Založ si blog

S rozladenými nástrojmi sa nedá hrať ladná hudba.

            Rokovací maratón v trvaní 49 hodín v pléne NR skončil tak, ako sa dalo predpokladať, predsedu vlády R. Fica nedokázali opoziční poslanci spojenými silami odvolať. Za tie hodiny, počas ktorých, kde-čo pohovorili, museli čosi porozprávať, i niečo vyzradiť, čo za iných okolností by nepovedali. Niečo na spôsob rečí v dedinskej krčme kde si tiež rečníci nepamätajú čo v opilosti povedali. Preto, ak by na tribúne pre verejnosť sedeli delegovaní pracovníci informačných služieb, iste si mohli zaznamenávať to, čo ich môže v nasledujúcich mesiacoch poriadne zamestnávať a viesť k odhaľovaniu ďalších prípadov spadajúcich do kategórie podnetov k vyšetrovaniu s podozrením na trestné činy a zneužitie postavenia verejného činiteľa., korupcie a klientelizmu.

Keď, ale táto kuriózna kampaň prejavujúca sa odvolávaním predsedu vlády bude pokračovať v dohľadnej dobe, až sa poriadne vyspia oddýchnu si . Je to síce program málo pozitívny, no našou verejnosťou obľúbený, pretože je konkrétny, týkajúci sa osôb, tých najvyšších.

Čo sa však vôbec nespomína je prostredie, ktoré svojimi pravidlami (zákonnými normami) vytvorilo podmienky, aby sa prípady, ktoré vzrušili istú časť poslancov i verejnosti k výkonom povšimnutia vhodným, vôbec stali. Celý proces obstarávania predmetov, vecí, služieb materiálnej i nemateriálnej povahy podlieha predsa pravidlám, ktoré len formálne spĺňajú pôvodný zámer – vylúčiť korupciu, podplácanie a predražovanie i účelovú adresnosť a klientelizmus. Predsa keby pravidlá boli účinné, museli by prinášať aj efekty Odvrátenou stranou jednotlivých príbehov so znakmi podplácania je anonymita. Kupujúci prakticky pozná len konečného partnera a kto je na začiatku jeho majetkovej existenciu nikdy, pretože celý vlastnícky reťazec je dôkladne a podľa zákona chránený.

Nepochopiteľné sú aj vedomosti poslancov o fungovaní slobodného podnikania, pretože ak by vedeli, podobné zhromaždenia by neorganizovali. Škoda tých presvietených hodín v budove na Vodnom vršku. Tešiť sa mohli len majitelia bufetu v oddychovej zóne budovy s tržbami

Na podnet poslanca Ľ. Bláhu, aby majiteľom schránkových firiem bolo zakázané obchodovať so štátnymi organizáciami a ich majetok bol zhabaný, iný poslanec (V.Novotný). ho označil za “mladého komunistu!“ a poučil ho, že schránkovú firmu z Belize, kde má korene aj Medical Group, nebude možné nikdy trestať, pretože by išlo o exteritoriálne opatrenia a to sa v slobodnom svete podnikania nekoná. To predsa vedia všetci úspešní podnikatelia a na celom svete Systém napriek krízam úspešne funguje roky, veď škody nahradia. tí, čo ich nezavinili. Predsa nepatrí medzi spoločenské zvyklosti v kapitalizme, aby sa jeden zdravý občan zaujímal o príjem suseda, či kolegu. a platí to aj vo veľkom obchod, keď je výhodný raz pre jedného, inokedy pre druhého. Treba sa nám ešte veľa učiť páni. a hlavne obchodovať s tými čo to už vedia. Pretože boli už na skusoch, kde sa podučili.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.