Založ si blog

Je to spojité, ako dve nádoby

O astronomickej výške štátneho dlhu USA, ktorého hodnota bola do výšky 16 biliónov (milión miliónov) USD ešte publikovateľná aj v našich médiách, ale pokiaľ neklesala nebol dôvod o nej písať ďalej. Iste existujú a objektívne musia existovať možnosti, ako dlh znížiť. Na to sú predsa stratégovia a bezpečnostní poradcovia, aby radili prezidentovi.

Jedna a najefektívnejšia možnosť vyplýva z víťazstva v trvalom geopolitickom  spore s Ruskom, aj keď sa o ňom vie, no nehovorí sa priamo a verejne. Lokálne vojny pod rôznymi argumentmi  a z rôznych príčin po celom svete(Vietnam, Juhoslávia, Afganistan, Irak, Líbia) sa z konečného hľadiska potrieb krajiny stali málo efektívne, ale stačili oslabovať „strategického protivníka“ Aktuálne rastúce  a efektívne je nateraz pokračovanie v konflikte na juhovýchode Ukrajiny práve pre priamy kontakt s nim. Veď tie dávnejšie pokusy pomocou protiatómového dáždnika riadeného z Čiech, či Poľska ,akože proti Iránu  neboli to najlepšie Stále viac ich  láka tá blízkosť k Rusku. Ak sa to zdá veľmi konšpiratívne a nelogické tvrdenie spojenie (štátny dlh a vojna), treba ozrejmiť súvislosti presnejšie v dynamike procesov. Sú medzi nimi i sankcie.

Aktuálne je zavedenie rôznych sankcií, od personálnych, finančných i obchodných voči Rusku čo  vyvoláva už reakciu dotknutej strany – protiopatreniami rôzneho charakteru. Od zákazu dovozu ovocia, zeleniny, potravín, ojazdených i nových áut do Ruska prípadne zákaz preletu lietadiel EÚ nad výsostným územím Ruska a  teraz pred zimným obdobím i skúšobné zníženie dodávok zemného plynu do krajín, ktoré reverzne začali dodávať plyn Ukrajine. Navonok sa taká realita politicky definuje rôzne, od odvety, až po technické problémy transportu plynu. Najskôr to bude skúška, či reverzné prúdenie nie je umožnené prebytkom kontrahovaného plynu, alebo z úspor a tak ho dodávať nie je už potrebné v pôvodných množstvách. Aby nebola porušená litera zmluvy o tom, že každý odberateľ je konečný a len pre vlastné potreby, nie pre ďalší obchod s plynom. A tu môže začať liečenie štátneho dlhu USA ako jeden záložný variant.

Liečenie v tom, že dotknuté krajiny budú síce váhať,vale následne požiadajú USA o náhradu nespoľahlivého partnera jeho bridlicovým plynom vo forme LPG a k tomu do 2-3 rokov vybudujú príslušné skladovacie terminály i distribučné trasy. V USA však musia k tomu prijať zákon, ktorý nahradí pôvodný a dlho platiaci zákaz vývozu strategických surovín, dôležitých pre bezpečnosť štátu. Bude to mať aj pozitívny dopad na zamestnanosť v nových  odvetviach, činnosť bánk ožije novými úvermi i v  lodnej doprave bude potreba budovať nové chladiarenské tankery. Európa sa tak ešte viac pritúli k svojmu zámorskému partnerovi. Celkom a otvorene treba sa ale pýtať, či taký scenár nevyvolá konflikt s Nemeckom. Cena takto získaného plynu bude  iste vyššia, ako cena plynu z Ruska, no plne v suverenite USA a jeho plynárenských gigantov no s pozitívnym vplyvom na štátny dlh, čo budú musieť  znášať európski nákupcovia .Možno si zvykneme na kúrenie drevom z lesov, ktoré aj tak ničí kôrovec a kalamity. Narastú aj počty našich rusofóbskych  skupín a politikov ,keď bude správne označovaný pôvodca všetkého zla a v konkrétnych číslach, čo tiež pomôže v geopolitickom spore USA-Rusko.

Iste dotkne sa to i ruských ťažobných a distribučných spoločností, ktoré už teraz pracujú na nových trasách plynovodov do Číny a v  dlhodobej perspektívne to iste má svoj význam a neoslabí Rusko. Najlepšie by bolo podľa stratégov zahraničnej politiky USA Z.Brzežiňskieho a M.Albrigthovej Rusko rozparcelovať na tri územné a z nich dva  skromne živoriace celky a k tomu, ako už zaznelo od ich pokračovateľov, podporovať separatizmus na Sibíri.

Čaká nás skvelá budúcnosť a ani sme nevedeli ako blízko majú naši analytici  k USA a ako pomôžeme aj my  redukovať ich  štátny dlh, ktorý sa nedá riešiť len tlačení nových bankoviek. Iste nás čaká ďakovný list.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Mŕtvy v banke

O pôžičku v banke "žiadal" mŕtvy. Podpíš to, strýko! vyzývala ho neter

18.04.2024 16:00

Banku v Brazílii navštívil nezvyčajný zákazník. Sedel na invalidnom vozíku, nehovoril, padala mu hlava, ale jeho neter tvrdila, že strýko si chce zobrať pôžičku.

Zuzana Čaputová / Aurel Sabó / Jaroslav Krám / Juraj Štefanka /

Čaputová poslednýkrát ako hlavná veliteľka síl vymenovala generálov. Armáde vyjadrila uznanie a vďaku

18.04.2024 15:34

Prezidentka zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v NATO.