Založ si blog

Je ťažké definovať to, čo je očividné?

 

Veciam, udalostiam i javom pomáha k zviditeľneniu ich zaradenie do konkrétneho rámca, alebo okolností a naopak ich izolované hodnotenie zavesené do vákua ich robí nezrozumiteľnými. Alebo to tak má byť? Je to účel?

I teraz, po teroristických akciách proti civilnému lietadlu nad púšťou Sinai a streľba do zabávajúcich sa ľudí v Paríži je z akčných potrieb a prvých činov najdôležitejšie hľadanie spojencov teroristov nech by boli „kdekoľvek„ na svete. To neveští nič dobré a opakované správy o pokračujúcom násilí (aktuálne Bamako v Mali) tým znepokojujú ľudí v celej Európe.

No pri dlhodobom a priebežnom sledovaní terajších udalostí, ktoré teraz a v primeranej atmosfére strachu médiá zvýrazňujú, možno začať v Čečensku, v časoch rozpadu ZSSR. Vtedy, v roku 1994, pravoverný moslim a generál sovietskeho letectva Dž. Dudájev vyhlásil samostatnosť Čečenska a seba, napriek aj iným záujemcom, za prezidenta Republiky Ičkéria. Vláda v Moskve pod vedením B. Jeľcina reagovala na túto skutočnosť bombardovaním krajiny Čečencov, s cieľom zabrániť jeho snahám o osamostatnenie tejto časti vznikajúcej Ruskej federácii. Nepokoje, teror, únosy, porušovanie ľudských práv najmä voči v krajine žijúcim Rusom a Arménom stali sa dlhodobou súčasťou života v okolí Grozného a neskôr v dolinách hôr. Až nástup Vl. Putina do funkcie prezidenta RF znamenal posun v riešení otázky nepokojného Čečenska, čo bolo tvrdšie a čo vyvolávalo zmenu taktiky odporcov vlády v Moskve. Odpor sa zmenil na teroristické činy v širokom okolí (Moskva Beslan, Buďonovsk) a s rukojemníckymi drámami v divadle, v škole i v nemocnici. Menili sa aj velitelia (Basájev, Radujev, Maschadov) Najviac trpeli samotní a nevinní občania, ktorí utekali pred násilím, do celej krajiny, pokiaľ sa pred nimi nesklonili, . Bolo jasné, že ukončenie tejto drámy a nepokojov mohlo nastať až nastolením vlády v Groznom podporovanej z Moskvy (Kadyrov) a s obnovou zničených budov a obydlí a samostatnou správou, ale aj ráznym prerušením prílivu zahraničnej pomoci, rastúcemu počtu nových bojovníkov z moslimských štátov, kde práve prebiehali úspešné demokratizačné operácie Spojencov, dôkladným uzatvorením južných hraníc zabránením dodávok zbraní, munície a finančnej pomoci bojovníkom. Predsa išlo o vytvorenie Kaukazského emirátu, či kalifátu Po ustálení situácie je tam pokoj.

Práve tam, po neúspešnom ťažení treba hľadať začiatok zjednocovania tých skupín odboja z Afganistanu, Iraku, Jemenu i Sýrie (Al Kaidá, Taliban atď), aby vznikol teritoriálne neohraničený subjekt, Islamský štát. Skrátka aktivity islámistov o vznik nového, na náboženskom práve založeného štátu – islamu sa presunuli do Sýrie aj s bojovníkmi obeseného S. Huseina, prezidenta Iraku. A keď legitímna vláda v Damašku ich snahám podobným ako v Čečensku destabilizovať štát zasiahla, opäť sa použili staré a osvedčené praktiky s podporou na radikálnom islame založených štátoch v okolí aj s exportom teroru. Že ide o konflikt religiózny svedčia v dlhodobom horizonte výsledky ich činov, od NY, Londýn, Madrid, Moskva i so sebaobetovaním sa teroristov so zvolaním Alláh u Akbar po skončení akcie. To, že v príprave i miestach ďalších otrasných činov na šírenie strachu menia formy, vyvoláva mnoho otázok, čím budú útočiť najbližšie a kde, aby ostali v pozornosti sveta, čo sa im darí.

Ak prezident USA v svojom aktuálnom postoji k Islamskému štátu napred definuje svoj postoj k prezidentovi Assádovi, že musí z politiky zmiznúť, svedčí o tom, kto je prekážkou pokroku a o koho ide v prvom rade. Podľa toho v Damašku by mala byť nová vláda naklonená potrebám USA, ktorá zruší zmluvy o prenájme prístavu na brehu Stredozemného mora a letiska Rusku, aby ono neprekážalo v demokratickom úsilí a pokroku. v tejto časti sveta.

V tomto ohľade je pozoruhodný, zatiaľ súkromný, názor jedného z uchádzačov o nomináciu republikánov na úrad prezidenta D. Trumpa, ktorý verejne označil prezidenta Vl. Putina za gangstra, čo v USA netreba zvlášť dokladať, kto to je. Majú s touto kategóriou svojich spoluobčanov 200 ročné skúsenosti, ktoré v iných krajinách sveta sú neopakovateľné. No, čo už, možno si to s pánom D. Trumpom vplyvom slobodnej mediálnej politiky myslí polovica Američanov, ktorí uznávajú jednoduché recepty na riešenie zložitých problémov a majú dôveru v rozhodnosť svojho prezidenta. A keď sa im prestane páčiť, dajú ho ich gangstri spratať zo sveta, ako sa to už stalo. Len keby nemal okolo seba počas svojich ciest až 1500 osobných strážcov.

Čitateľ s právnickými skúsenosťami v pozícii obhajcu by mohol položiť otázku “Kde sú dôkazy?“ Tých pochopiteľne, ako býva vo vysokej politike niet. Ale sled udalostí je výrečný už i tým, že ani teraz Američania na rozdiel od doterajších demokratizačných výprav do regiónu, po zemi, sa neponáhľajú, čo keby narazili na spojencov?

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.