Založ si blog

Bratislava patrí (už len) Bratislavčanom?

(také bolo predvolebné heslo p. Ivo Nesrovnala)

 

Výsledky komunálnych volieb primátorov a starostov v novembri 2014 sú známe a nové zastupiteľstvá majú za sebou už prvé rokovania i rozhodnutia.

Zaujímavý je pohľad na zastupiteľstvo hl. mesta Slovenska nielen z hľadiska zloženia jeho zástupcov v ňom, ale aj z hľadiska ráznych rozhodnutí nového jeho primátora JUDr. Ivo Nesrovnala, v čase, keď sa už rozhliada po meste a uvažuje, čo zmení.

Zo 17 zástupcov mestských častí v MZ sa do kategórie NEKA v predvolebnej súťaži hlásilo a zasadli do kresiel 8+1 poslancov, čo z pohľadu i laika vytvorí zložité pomery v povolebnej spolupráci. Iste mimoriadne a omylom do kresla si sadla s podporou strany SMER-SD len jedna kandidátka z Podunajských Biskupíc. Je to totiž výrazná črta pre rozhodovania MZ svedčiaca o odmietaní vládnej politiky R. Fica v Bratislave, aj keď zvyšných 8 poslancov začína pôsobiť s podporou rôznych koalícií a ich rôznych interesov v zmysle starého hesla: Všetci proti všetkým.

Dôsledky výsledkov komunálnych volieb v hl. meste budú môcť občania Bratislavy posudzovať spoločne o štyri roky, no niektoré rozhodnutia a kritické slová JUDr. Ivo Nesrovnala, NEKA, primátora už teraz. Všetko začalo jeho rýchlym rozchodom so stranou P. Freša SDKÚ–DS, aby sa stal nezávislým. Od čoho a od koho? Ako poslanec mal možnosť aktívne pôsobiť na rozhodnutia MZ už v minulosti, čo on dnes využíva na kritiku svojho predchodcu p. Ftáčnika a jeho výkony, pretože prácu MZ poznal z vnútra. Predsa zle uzatvorená a nezrušiteľná zmluva na údržbu verejných komunikácií pamätlivým ešte A. Ďurkovským na dobu 30 rokov mal ako skúsený právnik možnosť už dávno preskúmať a hľadať spôsob, ako ju otvoriť v prospech mesta. Teraz, keď napadlo na mestské komunikácie viac snehu, ako limitných 5 cm, znamenajúcich v tomto meste už kalamitu, zistil, že so zmluvou treba niečo robiť a v hlave už má aj ideu, ako sa pred TV kamerou bol už mysliteľsky vyslovil.

Odídený primátor sa veľmi nechválil výsledkami svojho pôsobenia v úrade, no zníženie nadrozmerného dlhu, ktorý zanechali jeho predchodcovia, pokladá za svoj vklad v prospech mesta. Nepohol však so zmluvou, ktorú už spomínaný p. A. Ďurkovský uzatvoril pri predaji pozemkov pod PKO a nový vlastník už viackrát rázne požadoval od mesta, aby budovy PKO dalo zbúrať, pretože na svojom pozemku s developermi chcú už budovať reprezentatívne budovy, ktoré zušľachtia túto zaujímavú časť mesta, ktorú bránia dnešní dôchodcovia pamätajúci tanečné hodiny v PKO. Kde boli a kde sú vtedajší poslanci magistrátu, ktorí súhlasili s takou zmluvou, ktorá je vlastne jedinečná i v civilizovanom svet? Predať pôdu pod vlastným domom.

S veľkou odvahou sa pustil pán Ivo Nesrovnal do riešenia sklzu obnovy Starého mosta zavedením častejších kontrolných dní, ktorých príprava bude zaberať pre reprezentantov Eurovie, ako investora tejto stavby stres a odklon od ich vlastne práce na diele. Problémy kontrolných dní poznám z vlastnej skúsenosti a raz za mesiac bohato stačia, no on ich chce mať každé dva týždne. Naviac zavelil z úradu svojho vrchnostenského, aby od začiatku marca začali práce na moste nepretržite, aj v noci, montáž i stavebné práce súvisiace s montážou. Ide o jeho hlboké nepochopenie plynúce z nedostatku vlastných skúseností, ktoré práce sa môžu vykonávať v nepretržitom režime i v noci nad tečúcou riekou. Možno sa nechal inšpirovať obrázkami z montáže áut v niektorej filiálke zahraničných firiem, kde robotníci pri páse vykonávajú rutinné pracovné úkony s malým pohybom v priestore, čo nie je porovnateľné s montážou dielcov mostnej konštrukcie. Ešte tak betonáž do pripravených bednení, ale montovať v noci? Hrozba sklzu termínu dokončenia mostu a strata nároku na 70% refinancovanie diela by ho bola mala už od decembra viesť k tomu, aby začal rokovania s príslušnými inštitúciami EÚ o odklade konečného termínu dokončenia diela. , no on to ide riešiť takto, rázne a bez primeraných konzekvencií z dôsledkov nedostatočnej ochrany pracovníkov na moste. Jedným z dôsledkov tohto prístupu je prepustenie dopravného inžiniera z funkcie. Čo ten mohol počas uplynulých mesiacov zo svojho postu, okrem prehliadky diela pokaziť? Ani len niečo povedať do celozávodnej dovolenky počas letných mesiacov pracovníkov firiem.

Posledne, ale nie naposledy, spolu s p. P. Pellegrínim, predsedom NR, sa poprechádzali s ochrankou po hlbokej jame povedľa Hradu, kde boli pri hĺbení priestorov pre podzemné garáže pre poslancov a ich hostí, objavené zbytky stavieb, ktoré treba zachrániť pre očakávané návštevy zahraničných delegácií a turistov. Výsledkom ich návštevy bude inštalácia kamier v okolí jamy a pravidelná kontrola postupu prác na záchrane pamiatok, ktoré by nemali byť prekážkou budúcim garážam. Je to moderné a páči sa to.

Keby sa predvolebné heslo p. Ivo Nesrovnala nebolo tak zapáčilo samotným občanom mesta, ktorí zabudli, že na jeho búrlivej výstavbe sa zúčastňujú hlavne ľudia z celého Slovenska, mohla by Bratislava patriť aj vidiečanom. Ale to bude asi ináč, pretože už sa vážne uvažuje o ďalšom obchvate mesta. , ale diaľnica na koniec štátu bude ešte dlho predmetom skúmania rôznych odborníkov. Kto počíta, koľko aktuálnych a denných hlásení je v Zelenej vlne SRo o uzatvorení ciest cez Šturec, Donovaly, Fačkovské sedlo, Vernár, Čertovicu, teraz a v zime a po mnoho rokov? To nie sú problémy Slovenska, ale obchvat, ten áno, ktorý skúmajú odborníci až zo Žiliny.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Juraj Blanár / Robert Fico /

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59

Opatrenia v podobe prevzatia časti utečencov alebo finančnej či materiálnej pomoci pre krajiny zasiahnuté prílivom migrantov označil pred novinármi za diktát, nejde podľa neho o solidaritu.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.