Založ si blog

Spaľovať plyn bude v budúcnosti v zhode s pálením bankoviek

Nech dôvody EÚ na prešetrenie opodstatnenosti úľav z daní vo výške 58 mil. € počas nasledujúcich 10 rokov od začiatku výroby na ohlasovanej jednotke čpavku v a.s. Duslo, sú kompetentné, predsa len vzbudzujú otázky a dôvody, prečo a práve. .

Majiteľ firiem v koncerne Agrofert p.A.Babiš t.č. minister financií ČR, niečo o čpavku vie ešte z dôb, keď túto základnú surovinu dôležitú v chemických výrobách zabezpečoval z pozície vedúceho obchodnej skupiny v PZO Petrimex. Obchod to nebol zlý, bol stabilný v objemoch, cenách a pravidelnosti dodávok. Problémy boli niekedy len pri prečerpávaní čpavku na prekládkovej stanici v Čiernej nad Tisou, keď došlo k poruchám na zariadení.

Teraz, keď p. Babiš pritlačil na vládu SR pri rozhodovaní o mieste novej jednotky výroby čpavku o kapacite 300 tis. t /r (menšie sa už ani neprojektujú), ako náhradu za starú, fyzicky i technicky opotrebovanú s tým, že ak jeho podmienky na zníženie daňového zaťaženia Slovensko nebude ochotná rešpektovať, pôjde ako, hovorievajú v Čechách o dům dál. Kam by s novou investíciou v hodnote okolo 100 mil € ale chodil? Predsa do Čiech. Do Nemecka by sa asi už nezmestil, pretože tam začína konkurencia a ochrana trhu.

Vláda SR rozhodla iste správne a ani nevieme, kto ešte v kabinete p. Fica má pozitívny vzťah k chémii a kto postrehol, ako za posledných 20 rokov došlo k totálnemu rozkladu a zániku chemického priemyslu na Slovensku, ale aj  chemického školstva V podstate okrem Dusla a.s. Šaľa predsa prestali existovať v pôvodnej kombinátnej podobe všetky sprivatizované podniky, ktoré komplexne spracúvali zemný plyn. A o tom je pokračovanie uvedeného úvodu.

S obľubou a na potešenie občanov hovoria politici i národohospodári o zemnom plyne, len ako o energetickej surovine, ktorá nahradila tuhé fosilné palivá a ktorých ťažbu na Slovensku udržuje vláda len z dôvodov sociálno- personálnych týkajúcich sa baníkov a ich rodín. Hľadajú sa aj síce iné možnosti výroby tepla a elektrickej energie, ale ich prienik do praktického využitia je v prvej polovici XXI. storočia ešte stále veľkým otáznikom. Všeobecne sa im má hovoriť zelená energia. . Asi preto, že by malo ísť o spaľovanie biomasy, teda produktov, ktoré vyrástli na pôde: slama, zbytky po lisovaní repky olejnej, suché makovice po extrakcii alkaloidov z nich, možno selektovaný domový odpad a pod, ale vždy s produkciou skleníkových plynov, ktoré pri spaľovaní takých a podobných látok s obsahom uhlíka nutne vznikajú. O spaľovaní plastov a starých pneumatík sa hovorí len opatrne pre ich zloženie Nie je preto potrebné vymenovať všetky smery, ktorými sa uberajú jednotlivé experimenty a štúdie. V ceste novým spôsobom získavania tepla pre technologické procesy, ale aj pre výrobu tepla pre mestá a ohrev domov a bytov v nich zatiaľ stojí práve zemný plyn pre svoje fyzikálne vlastnosti. a preto, že nič lepšie zatiaľ nie je.

