Založ si blog

Už to nie je extraordinary, už si zvykli

 

Stalo sa už tradíciou, že americký prezident po popravách nevinných spoluobčanov osloví verejnosť, aby prejavil ľútosť, ale aj odhodlanie zakázať vlastniť strelné zbrane dokonca ich nosenie na verejnosti osobami s narušenou psychikou. Už tak ustúpil od „total“, ale ako budú identifikovať osoby s narušenou psychikou?

Stalo sa tak i teraz, pred niekoľkými dňami, keď „psychicky narušené individum“ zastrelilo v mestečku Roseburg v štáte Oregon 9 mladých ľudí a 7 zranilo, údajne kresťanov, ktorí sa po jeho výzve sami prihlásili k viere povstaním z ľahu.

Pretože policajti zastrelili aj jeho, nebude sa vedieť, aký bol jeho skutočný motív a ako býva zvykom i v predchádzajúcich popravách, polícia sa vyjadrila len k technickej stránke ich zásahu, koľko minút trvalo, kým sa dostavili na miesto činu, do budovy školy a čo potom, keď spacifikovali útočníka.

Prezident B.Obama v svojom príhovore uviedol aj to, že pálenie sviečok a kladenie kvetín k miestam kde došlo k činu nemôže zabrániť opakovaniu streľby do ľudí len preto, že útočníkovi sa na nich niečo nepozdávalo, že mu boli nesympatickí, alebo boli mu niekedy ublížili slovom. Opakoval, že pomôcť by mohol len zákon, ktorý by obmedzil vlastnenie zbraní a ich nosenie na verejnosti, no tento zámer počas svojho pôsobenia vo funkcii sa mu nepodarilo presadiť a už ani nepodarí.

Predsa proti takému „neslýchanému“ obmedzovaniu práv občanov USA sú rozhodne predstavitelia strany republikánov v Kongrese, ktorý ovládajú svojou väčšinou. Nie je to prekvapujúce, pretože práve oni sú zástancami tradičných hodnôt, na ktorých stoja USA od prvopočiatku svojej existencie vybojovanej proti južanským otrokárom a ktoré sú v ich ponímaní posvätné pre existenciu rodiny, ochrany života, slobody a pravdy. A ako si chrániť vlastný život, ak nie zbraňou primeraného kalibru a na čom stojí ich história i súčasnosť.  Možno my, ľudia v Európe, hľadíme na opakované popravy nevinných ľudí v USA precitlivene v európskych a tiež tradičných humánnych rámcoch, ktorých koncentrovanou doktrínou je vyňatie trestu smrti z trestného poriadku a sadzieb. za trestný či v našich štátoch.

Zatiaľ tam tento trest platí, no bol v niektorých štátoch Únie pozastavený jeho výkon, alebo sa bol poľudštil. Namiesto elektrického kresla, môže si odsúdenej zvoliť smrť podaním injekcie v dvoch po sebe nasledujúcich aktoch odborníkov – katov. Preto sa netreba čudovať, že tento druh trestu platí a iste bude platiť ešte dlho. Preto pohľad Američanov a ich predstaviteľov na svet je determinovaný realitou vo vlastnej krajine i s tým obrazom že za roky od skončenia 2. svetovej vojny boli zapletené do všetkých konfliktov vo svete s rovnakou argumentáciou, že bojujú proti zlu a v mene demokracie pomáhajú všade, kde sa im niečo nepáči. Aj preto majú dlhodobý záujem zlepšovať demokraciu a jej prejavy v ríši zla. Zatiaľ len okolo tejto ríše.

Pretože obdiv k tomu, čo je z USA sa drží niekoľko našich aktívnych politikov, alebo umelcov, či literárne činných osôb, mali by sa prejaviť tým, že sa vyjadria a aký majú postoj k poprave nevinných a mladých ľudí, študentov, teraz v Roseburgu v štáte Oregon. Mlčia. Ale prečo, veď sloboda slova je zaručená Ústavou. SR a môžu tak priaznivo ovplyvniť verejnú mienku.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.