Založ si blog

Dá sa porovnávať? Počkáme a uvidíme.

 

Viem, že sa nepatrí pátrať po pracovných zmluvách exponovaných športovcov, ktorí už v mladom veku zarábajú na seba, svoje rodiny a ľudí okolo seba v cudzine veľké peniaze a naši športoví novinári píšu o nich, ako o skvostoch národa. Často hazardujú so svojimi telesnými skeletmi a z mnohých sa stávajú kaliky na invalidnom vozíku. Iní, ak z toho ringu, kde sa vzájomne otĺkajú, vyjdú relatívne spôsobilí užiť a zužitkovať zarobené peniaze, dajú sa na podnikanie. Niekto úspešne iný menej, alebo vôbec. Podľa schopností a poradcov okolo seba.

Ale položiť si skromnú otázku, či aktuálne práca učiteľa, alebo zdravotnej sestry, ale aj pracovníkov iných segmentov ľudskej a dôležitej činnosti, kde sa tvoria materiálne hodnoty, sú oproti výkonom športovcov, ktorí bojujú len za seba, neprimerane podhodnotené? A aby to malo nejaký cveng novinári o nich píšu ako radi reprezentujú svoju vlasť a hrdia sa nosením dresu so štátnym znakom. na prsiach. Ale to len tak, že sa to patrí.

Uznávam, že porovnávanie športovcov s inými kategóriami a ako hovoria experti je ťažké, iný level, ktorý však vytvorili tí, čo na športovcoch založili podnikanie, doping a motorčeky v pedáloch závodných bicykloch. Veď aj partia vzbúrencov okolo M.Handzuša, ktorí odmietli reprezentovať Slovensko, kým bude hokej riadiť podľa nich neprávom zvolený predseda SZĽH I.Nemeček cúvli, keď tréner Z.Cíger poskladal reprezentáciu pre blížiace sa MS z iných, schopných a ochotných, menej náročných.

Ak budeme hľadieť na športovcov, ako špeciálnu kategóriu umelcov s talentom, ktorí svoje výkony predvádzajú publiku na svahoch, klziskách, či ihriskách s talentovanými umelcami na scénach divadiel a koncertných sál, potom aj oni akokoľvek tvoriví, predsa sú v porovnávaní so športovcami neporovnateľne slabší

To len preto, že zatiaľ nepoužívajú v svojich výkonoch, či práci logo svojho prípadného sponzora. Predstavme si, že umelec by pri svojom výkone mal na základe zmluvy s ním, či s nimi povinnosť nosiť na hlave čelenku s logom, ktorú by si smel snímať z hlavy len pred spaním, alebo tam, kde by sa neobjavil na verejnosti. Alebo, že scénograf by pri navrhovaní scény musel do pozadia zakomponovať logo firmy, či banky, alebo poisťovne, ktorá sponzoruje divadlo a tým aj umelecký zážitok diváka. Podobne ako reklama na mantineloch, či reklama počas produkcie. Nebolo by to nič iné, len podobné tomu, keď športovci, alebo ich predstavitelia hovoria s médiami pred plachtou s názvami všetkých, ktorí prihodili zo svojho zisku nejaký peniaz na šport. Čo ešte nebolo, môže byť, stačí počkať. Ani pedále na bicykloch nemali pred časom motorčeky.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.