musí brať zreteľ Bugár Béla pri rokovaniach o zostavení takej vlády, kde by mala účasť aj SNS.

Prvenstvo ďalších strán, ktoré sa uchádzali o priazeň voličov sú podľa podrobnejšieho členenia v mestách a obciach nasledovné:

– SaS v 55 mestách ale aj v jednej obci!

– OĽaNO v 18 mestách, ĽSNS v 10, KDH v 16, SNS v 8 a dokonca SDKÚ v 1meste.

 

Za to by sa mal dožívajúci predseda Frešo ísť poďakovať do Pavloviec v okrese Rimavská Sobota.

Toľko jednoduché sčítanie. Iný, kvalitatívny pohľad poskytne to, čo sa skrýva za číslami. Trocha logiky a úvah nezaškodí.

 

  1. Podľa počtu voličov, ktorí volili na voličské preukazy v obciach okolo Liptovského Mikuláša v dňoch MS v slalome žien vzniká obraz o tom, kto si dovolil do Jasnej v sobotu vycestovať. Že to boli občania hlavne z Bratislavy finančne nadpriemerne zabezpečení, ale vnímaví aj na športové zážitky. Skrátka mohli si to dovoliť a nezabudli aj na správnu voľbu.
  2. Iným, podobným zistením môže byť aj miestopis a poloha rekreačných obydlí kapitálotvornej vrstvy národa v okolí Brezna na južnej strane Nízkych Tatier, pretože aj tam boli voliči SaS nad očakávanie a prví.
  3. Vyrovnané sú voličské preferencie SMERu-SD v okresoch krajov Trenčín, Žilina, menej B. Bystrica. Ostatné so zmiešaným etnikom sú bez pochýb slabšie, alebo pestrejšie. Čistý je ale aj okres Bardejov, bez prímesí.
  4. V niektorých okresoch okolo Prešova badať obavy z rómskeho etnika a preto sa tam vyskytuje najviac sympatizantov s hnutím I.Matoviča a OľaNO a M.Kotlebu ĽSNS, ktoré majú a ponúkajú vlastné riešenia. A národ uveril. Len aby sa dočkal.
  5. Zaujímavým z hľadiska formy je možné to,. že silné hlasy maďarských spoluobčanov zneli z obcí, ktoré boli po vojne poslovenčované menami našich národovcov. Len niekoľko z nich má prevahu slovenského etnika v dôsledku, že v nich boli usídlení Slováci z Oravy a Kysúc. Inde splynuli s pôvodným maďarským obyvateľstvom.
  6. Vplyv katolíckej cirkvi na miestnych voličov sa prejavil v obciach okolo Spišskej Novej Vsi, ale aj v okolí Dolného Kubína a Námestova. Iste si toho všimnú orgány KBS aj napriek tomu, že KDH z hry o poslanecké mandáty skončili pod 5%. Síce tesne, ale čísla nepustia.
  7. Prvenstvo SNS sa prejavilo v tých obciach, ktoré ležia na rozhraní, alebo sú v obkolesení iného etnika, ako slovenského. Ináč sa nedá vysvetliť, že sa tak stalo v okresoch Revúca i Snina
  8. Stranu SaS volili aj v dedinách v okolí Bratislavy a tak môžeme vedieť, kde sa uchýlili dobre situovaní mešťania a teraz žiadajú, aby k ich penziónom viedli asfaltové cesty, deti mali školu a ani malý obchod nablízku by nebol zlý.

 

Toto leporelo niektorých dôsledkov volieb do NR patrí sa ukončiť slovami, možno vlastnými myšlienkami herca M. Kňažka, ktoré mu ochotne uverejnili v predvolebných novinách hnutia OĽaNO, keď povedal: “Vláda jednej strany je to najhoršie, čo sa nám mohlo prihodiť“. Teraz budeme mať vládu podľa jeho chuti zloženú z piatich strán a s tichou podporou šiestej. Takže stane sa to najlepšie, čo nás v novodobých dejinách mohlo stretnúť, ako reverz jeho pôvodnej myšlienky a čo nám budú iste závidieť v okolitých štátoch. Môžu byť k tomu organizované odborné semináre, prednášky i exkurzie Všetko za peniaze a keď treba, aby sa huncúti vo vláde a parlamente kontrolovali a navonok pôsobili, ako jeden hlas. Občania volili predsa slobodne a demokraticky. Ale či aj tajne to sa ešte nevie, pretože ako sa mohli novinári dozvedieť kto volil ĽSNS, dokonca aj vo vekovej štruktúre a podľa vzdelania?

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

ukrajina

ONLINE: Pistorius: Rusi vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

zuby, zubár, čeľustný ortopéd, strojček, zubný strojček

Najvychytenejšie destinácie zubnej turistiky: Hrozí exodus Slovákov za lacnejším chrupom? Pozor na riziká, hovoria experti

25.04.2024 05:00

Kým pre našincov sú často výhodnejšie ceny za hranicami, za slovenskými zubármi cestujú pacienti aj z USA.