Založ si blog

Vieme už viac, ako sme vedeli?

 

Bezprostredným dôvodom k nasledujúcim riadkom bola správa, keď chlapec s oviazanou hlavou na nemocničnom lôžku v detskej nemocnici v Aleppo, ktoré je pod kontrolou odporcov režimu prezidenta B. Asada povedal, že raketa, ktorá dopadla na nemocnicu bola ruská a vystrelená z oblasti Kaspického mora. Ako ináč, keď od začiatku vstupu ruských leteckých síl do konfliktu na konci minulého septembra sú pod trvalou kontrolou spojencov. Ich cielené nálety na pozície odporcov vlády v Damašku sú pokladané za neprimerané, nekoordinované so spojencami, pretože ničia pozície odporcov plošne, nerozlišujú, kto z nich nenávidí B. Asáda viac a kto menej. Ale predsa všetko začalo bojom a ničením islamistov a teraz už ide o niečo iné.

Je známe, že dlhodobá prítomnosť Rusov v Sýrií znamená aj dostatok aktuálnych informácií spravodajského charakteru o krajine a o tých častiach, ktoré sú spravované, teraz už aj ich odporcami. Keby riešenie dlhodobého sporu s vládou B. Asada bolo tak jednoznačné, ako sa prezentuje v médiách verejnosti, stačilo by zastaviť pomoc islamistom i iným radikálnym skupinám. Ale existujú už fakty a zistenia, že zo severných území ovládaného islamistami denne smerovali cisternové kamióny s ropou do Turecka a ktoré ničili nálety ruských bombardérov. Takto sa i Turecko zapojilo do protiruskej koalície a zostrelenie stíhacieho bombardéru na hranici to i potvrdzuje.

Druhým a teraz už aj výrazným aktérom hry už len o Sýriu sa stáva Saudská Arábia pripravená začať v krajine pozemné operácie a čo by podľa slov D. Medvedeva, ruského predsedu vlády, ktoré vyslovil pred niekoľkými dňami, znamenalo začiatok Veľkej vojny. Je totiž pravdou, že RF a jej ekonomická sila je oslabená dôsledkami ekonomických sankcií za jej postup na Kryme a podporou odštiepencov od Ukrajiny v okolí Donecka. A ich angažovanie sa v tejto vojne by bolo už nepredstaviteľné. V súčasnosti k „ťaženiu na Moskvu„ prispievalo rozhodnutie OPEC znížiť cenu ropy na nebývalé minimum pod 30 USD/barel. Aj keď RF v tomto zoskupení producentov a exportérov ropy nie je, museli rešpektovať v obchode ich diktát. Bolo len otázkou času, kedy sa pokles ceny ropy na svetových trhoch začne dotýkať aj iných napr. Venezuely. Ale aj devízové rezervy Saudov sa takto znižujú a naviac veľa ich stoja výdaje spojené s financovaním islamistov a dĺžkou trvania konfliktu. Pohyb na trhu s ropou podľa najnovších správ už začal.

Istý čas problém s riadeným poklesom cien ropy sledovali v Štátoch s porozumením, pretože spoliehali na svoje zdroje ropy z vrstiev bridlíc a zvládnutím technológie jej dobývania vysokým tlakom vody aj za cenu zdevastovania území, kde sa také ložiská nachádzajú. Trvalo to dovtedy, kým sa cena ropy neprepadla pod hranicu 60 USD/barel, čo je hranica pre efektívnu ťažbu týmto spôsobom Ak ale dodávky vojenskej techniky a munície pre potreby Saudov sú kompenzované dodávkami ropy, je to ešte stále veľký business pre Štáty, no či je to perspektívne, nie je možné predvídať

Najprv, teda pred rokmi, zdalo sa, že odchod Rusov zo Sýrie bude jednoduchší, porážkou režimu B. Asada, čo sa nestalo pre rozdielne názory jeho odporcov na otázku, čo po ňom. Totiž nie všetci jeho odporcovia sú spriaznení s tvrdým režimom islamistov wahábistov, zákonov šárije, s bičovaním, stínaním hláv a rúk, ako sa doteraz praktikuje práve u Saudov.

Bolo by nespravodlivé zabudnúť na pozície EÚ a NATO v tejto vojne s potokmi krvi nevinných ľudí, miliónmi utečencov a zničených budov v krajine. Ako je známe, je práve mimoriadna aktivita Nemecka a generálneho tajomníka EÚ Jeana Claudia Junckera v migračnej politike celej EÚ. Napred to mali byť len kvóty podľa istých finančníckych počtov (počet obyvateľov, rozloha krajiny a HDP), ktorý model nebol od prvopočiatku prijímaný s nadšením, ani pochopením. vo všetkých krajinách EÚ. Neskôr to boli kvóty založené na dobrovoľnosti, až do dnešného stavu, teda k počiatku. Aj preto koordinovaný postoj krajín V4 je hlavne v Nemecku prijímaný, ako klin do jednotného videnia sveta z jednej jeho strany. Ale vojna v Sýrií a utečenci spolu súvisia.

Riešenie problému utečencov sa ale stále pokladá za problém finančný a pohybuje sa podľa prepočtov na hrane 8,17 mld. €, ktorú hodnotu ktosi v Berlíne či Bruseli vypočítal. Nevieme ani, či suma prisľúbená Turecku vo výške 3 mld. € je v nej zahrnutá, alebo je naviac, za dlhodobé bremeno na pleciach krajiny.

Aj keď sa zdá, že úsilie o riešenie situácie s utečencami je niečo iné, ako rakety a nálety na pozície extrémistov v Sýrií, oba javy spolu súvisia a mohli by byť vyriešené ukončením bojov. Napred zastaviť boje z dôvodu, že „došli náboje“ a peniaze na odmeny islamistov a nové sú v nedohľadne a potom si pokojne sadnúť za rokovaní stôl a rokovať.

V tomto ohľade sú pozície USA a RF v konflikte a jeho riešení nezastupiteľné, ale len do nastolenia otázky, komu to bude viac prospievať. Ale varovanie D. Medvedeva a nedeľný telefonický rozhovor Vl. Putina s B. Obamom budú iste dôležitými predelmi v tejto situácii a možno budú dôvodom prečo sa do Sýrie nebudú ponáhľať vojská Saudov. Upokojiť treba aj tých, čo podporujú islamistov aj v iných častiach sveta,

Ak ešte do toho primiešame dlhodobé snahy stratégov americkej zahraničnej politiky zabrániť RF vrátiť sa na svetovú politickú scénu do pozície, ktorá jej patrila od roku 1945, ako partnera Štátov v riešení politických kríz vo svete, potom ukončenie krízy a vojny o Sýriu bude len návratom k realite a dobrým mravom. Veď dlhodobá prítomnosť Rusov v Sýrii, na pobreží Stredozemného mora je založená na zmluve, ktorú o ich prítomnosti podpísal ešte otec terajšieho prezidenta Hafíz al Asád. Treba pospomínať koľko a kde všade majú svoje základne od konca vojny v roku 1945 USA?.

Je ťažké spájať jednotlivé javy svetovej politiky do uceleného obrazu. Iste ťažšie, ako písať o neprimeranom výstrihu na šatách manželky kohosi významného na plese, alebo kto zavinil haváriu nájomného domu a či do polroka budú do Petržalky premávať moderné električky, podľa toho ako dopadnú zaťažkávacie skúšky mosta.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.