Založ si blog

To nebola konferencia len o prípustných limitoch teploty Zeme.

Konferencia o reálnej hrozbe z dôsledkov otepľovania a nutnosti znížiť emisie skleníkových plynov skončila. Jej závery a záverečný viacstránkový dokument dávajú nádej že ľudstvo, najmä jej najbohatšia časť, sa bude ním v budúcich rokoch kontrolovane riadiť. Nádej o tom vyjadrili jej účastníci a známe politické osobnosti sveta. Smutné je ale to, že sa tak stalo síce po každej z doterajších konferencii no všetko ostalo pri starom vykorisťovaní planéty Zem Len na úrovni predsavzatí tých zodpovedných a oprávnených obáv nás všetkých z rastu emisií.

Ani táto konferencia okrem definovania limitov rastu teploty Zeme nemohla dosiahnuť viac, ako nutnú potrebu spomalenie jej rastu. Všetci vzali na vedomie príčiny zhoršujúceho sa stavu i s dôsledkami z rastu hladín morí v oblasti ostrovov s plytkými brehmi v Tichom oceáne. Len či budú producenti emisií schopní nahradiť svoju spotrebu fosílnych palív za iné zdroje palív, tepla i svetla? Práve v tom je neurčitosť zadania prijatých dokumentov a tým i možnosť ako z nich vykľučkovať.

Predsa príkladne definovať nové možnosti využívania slnečnej energie, alebo energie vetra je známe, ale vo všeobecnosti sú ťažko použiteľné. Skôr je to dôkaz, že existujú. do počtu možnosť, ak sa to sa ešte nevie.

Pretože časť svojho aktívneho života som sa zaoberal podobnými témami, aké sú dnes prostredníctvom čiastkových názorov vynášané, ako rozhodujúce, dovoľujem si na niečo spomenúť. Predovšetkým na to, že ropa, zemný plyn sú dôležité suroviny, bez ktorých by neboli dusíkaté hnojivá, výbušniny, palivá pre všetky druhy dopravy, výrobu vlákien a plastov, tepelné izolácie i lepidlá a iné.

Zánik ťažby fosílnych palív, uhlia, ropy i plynu a ich využívanie v súčasnosti nemôže nastať, pretože nemajú ekvivalentnú náhradu v technologických procesoch a vo výrobe elektrickej energie. A tak to bude i budúcich mnohých rokoch. Čo s tým? Ako tento axióm života na Zemi budeme riešiť z hľadiska dôsledkov a produkcie skleníkových plynov ako príčiny otepľovania? Relevantné náhrady majúce univerzálnu platnosť zatiaľ neexistujú. Slnečné panely sú náročné na plochy a budú vhodné vždy len pre oblasti s nevyužiteľnými plochami a nevhodnými pre poľnohospodársku činnosť. Veterné tiež len pre prímorské krajiny s istým, no primeraným potenciálom vetra. Oba známe spôsoby majú naviac aj spoločnú vadu, že nie sú spôsobilé pre nepretržitú výrobu tepla, či elektrickej energie, ale sú možné v malom.

Zatiaľ v súvislosti tejto konferencie okrem čitateľsky najzaujímavejších tém – rast globálnej teploty Zeme a zníženia produkcie skleníkových plynov, neprenikli do verejnosti iné informácie, ktoré podmienili program a uvedené hlavné témy. Pojem globálna teplota a jej rast, či zmena, môžu mať iste exaktnú vypovedaciu hodnotu ale len vtedy, keď budú sledované na mnohých miestach Zeme súčasne a nepretržite. Podobne je to i s hodnotami obsahu CO2 v atmosfére, prípadne ako súvisí dlhodobá zmena koncentrácie oxidu uhličitého so zmenšovaním lesného porastu v tých častiach sveta, kde v dôsledku premeny lesov na iné účely tak dochádza. Ako zabrániť, aby „pľúca Zeme“ odchádzali do nenávratna?

Zdá sa a celkom reálne, že táto konferencia spolu s predchádzajúcimi by sa mohli nazývať aj konferenciami na podporu zmeny svetového spoločenského poriadku. Prečo? Aj preto, že táto konferencia vyjadrila stanoviská mnohých delegácií aj k prehlbovaniu technologickej nerovnosti a obáv z nej prameniacich dôsledkov.

Podľa súčasných možností a potrieb i očakávaní, zmeny chovania, nie len nás bezbranných občanov, budú to úlohy pre tvorcov nových technológií závislých finančne od majiteľov najbohatších a najväčších producentov exhalácií, ktorí dávajú prácu ľuďom a tak nie je možné čakať že sa niečo prevratné dosiahne v budúcich desaťročiach.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.