Založ si blog

K výročiu otvorenia XXII. ZOH Soči 2014

Gradácia sanitárnych opatrení voči Rusku, ktoré nadobudli po pričlenení Krymu k Rusku charakter ekonomických sankcií a dnes aj regulovaného poklesu ceny ropy vo svete začala krátko po rozhodnutí MOV na zasadaní v Guatemale v roku 2007 prideliť konanie Hier Rusku Niektoré krajiny sveta sa s tým nevedeli zmieriť, ale stáva sa to vždy, po rozhodnutí v prospech jednej krajiny.

V roku 2013 pred začiatkom ZOH v Soči vyzývali “experti na nepokoje“ k bojkotu Hier, ako reakciu na ruský zákon k prejavom homosexuality mladých na verejnosti. Dôsledky podnecovania k bojkotu sa prejavili hlavne v tom, že účasť na ich otvorení odmietli predstavitelia tých krajín, ktoré nakoniec vyslali do Soči najväčšie počty svojich športovcov. Aj keď „experti“ podnecovali k neúčasti aj športovcov i predstaviteľov MOV, tí účasť neodmietli

K výzve bojkotu „expertov“ podnietila prehliadka a kontrola pripravenosti k Hrám, ubytovacích, športových i spoločenských zariadení určených pre športovcov i hostí, ale aj organizačné zabezpečenie Hier včítane bezpečnostných opatrení po hrozbách, že bude dochádzať k nepokojom a teroristickým akciám zo strany Čečencov.

A pokiaľ si experti mohli, ak smeli, spomenúť na XIX ZOH v Salt Lake City, kde olympijská dedina po skončení Hier sa vrátila k pôvodnému účelu ako väznica, potom moderný komplex budov a zariadení v Soči po skončení slúži ako hotely a spoločenské a rekreačné zariadenia pre hostí z celého sveta. Škoda, že to zatiaľ nie sú plne využívané. „Experti“ argumentovali aj tým, že hry sa majú konať niekoľko kilometrov od Abcházie, územia odčleneného od Gruzie čo bolo neslýchané a drzé zo strany Ruska, ako hovorili.

Hry XXII ZOH v Soči začali napriek rôznym a negatívnym správam, ktoré ich predchádzali, práve 7. februára a tak „experti“ mohli už len aktuálne hľadať jej nedostatky. Okrem zlyhania poslednej kružnice na oblohe z piatich, ako symbol olympijského hnutia, našli ich niekoľko. Najväčší z najdených bol „dvojsedadlový WC“ na jednom poschodí ubytovne športovcov. Fungovala doprava, svietili svetlá(!), bol dostatok snehu, fungovalo spojenie s celým svetom i počet medailí pre Rusko sa stal realitou. A tak sa experti i zaplatení novinári opreli do dobrovoľníkov, informátorov z radov študentov a tak im prišlo vhod vytýkať im, že neovládajú dokonale plynulú angličtinu. Nestačili si všimnúť, že všetky smerové a informačné tabule boli dvojjazyčné a určené gramotným novinárom, ktorí prišli aby hanili, čo sa dalo. Veď príslušné redakcie ich do Soči vyslali nielen preto aby komentovali, čo sa deje na športoviskách, ale aby zbierali klebety a pikošky a prinášali hrôzostrašné správy. Na ich zdesenie a smútok, nič.

ZOH skončili tiež slávnostne i s ceremoniálom a s opravou olympijských kruhov na oblohe a vstúpili do histórie najvýznamnejších ale aj najdrahších športových udalostí a kde sa olympijské zlato blyslo aj Slovensku na prsiach naturalizovanej Slovenky Nasti Kuzmina. Vďaka! Paralelne popri Hrách prebiehali v susednom štáte však iné udalosti.

Vtedajšie dramatické udalosti na Ukrajine, ktoré začali v novembri 2013 odkladom podpisu asociačnej zmluvy Vl. Janukovyča vo Vilniuse s EÚ pokračovali opäť za pomoci „expertov“ v Kyjeve až vyvrcholili jeho vypudením z krajiny aby si našiel exil v Rostove na Done Vývoj situácie, ktorá tým nastala, nemohol ponechať ruskú stranu a prezidenta Putina bez reakcie keď sa už vedelo, kam smeruje Ukrajina vtedy na čele s p. Jacevyčom. Tou bolo pričlenenie Krymu, za súhlasu občanov polostrova, do zväzku s Ruskom v marci 2014, kde dlhodobo v meste Sevastopol má svoju námornú základňu ruská čiernomorská flotila Nasledovalo iste pripravené vylúčenie Ruska zo skupiny štátov označených ako G8 a začiatok uplatňovania personálnych a ekonomických sankcií voči nemu. To je už iná kapitola a úsilie Spojencov dostať Rusko na kolená, do pozície prosebníka o zľutovanie toho európskeho Aziata (tak nazývajú Rusko niekoľkí pisatelia blogov). Teraz rapídne znižovanie svetovej ceny ropy pri nezníženej ťažbe a počtu barelov za deň malo viesť k rastu jej spotreby, ale vedie len k rastu zásob, pretože spracovateľské kapacity na palivá za ten krátky čas nemohli narásť. Preto to treba chápať ako cielený zásah na citlivé miesto ruskej ekonomiky. Takže ak to všetko zhrnieme, začalo to nesúhlasom s poriadaním ZOH v Soči ich bojkotom, ale pokračuje zmenou foriem opatrení proti nepočúvnemu štátu voči zavedeným poriadkom.

Blížiace sa okrúhle 70 výročie porážky nemeckého fašizmu bude sprevádzané oslavami po celom Rusku, ale najmä v Moskve. Na oslavy boli v dostatočnom predstihu pozvaní predstavitelia všetkých štátov, ale hlavne víťazných mocností, aby spoločne si pripomenuli túto históriu slávy ruského národa a Spojencov, ale aj troškou v našich dejinách. Začiatok mája, kedy sa oslavy uskutočnia mohol by byť aj predelom v ekonomických sankciách, ich zostrení, alebo zabúdaní s otázkou, prečo každá generácia potrebuje svoju svetovú vojnu aj preto, že tí, čo tú predošlú ešte pamätajú, odchádzajú zo sveta a mladí o nej majú len skreslené predstavy, ak vôbec. Vojna to nie sú obrázky z Comiksov.

Ako odznelo v médiách náš p. Kiska, prezident sa zatiaľ nerozhodol, či do Moskvy pocestuje a nemá pokyn, pretože aj predseda zväzu protifašistických bojovníkov verejne hovorí, že oslavovať sa môže aj v Bratislave na Slavíne (ak ho dovtedy opäť opravia) a kde sú pochovaní sovietski vojaci, ktorí padli v bojoch aj za našu slobodu, o túto časť nášho územia a tak netreba cestovať do Moskvy.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:47

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

vláda, rokovanie, saková, fico

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.