Založ si blog

Globálna protiislamská koalícia

 

Od chvíle, kedy na zoznam záujmových krajín islamského štátu pribudlo Slovensko a s očakávanými zmenami ich taktiky a použitých prostriedkoch útokov na civilné ciele treba mať na pamäti aj nové formy terorizmu. Čoraz viac zaznievajú hlasy, sotva od odborníkov, že by islamisti mohli okrem konvenčných expanzných nástrah a zbraní použiť aj zbrane chemické. Ich zápočet do takej „inventúry“ však môžu analytici robiť len preto, že existujú a boli v reálnych podmienkach, vo vojne, či zásahu poriadkových orgánov štátov už použité.

Pretože o tejto kategórií potenciálu na paralyzovanie živej sily niet verejne dostupných informácií, využíva autor blogu to, čo sa dá, blog.

Je mnoho látok chemickej povahy, ktoré sú schopné v kontakte so živým organizmom, človekom vyvolať primerané, no nežiaduce reakcie, až smrť. Niektoré z nich, okrem vodných diel z policajných vozidiel boli i budú použité poriadkovými silami mnohých štátov i tých demokratických k potlačeniu demonštrácií a rozháňaniu rebelujúcich občanov. Bývajú to látky dráždiace sliznice a dýchacie cesty a paralyzujúce ich odpor. Nebezpečné sú však pre ľudí so zníženou imunitou voči ich pôsobeniu. Ich aplikácia je však možná len z príslušných zariadení technickej povahy, alebo granátmi, čo je nemožné samostatnými osobami, naviac nenápadnými teroristami.

Ale aj iné, najviac spomínaný yperit, nie je možné aplikovať ako streľbu z automatických zbraní, či kalašnikovov do zhromaždených občanov v uzatvorených priestoroch. Ako príklady jeho použitia z 1.svetovej vojny a z neoverených aplikácií z iných konfliktov, sa dotýkali delostreleckej munície, granátov na ciele vzdialené s ťažkými dôsledkami na osoby v okolí dopadu striel. Išlo o pary yperitu, alebo v kvapalnej jeho podobe na pokožku postihnutých. Poškodzovali aj zrak a dýchacie cesty s trvalými následkami, alebo smrťou.

Podobné úvahy o použití chlóru v jeho plynnom stave sú tiež len hypotetické aj keď sa môžu prihodiť pri haváriách v priestoroch, kde sa chlór vyrába, alebo používa pre ďalšie spracovanie, alebo pri úprave vody. Ťažko si môžeme predstaviť, že teroristi vyvalia sudy s chlórom v mieste, kde sa zhromaždili nič netušiaci občania. Ale i vo forme delostreleckých granátov je jeho použitie málo vhodné, pretože sa ľahko a rýchle môže likvidovať vodnou clonou.

Ak by sme prešli k skupine organofosfátov (sarin, soman, tabun) teda k látkami nervovo paralytickým, ich použitie je tiež limitované vhodnými prostriedkami na aplikáciu vo vzdialených cieľoch, ktoré bývajú vo vlastníctve štátnych orgánov moci.

Práve prebiehajúci ozbrojený konflikt v Sýrií býva spájaný od svojho začiatku s použitím chemických zbraní proti Kurdom a predtým v Iraku. K ich likvidácii, ktoré sa nachádzali na území Sýrie a ku ktorým sa prezident B.Assád priznal, sa hlásili aj naši predstavitelia pri svojej návšteve Bieleho dom, čo ale prezident B Obama prepočul, alebo nerozumel A tak sa stalo, že ich likvidáciu zabezpečovali americkí špecialisti po preložení nákladu na dánske lode a na otvorenom Stredomorí. Dej zatiaľ nemá pokračovanie, aj keď rôzni politickí analytici tvrdia, že neboli zlikvidované všetky zásoby a sú kdesi režimom B.Assada starostlivo chránené.

Efektívne, ale hlavne dokázateľné použitie chemických zbraní teroristami na civilné ciele je spochybniteľné pre ich vlastnosti a jedinečný spôsob ich aplikácie a bez primeraných prostriedkov. Takže ostávajú len tie klasické, ručné, nástražné systémy s iniciovaním na diaľku. A odložené krabice na verejných priestranstvách, kufre a batohy by nemali uniknúť pozornosti školených odborníkov.

Chemická povaha látok používaných ako otravné a islamistami ani za pomoci ich boha Alláha sa nedá zmeniť, no môžu vymyslieť iné formy atakovania svojich nepriateľov. teda nás.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.