Založ si blog

Aké to mocnosti, keď narazili?

 

K plánom na vybudovanie plynovodu po dne Baltického mora sa trefne vyjadril predseda vlády R. Fico, keď povedal, že je jedno, či sa slony milujú, alebo bojujú, vždy trpí tráva, teda tí, čo aktivity silných nezavinili.

Už od prvopočiatku ekonomických sankcií voči Rusku bolo isté, že to nebude jednostranný akt a bez protiopatrení ruskej strany. Občas sa ale na povzbudenie názoru, že to je správne, objavia v médiách správy, ako klesá HDP Ruskej federácie a ako stúpajú ceny v obchodoch a rôzne iné Preto snaha Ruska konať a zmierňovať dôsledky embarga sú rôzne opatrenia z ich strany. Teraz je na stole dohoda európskych dodávateľov plynu na čele s Gazprom o vybudovanie ďalšej trasy plynovodu a tak obísť Ukrajinu od tranzitu plynu do Európy. Pritom medzi správy prenikajú aj informácie, že Ukrajina prestala platiť už aj predplatné zálohy na dodanie plynu, teda že je nespoľahlivý obchodný partner. Že sa to dotkne aj našich tradičných príjmov z tranzitu vo výške cca od 400 do 700 mil. € do štátneho rozpočtu mohlo byť známe našim analytikom i politikom od prvopočiatku sankcií.

Ak teraz Nemci ticho podporujú realizáciu plynovodu priamo do Nemecka je samozrejmé a označujú to za podnikateľky zámer súkromných partnerov, naviac dostatočne silných, aby presvedčili aj Brusel. Čo je na tom iné, ako v iných aktivitách A určite si účastníci projektu vypočítali, či taký projekt im prinesie profit, ináč by nespolupracovali.

Prezident EÚ D. Tusk je prirodzene na strane Ukrajiny a odporcom ďalšej trasy plynovodu, pretože jej záujem o členstvo v Únii. je prvoradý. No vyhlásenie, že dlh Ukrajiny predložia Rusi k Medzinárodnému súdu v Haagu, snahu o jej vstup hodne komplikuje. Je však možnosť, že dlh vyrovnajú európske banky s garanciou ECB, keď tak odmietli vykonať U. S. A. na dávnejšiu žiadosť Ruska.

Nová trasa plynovodu severným smerom sa bude dotýkať najviac nás, hoci na predchádzajúci môj blog na rovnakú tému jedným z jeho čitateľom bol som označený za neznalého jedinca s tým, že plynovod cez naše územie je už dávno po životnosti, kompresné stanice po celej jeho dĺžke opotrebované fyzicky a tak si nezasluhuje väčšiu odbornú pozornosť. Ale takto by sme mohli hovoriť o bývalých pamätníkoch nášho spojenectva s bývalým ZSSR. Veď bývalé VSŽ, dnes USS v Košiciach, tepelná elektráreň vo Vojanoch i ŠRT, ktoré mali podporovať rozvoj východu Slovenska sú tiež už zbytočné. Kto by ich dnes postavil na báze ruského čierneho uhlia i krivorožskej rudy? A tam, kde nie je infraštruktúra, diaľnice a nízka vzdelanostná úroveň obyvateľstva straší to vládnych činiteľov? Z dnešných majiteľov Slovenska určite nik by do nich nevkladal svoje peniaze a povesť.

Poliaci sú z dôsledkov trasy plynovodu po morskom dne na tom lepšie. Už robia prípravy na stáčanie skvapalneného plynu z obrovských tankerov, ktoré sú už pripravené na cestu z USA. Prisľúbené sú na január. Ale aj tak severná trasa bude lepšie riešiť potreby západných spojencov. Južná trasa, ktorá sa v istých dobách zdala výhodnejšia skončila pre napäté vzťahy Rusko – Turecko už definitívne a nadlho. Znamenala však, že za istých okolností mohla slúžiť pre tranzit plynu v celej dĺžke vybudovaného plynovodu od Veľkých Kapušian na západ. Politikom sa ale nepáči, že severná trasa bude saturovaná len ruským plynom a preto Európa bude tak závislá z 80% na dodávkach Gazpromu, čo je proti princípom väčšej palety dodávateľov a konkurencii.

Každý deň prináša nové fakty, no základný problém priblížiť NATO k Rusku je trvalý, dominantný a strategický cieľ Spojencov. Tie ostatné javy a problémy vyplývajú z neho. V tom okrajovom, ktorý sa dotýka ale aj nás, je zastavenie tranzitu cez Slovensko. Nič sa nestane, ak v záujme vyšších humanitných cieľov EÚ bude nám poskytovať ročne primeranú apanáž na vykrývanie strát za neuskutočnenú prepravu. a môže sa nazývať ľubovoľne. I to je riešenie.

 

Šťastné a hlavne veselé dni nového roku!

 

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.