Založ si blog

Prečo nie opačne, alebo opäť a s úctou k všetkým občanom.

Občas sa zvykne v médiách vyskytovať téma – odluka cirkvi od štátu, ale čo ak by došlo opačne – odluka štátu od cirkvi?

Aktuálny bol článok o tejto téme od Ľ. Krbatovej s názvom, že odluka cirkvi od štátu bez súhlasu Vatikánu je nemožná, no niečo naznačil názor K. Zavackej, v článku spomenutý a čosi poodokryl.

Ak dlhodobo prijímame realitu, že Základná zmluva s Vatikánom ako štátom je nevypovedateľná, potom sa stále pohybujeme v bludnom kruhu a samozrejme naši predstavitelia štátu nič nepodnikajú, často s argumentom, že v dobe ktorú žijeme otvárať takú tému je nevhodné.

Práve K. Zavacká, problému znalá pracovníčka Historického ústavu SAV ale hovorí, že túto tendenčnú zmluvu je možné a v súlade s Ústavou SR vypovedať. Na overenie pravdivosti jej názoru treba len poctivo prečítať, či preštudovať a pochopiť ustanovenie Ústavy SR v článkoch 125, 125a ale aj 128, ktorý naviac hovorí o tom, že ÚS podáva výklad Ústavy, alebo ústavných zákonov, ak by vec, ktorej sa dotýka bola spochybniteľná. Preto Zmluva logicky spadá pod tento článok. Preto primárnou úlohou štátu a jeho reprezentantov v tejto oblasti a v znení uvedených článkov Zmluvu je možné vypovedať a následne, ak by bol záujem, pripraviť text novej, obsahovo vyváženejšej

Obavy, že otvorenie mnohých článkov Základnej zmluvy by viedlo k napätiu medzi občanmi, alebo k iným nepredvídateľným dôsledkom, sú zbytočné práve preto. že jej autori i signatári z oboch strán by predsa nemohli prijať názor, že nie je zmluvou, ako že je, ale opačne, že bude dokumentom výhodným pre obe strany, ako platí všeobecne o medzinárodných zmluvách.

Isté bremeno zodpovednosti vyplývajúce z postavenia v štáte a v jeho hierarchii bude ležať na osobách, či osobe, ktoré by sa odhodlali predložiť túto 15 ročnú zmluvu do pléna ÚS. Pred, či po voľbách a s akou mierou argumentov a očakávanou reakciou KBS. Čas dozrel, pretože od času, keď s rýchlosťou jemu vlastnou s akou sa do Vatikánu náhlil vtedajší predseda vlády M. Dzurinda uplynulo veľa rokov a v nich boli v jej rámci prijaté ďalšie, nové, čiastkové zmluvy o duchovnej službe v armáde i o výučbe náboženstva v školách v rámci riadneho počtu vyučovacích hodín. Už názov tohto dokumentu, že je to Základná zmluva naznačuje to, že je základom pre náväzné, čiastkové a bez príslušných legislatívnych krokov vykonaných novotvarov do vzťahu štát – cirkev. Na taký jej charakter jej autori prihliadali s plným vedomím, keď sa angažovali aj v referende a jeho príprave.

Pre uvedené dôvody a zlepšenie videnia o čo ide, je vhodné pripomenúť si jej imperiálny charakter doložený nasledovne. Zmluva (ak ostaneme pri názve tohto dokumentu) má 25 článkov a ako býva zvykom má i preambulu, teda dôvod prečo zmluvné strany pristúpili k jej uzatvoreniu. Síce článok 1 hovorí o subjektivite oboch partnerov, no už v článku 2 Slovenská republika uznáva právo katolíckej cirkvi uskutočňovať kompetencie vyplývajúce z kanonického práva a teda, že využije k tomu všetky vhodné prostriedky na mravné formovanie obyvateľov Slovenska. Teda nielen katolíkov, ale všetkých, aj keď to nebudú potrebovať, či chcieť. Veď k tomu sú aj orgány štátu. Články 3 až 6 definujú práva katolíckej cirkvi s garanciou štátu Z aktuálnych dôvodov je významný článok 7, kde SR uznáva právo uplatňovať výhrady vo svedomí podľa vieroučných a mravoučných zásad katolíckej cirkvi. Predsa toto právo v rôznej podobe uplatňujú hlboko veriaci katolícki lekári už dlhodobo a bez postihu na pracovisku. Uvádza sa však, že podmienky budú definované v osobitnej zmluve. Prečo? Veď je to napísané i podpísané. Ďalšie články (8, 9, 10, 11) sa dotýkajú spovedného tajomstva, cirkevných sviatkov, uzatváranie manželstva a ochrany rodiny, ktorá téma bola teraz otváraná cez referendum a pod vedením autora textu zmluvy. p.Chromíka. Článok 8 odst.1 hovorí o nedotknuteľnosti spovedného tajomstva. Ale súčasne aj vyvoláva otázku, či kňaz, ak sa pri spovedi dozvie o trestnom čine páchateľa, ktorý sa prišiel vyspovedať v nádeji, že mu bude z neba odpustené za niekoľko predpísaných modlitieb, nie je ako občan štátu túto skutočnosť povinný oznámiť orgánom činným v trestnom konaní. Nasledujúce články 12 až 24 už len uvádzajú imperatíva katolíckej cirkvi, ktorá má právo zriaďovať, spravovať, vykonávať, zúčastňovať sa organizovať, vlastniť, vstupovať, nadobúdať, podieľať, atď. a štát jej k tomu bude vytvárať podmienky a udržiavať sakrálne stavby. Len článok 18,odst.2 hovorí o tom, že zmluvné strany majú právo rozširovať svoje názory dostupnými formami. Záverečný článok 25 spomína právo meniť a dopĺňať Základnú zmluvu, no len so súhlasom oboch strán, takže by mala byť nedotknuteľná.

Keď teraz, po uskutočnení referenda o ochrane rodiny nastali priaznivejšie podmienky pre opätovné a pozorné čítanie zmluvy iste by sa z podnetu osoby oprávnenej podľa čl.125a, odst.1 mohlo začať opätovné prerokovanie zmluvy ak v čase podpisu sa tak nestalo. Ale aj čl.125,odst.1 písmeno a poskytuje ÚS právo vrátiť sa k zmluve. Ale kedy? Keď Slovensko je raz pred voľbami a raz po voľbách a k iniciovaniu ÚS je potrebných 20% poslancov, teda 30 fyzických osôb.

Pokiaľ sa príslušné osoby, možno osobnosti neodhodlajú požiadať ÚS o výklad platnosti textu zmluvy, potom je na mieste aby ten istý orgán výkonnej moci štátu požiadal o zmenu preambuly Ústavy a z nej vynechať dve vety z odst.1, čl.1 v znení:

Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu, ani náboženstvo“. To by mal byť pre nich menší problém, ako meniť zmluvu. A bude vymaľované.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.