Založ si blog

Len kto pamätá, môže svedčiť.

Ako sa patrí do spomienok na jubilejné 70 výročie konca svetovej vojny v Európe, ktoré pripadne na 8.mája, patrí sa v rozhovoroch novinárov s vojenskými historikmi prerozprávať sa aj k špecifickým epizódam o zbojstvách, alebo znásilňovaniu žien osloboditeľskými armádami z východu, ale aj k typickej vete tej doby: “Davaj časy!“

Ale ani roky bez vojen v relatívnom mieri nie sú bez podobných, nazvime to, protispoločenských javov, krádeží, vrážd, znásilnení i odmietania sexu. A čo už vojna, ktorá robí i z nenápadných ľudí oblečených do uniforiem a vystavených trvalému nebezpečiu o vlastný život, možno i o životy svojich najbližších, ľudí tvrdých až krutých, ktorí dlhé mesiace čakajú opakovane na povel k útoku, či k obrane pred útokmi protivníka.

Kto a kedy vymyslel, že históriu tej našej vojny, ktorú sme prežili možno hodnotiť, či posudzovať nejakými etickými, či mravnými pravidlami, že platia univerzálne v útočných, či obranných situáciách? Že víťazi sa nebudú správať víťazne aj v čase prestávok neľútostných bojov, keď si rátajú straty a v ošiale, že prežili práve oni, kým ich druhovia padli, dopustia sa neprístojností na ktoré si jednotlivo pamätajú, alebo spomínajú tí, čo to počuli od susedky a tá od inej známej, ktorá bola znásilnená a dnes čaká na vyznamenanie? Alebo, že otcovi kamaráta z ulice na otázku, koľko je hodín a ten ukázal na ruke svoje hodinky, vojak ČA mu ich skonfiškoval. Pamätám však aj to, že náš vojak, príslušník čsl. armádneho zboru, mal na ľavej ruke od zápästia až nad lakeť upevnené náramkové hodinky rôznych tvarov a nám chlapcom sa predvádzal a ponúkal ich na predaj za “bumašky“ Ale aj to, podľa náhodného rozhovoru s jedným známym, raz cestou do práce, po mnohých rokoch a bývalým jeho kolegom z bitky o Lipt. Mikuláš došlo i k tomu, že bol tento predajca hodiniek na rozkaz veliteľa pluku odsúdený a zastrelený. Bola vojna i tresty museli byť rázne, odstrašujúce a rýchle, žiadne súdne pojednávania so žalobcami i obhajcami, len na základe nedeliteľnej veliteľskej právomoci a zodpovednosti za stav a morálku podriadených.

Iste, pri pohľade našich občanov na vojakov ČA rôznej rasy i chovania a vo veľmi jednoduchých svetlo šedých uniforiem s previazanou dekou cez plecia, mohli neskôr, podľa dobových fotografií budiť údiv nad tým, že takí vojaci hnali Nemcov od Stalingradu až do Berlína a ďalej po demarkačnú čiaru dohodnutú na Jalte vo februári 1945 Bolo to neuveriteľné, ale pravdivé, čo dnešná generácia historikov, ale i politikov vníma veľmi rozporne a pojem vlastenectvo im už nič nehovorí. pretože sa spoliehajú na profesionálnych obrancov i našej slobody vojakov NATO.

Hlavný smer úderu vojsk ČA bol predsa Berlín a tam boli koncentrované vojská 1.bieloruského frontu, elitné jednotky včítane ich výzbroje i výstroja. Vojská 2.ukrajinského frontu útočiaceho južne a pod velením R.Malinovského oslobodzujúceho i Bratislavu boli počtom peších vojsk silnejšie a tak dodnes na dobových záberoch ich vnímajú naši experti, ako armádu na vozoch a konských záprahoch. Kone, vozy a unavení vojaci, ktorí si večer spievali svoje zadumané piesne pri ohníkoch nad ktorými si v plechových nádobách varili kašu a iste snili, kedy už skončí vojna a vrátia sa domov k matkám, žene, či deťom a či ich vôbec nájdu živých.

Osobne si pamätám na rozhovory mojej matky s jej sestrou, ktorá vojnu prežila so svojim manželom a deťmi v Prahe a ako sa rôznili ich pohľady na vojakov ČA. Ona o elite, ktorá oslobodzovala Prahu a moja o tých v jednoduchých uniformách a bandalírom na pleciach, ktorí kráčali vedľa koní, ktoré ťahali kanón na kolesách. Každá o svojom vnímaní konca vojny.

Preto ťahať z rukávov tromfy o prípadoch, ktoré boli, odporuje všetkým iným i historicky doloženým skutočnostiam pretože vojna, ako si ju ešte mnohí žijúci pamätajú, bola strašná, priebehom i dôsledkami, ktoré sú nespochybniteľné.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.