Je dostupný spôsobom ťažby, možnosťou prepravy na veľké vzdialenosti a variabilitou rozvodnej siete. Ekologicky má jednoznačne pozitívum v skladbe produktov horenia CO2, a H2O, ktoré už teraz uvažujú odborníci ukladať vo vyťažených podzemných kavernách po rope a s vedeniami produktov horenia k ním podobnými plynovodmi Má vysokú výhrevnosť (17-20 MJ/m3), primeranú cenu (385 €/1000m3) a pokiaľ sa do neho nepridávajú látky s charakteristickým zápachom kvôli bezpečnosti, horí modrým plameňom. Jediným jeho nedostatkom je jeho skladovateľnosť pod tlakom, prípadne potreba mať plynovodné potrubia stále naplnené a s trvalou  potrebou kontrolovať rozvody z hľadiska tesnosti a úniku plynu do okolia

Pre všetky tieto vlastnosti a dostatok limitovaný politickými záujmami, všetci politici a predstavitelia zemí majú na zreteli opatrenia, ako istiť jeho dostatok pre energetické využitie v domovských krajinách. Zemný plyn sa stal aj základnou chemickou surovinou a umožnil rozširovať chemickú výrobu  práve tých produktov kde síce bola ich potreba no možnosti výroby boli obmedzené nedostatkom vhodnej suroviny. , Dlho ňou býval ešte aj po vojne vodný plyn vyrábaný z uhlia a vodnej pary, jej rozkladom. podobne, ako svietiplyn v mestských plynárňach vo veľkých mestách. Dôraz je kladený len na jeho energetické využitie. .

Jednoduché spaľovanie s výrobou tepla v malom, alebo veľkom rozsahu je však do budúcnosti nepredstaviteľným hazardom a mrhaním prírodného bohatstva Zeme. O využití iných zdrojov a technológii sa len hovorí, prijímajú plány, no všetko je len na začiatku iných možností výroby tepla, ale aj elektrickej energie v tepelných elektrárniach a vo všeobecnosti sú zatiaľ nevyužiteľné. Ani už zavedené slnečné kolektory, alebo veterné elektrárne nie sú použiteľné na všetkých rovnobežkách Naše vodné toky sú v podstate už dávno zastavané priehradnými múrmi a terajšie úsilie energetikov o priehrady na Hrone narážajú na petície občanov žijúcich v jeho povodí a stále nevysporiadané majetkové pomery na priľahlom území Hrona. Čo tak využívať energiu jadra, ale čieho? Očakávať treba jedinečný objav zdroja energie bez exhalátov i škodlivého žiarenia.

Už bolo spomenuté, že až zemný plyn v chémii dovolil výrobu produktov na jeho báze na veľkovýrobu produktov, ktoré boli v minulosti limitované nedostatkom zdroja vodíka. a ktoré sú dnes bežné a používané v širokom rozsahu potrieb ľudí.

Pre osvieženie vedomostí nadobudnutých v školách aj všeobecného charakteru ide to pekne a rad-radom v dvoch vetvách od zemného plynu, bez ropy, ktorá je tiež vysoko významná a nielen v chémii. Hlavné sú :

-čpavok

-metanol

Z čpavku sa vyrába kyselina dusičná a z nej liadky, ako známe dusíkaté hnojivo, alebo výroba nitračnej zmesi pre výrobu rôznych výbušnín pre lomy až po nitroglycerín. Tiež močovina a následne z nej ďalší polotovar melamín pre výrobu praktických plastov známych v každej domácnosti

Zo zemného plynu môžeme vyrobiť aj metanol a ten ďalej je potrebný k výrobe formaldehydu, ktorý spolu s čpavkom k výrobe urotropínu. Metanol priamo ako aditívum do pohonných hmôt, riedidiel, čistiacich prostriedkov Formaldehyd spolu s močovinou poskytuje známe lepidlá na výrobu aglomerovaných DV dosák, používaných k výrobe nábytku a stien interierov.

Je toho mnoho čo nekvalifikované nakladanie s produktami chémie zapríčinilo za pomoci médií pokles jej postavenia v našom živote a úsilie vybudovať výrobu čpavku na Slovensku sa stalo podozrivé.

Keď sa vrátime k otázke prečo až EÚ skúma opodstatnenosť úľav na dani pre pripravovanú jednotku výroby čpavku, môžeme si jednoducho aj odpovedať sami. . a za seba, v rozsahu, či plyn len spaľovať, alebo vyrábať z neho aj niečo iné, ako teplo. Zatiaľ je to nerozhodné, tak na polovicu. 50:50. A to by mohlo stačiť.

Poznámky:

Výhrevnosť plynu je hodnota fyzikálna závislá od ložiska

Cena plynu je hodnota závislá od rôznych vplyvov obchodného charakteru

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.