Založ si blog

Ako dlho sa bude dariť vnukom?

Všetci pochybovači významu SNP pre novodobé dejiny Slovenska a Slovákov kladú dôraz a svoje argumenty do jeho znevažovania v tom, že národ zvedený komunistami povstal proti svojej vláde! Ale prvopočiatky tejto stále oživovanej stigmy treba hľadať už v mesiacoch po jeho potlačení a v označovaní, ktoré dlho a v hlavách niektorých ľudí pretrváva dodnes, že išlo o“židoboľševický puč“a občas aj o „puč čechoboľševikov“ Mohlo to byť len označenie pretláčané z Úradu propagandy pod vedením básnika Tido J.Gašpara?

Pravdou ostáva len skutočnosť, že Slovensko sa vyvlieklo povstaním z poslušnosti voči Veľkonemeckej ríši a čo nás odpojilo z jej vlaku, ktorý narazil na „húževnatého mužíka“ až do  Berlíne v máji 1945 k bezpodmienečnej kapitulácii Nemecka.

Ak by rovnako a nezaujato pohliadali obhájcovia Slovenského štátu v rokoch 1939 –1945 na vtedajšiu mapu Európy uznali by, že štáty ako Chorvátsko pod vedením poglavnika Ante Paveliča, Maďarsko s veľkoadmirálom Miklosom Horthym( dokončil Szálasi) a Rumunsko s generálom Ion Antonescom slúžili nemeckému fašizmu verne, až do konca. Len malý štát vedený dekanom z Bánoviec nad Bebravou ale jeho ľudia sa spriečili a bol neposlušný. Susedné Česko, ako Protektorát Bohmen und Mahren a Poľsko,ako gubernát Ríše bez vlád s právomocami ,sa z tejto reality vymykajú a právom.

Stalo sa, čo sa stalo a prečo môžeme byť hrdí, že v zlomových dobách národ vedel povstať a prečo 29.august slávime napriek jeho trvalému znevažovaniu. Tento deň znevažujú a tupia a udalosti nasledujúce po ňom aj dodnes, pretože tí vyslúžilí jeho odporcovia majú už svojich nástupcov s historickými argumentami, ktoré sme síce mohli čítať i v knihe historika z ÚPN a jeho podobu uvidíme ako film. Alebo sú to aj tí, čo dlho leštia bustu jedného z hlavných, rodáka z Rajca.

V minulých rokoch, v dobe, keď bol kladený dôraz na revolučné tradície Husitov v jednej prednáške historika tej doby odznela aj myšlienka, zrejme jeho vlastná, že Husiti nevíťazili nad vojskami Žigmunda tým, že mu spievali chorály a hlavne známy: “Kdož jste boží bojovníci a zákona jeho“ a pochodovali pod zástavami na čele sprievodu., ale preto že mali ideu, cepy a palcáty a mali aj vojvodcov.

Každá vojna, ale aj naše povstanie malo svoje tmavé kúty a poriadok. A tí, čo dnes z akýchkoľvek pozícií, či postojov posudzujú jednotlivosti, ktoré zistili svojim bádaním v novinách, archívoch i dokumentoch z vtedajšej doby, tieto obnažujú pred verejnosťou, ako rozhodujúce dôkazy o  charaktere národno-oslobodzovacieho boja tej doby. a v Európe.. Aj dnes,70 rokov od tej doby v každej vojne a v odboji sú nevinné obete a boli i vtedy. Najviac sa to dotklo osadníkov dedín z okolia Kremnice, pretože boli Nemci a čo treba ľutovať, ale nie ospravedlniť.

Podľa toho, ako reagovala časť občanov Slovenska na pojednávanie Národného súdu proti hlavným predstaviteľom Slovenského štátu a jeho rozsudky, možno už tam badať základ neskorším postojov odporcov obnovy nového Československa. Zdesenie vyvolal rozsudok nad katolíckym kňazom a prezidentom a opakované zvuky chrámových zvonov v mestách a po dedinách v deň vyhlásenia rozsudku, boli hrôzostrašné. Kňaz i keď prezident bol odsúdený na trest smrti obesením a bez súhlasu Vatikánu, o ktorý ani nik neprosil.. Kňaz a prezident ani pred súdnym tribunálom neprejavil totiž žiadnu ľútosť nad dokumentami, ktoré mu predkladala porota o hrôzach ,ktoré sa diali v koncentračných táboroch. I to mu dopomohlo k rozsudku To všetko a spolu vytvorilo podmienky, že stále žijú ľudia, ktorí budú sprostredkovane, a nie autenticky, blahorečiť pomerom vo vtedajšom vojnovom štáte i opakovane prosiť o blahorečenie kompromitovaných biskupov, ktorí boli v tej dobe hlavne politici a až potom pastieri duší.

Vnuci oživujú historiu už dlho,píšu a vytrvalo a málo objektívne a bez osobnejskúsenosti o tom,ako to všetko bolo a prebiehalo,bez citu.Bola predsa vojna a jej charakter môžeme hľadať i dnes.Príkladov je stále dosť.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.