Založ si blog

Roboty áno, ale čo s „robošmi“?

Nie veľmi optimisticky vyznievajú riadky Lenky Buchlákovej v článku: “Roboty nahradia v práci ľudí“ hlavne tam, kde uvádza, že do štyroch rokov nahradia roboty ľud práve v montáži automobilov. A to je na Slovensku odvetvie, ktoré prierezovo zamestnáva priamo i nepriamo zo strojárenského odvetvia najviac ľudí. Kto vidí za horizont štyroch rokov?

Podľa záhlavia uvedeného článku jeho autorka bola vyslaná do Davosu, kde sa v minulých dňoch konalo Svetové ekonomické fórum. (WEF) Stretnutie konané na pozvánky i s poriadne vysokým účastníckym poplatkom (20 tis. €) sa koná každým rokom počas zimy a jeho poslaním bývalo analyzovanie ekonomickej situácie vo svete, prípadne hľadanie receptov na eliminovanie svetového hospodárskeho kolapsu v posledných rokoch. K ním sa priradila najnovšie téma vyplývajúca z pravidelnej konferencie o klimatických zmenách v Paríži, hlavne ako plniť prijaté záväzky v limitoch otepľovania zemskej atmosféry. No, keby WEF nemalo aj komerčný charakter, porušilo by organizátori jeho zmysel a preto iste najzaujímavejšou a nezáväznou témou boli roboty a prednášky o ich fungovaní. Aj z toho, čo bolo o robotoch pohovorené, že sú presnejšie ako ľudia, neštrajkujú, nebývajú nemocné a neznervózňujú ich majiteľov stálymi požiadavkami na vyššie mzdy, plynie, že im bude patriť podpora majiteľov kapitálu všade tam, kde to usporiadanie technologického postupu na páse, dovolí. V článku sa ďalej uvádza, že v najbližších rokoch sa zavádzanie robotov dotkne 65% pracovných síl v najsilnejších ekonomikách sveta, 7,1 milióna pracovných pozícii a dvoch miliónov zamestnancov.

To nie sú informácie na strašenie, skôr príprava na realitu budúcich rokov, v ktorých nebude miesto pre dnešné pozície remeselníkov pracujúcich na tradičných strojoch zaužívanými postupmi a osvojenou zručnosťou. Že mnohé profesie už teraz sú z palety obslužných, alebo pomocných činností vyradené, pozorujeme aj u nás, aj keď nebadane, potichu. Napr. zmizli sprievodcovia z električiek, rôzni predajcovia vstupeniek, či platobných výmerov, znižuje sa pultový predaj, rastie počet samoobslužných obchodov a pod.

Že tento trend, teda robotika je preferovaným a novým segmentov v rade iných profesií zatiaľ nenahraditeľných, svedčia primerané odmeny. v sektoroch, kde sa pracuje na nových systémoch využitia nových procesov a systémov. Preto profesmani v IT odvetví v odmeňovaní spolu s pracovníkmi v bankovníctve a energetike výrazne predstihujú iných, akokoľvek slovne preferovaných.

Bolo by ale naivné myslieť, že roboty a robotika sú vyvíjané len preto, aby odbremenili človeka od opakovanej fyzickej činnosti pri páse a do ktorých aplikácií sú vkladané veľké sumy peňazí. Tie peniaze sa musia vrátiť, aj keď sa výsledky v tomto procese budú skrývať za rôzne humánne slogany, či heslá. Preto, že v celom rozbehu nasadzovania robotov sa už nemyslí cielene na ľudia, ktorí v dôsledku robotov a robotiky prídu o prácu, treba o nich uvažovať v sociálnych súvislostiach už teraz. Majú sa adaptovať na iný druh činnosti vzdialenej ich dovtedajšej jednoúčelovej príprave a znalostiam, aj keď k tomu nemajú talent, vek, alebo podmienky? Podľa postojov mocných tohto sveta sa majú starať o seba sami. Ale kto potom bude kupovať ich produkciu z výrobných pásov, ktoré obsluhujú roboty? Keď síce pribudnú ľudia s nevídaným počtom voľných dní, ale bez primeraných zdrojov na nákup zbytočností vnucovaných reklamou?

Totiž to, čo by mohlo byť nápomocné dôsledky robotizácie zmierňovať, je obnova tých činností, ktoré sa z nášho života vytratili – údržba a opravy. Pokus dať si niečo opraviť za primeranú cenu a z domácich spotrebičov, končí vždy pri nedostatku náhradných dielov, tesnenia, ložiska alebo prilepenie podrážky s vetou, že ide o typ, ktorý sa už neopravuje, je dávno zabudnutý s doporučením kúpiť si nový, najmodernejší typ, či aparát. Ale takto vývoj nemôže beztrestne pokračovať, pretože ochranárski aktivisti i štátne inštitúcie budú evidovať čoraz viac nedovolených skládok rôzneho odpadu bez jeho využitia.

Ale kto by potom zvyšoval HDP, ten fetiš, zaklínadlo a meradlo úspešnej ekonomickej činnosti? Viac, rýchlejšie a lacnejšie pre výrobcu a s menším ohľadom na prírodu, vonkajší vzduch, ktorý dýchame zatiaľ bezplatne, vodu, za ktorú už platíme a nakoniec i na človeka.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.