Založ si blog

Prezident nielen menuje, ale aj vymenúva.

Prezident nielen menuje, ale aj vymenúva.

(problémy so slovenskou gramatikou)

 

            Situácia s vymenúvaním troch sudcov Ústavného súdu za troch, ktorým končí funkčné obdobie(12rokov), zo šiestich k rozhodnutiu p. Kisku, prezidenta, smeruje k stavu, ktorý prof. Dr. J. Mazák, jeho právny poradca, pozná z vlastnej skúsenosti, keď ešte ako predseda Ústavného súdu v rokoch 2000-2006 nemohol bez dvoch sudcov rozhodovať v pléne o citlivej a zložitej kauze I to bol iste dôvod, pre ktorý prijal ako riešenie miesto generálneho advokáta pri Súdnom dvore v Štrassburgu. A to môže o krátky čas byť dôvod k vysloveniu silných slov, že ÚS je paralyzovaný a neschopný plniť ústavné funkcie a že potrebná je zmena vo fungovaní ústavných orgánov napr. zavedením „poloprezidentského systému“ s oklieštením práv parlamentu, ako vyslovil svoj názor p.Kiska v kampani.

Ako nakoniec vtedajší príbeh skončil nepamätám, pretože veľmi mediálne nebol pretriasaný, no vraciam sa k nemu práve v súvislosti, ktorá vznikla verejne prezentovanou požiadavkou prezidenta na ďalší návrh štyroch mien právne spôsobilých a vzdelaných osôb v súlade s čl.134, odst.3 Ústavy SR. Aby po odmietnutím piatich právoplatne navrhnutých zo šestice, mohol prezident skúmať vhodnosť ďalších kandidátov na funkciu sudcov ÚS s možnosťou, že si opäť nevyberie a tento súd bude v nasledujúcich rokoch mať len 12 sudcov a tiež bez možnosti rozhodovať v pléne, keď to bude situácia a druh kauzy vyžadovať. Ono totiž neexistuje právny dôvod na to, aby sa opäť v NR hádali poslanci koho poslať do Grassalkoviczovho paláca na výsluch.

V znení čl.134, odst. 1. Ústavy SR počet sudcov ÚS je 13 a nikde nie sú uvedené menšie počty pre prácu v pléne. A v rovnakom článku,odst.2 sa píše o tom, že prezident vymenúva troch zo šiestich, ktorých mu navrhne NR svojim rozhodnutím a predchádzajúcim skúmaním vhodnosti kandidáta vo výbore ústavo-právnom a následne, teda hlasovaním. Bodka a punktum.

Hľadanie súvislostí a istý revanš za rozhodnutie nemenovať Dr. J. Čentéša za generálneho prokurátora prezidentom I.Gašparovičom je z inej galaxie, alebo iný tabak. Tam išlo predsa o to buď, alebo a tu pri ústavných sudcoch bola predsa možnosť výberu, preto je použité v texte sloveso vymenúva. Ani názor znalcov ústavného práva sa nezhoduje a iste nie pre ich vedomosti, ale pre ich súčasné postavenie a orientáciu. Kým jeden je v službách kancelárie p.Kisku, druhý je len pracovník Ústavu práva SAV.

Najlepšie pri vysielaní odôvodnenia rozhodnutia prezidenta v TV bolo to, že kým p.Kiska svoje rozhodnutie vysvetľoval s plnou vážnosťou v tvári i hlase i potrebou ďalších štyroch nových mien, p.Paška sa smial a vopred naznačoval, že NR nemá nikde predpísané následné povinnosti z takého rozhodnutia prezident (zatiaľ) plynúce. Išlo by totiž o prvý krok k zmene demokracie parlamentnej na režim prezidentský, ktorý by však musel byť definovaný zmenami textu v Ústave a tým i zmenou charakteru štátu, niečo na spôsob osvietenej monarchie. Tieto náznaky boli p.Kiskom vyslovené ešte v dobe jeho predvolebnej kampane a teraz sa o to pokúša už aj prakticky. Bude to mať ťažké, ale on ako charizmatický businessman sa iste nevzdá a o dva roky, keď by v parlamentných voľbách zvíťazili jeho sympatizanti zvýšených práv pre úrad prezidenta, by sa to mohlo stať. Začal dobre, pri justícii, kde vznikajú právne normy a návrhy zákonov. Tam totiž patrí aj hranica úžery nebankových spoločností.

V tejto súvislosti frivolne znie výklad príčin rozhodnutia p.Kisku iste formulovaný jeho poradným zborom, že „prezident je povinný dbať o riadny chod ústavných orgánov vrátane Ústavného súdu“ ktoré bol údajne vyslovil US v prípade J.Čentéša. Slová málo súvisiace s konkrétnym problémom menovania a vymenúvania ústavného činiteľa. Ale i to sa stáva. Ale dôležitý je aj rozdiel medzi slovesami menovať a vymenúvať. Kto potrebuje konzultáciu existuje predsa Jazyková poradňa a p.S.Mislovičová, v SRo, vždy ráno (okrem nedele a sviatkov) ale aj Jazykovedný ústav Ľ.Štúra, ktoré poradia zo zákona a bezplatne. Stačí správne formulovať otázku.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.