Založ si blog

Atrament už zaschol a čo ďalej?

 Ak v mojom „fejtóne“ o dodávkach ruského plynu do Európy som na jeho konci spomenul, že Kremeľ iste nájde primerané protiopatrenia proti eskalácii sankcií proti svojej krajine, ich prvá časť je už na svete a ďalšie postupne prichádzajú. Niečo sa už rysuje.

 Sotva uschol atrament podpisu P.Porošenka na asociačnej zmluve s EÚ zlatým perom svojho predchodcu V.Janukovyča a fotografovanie sa s najvyššími predstaviteľmi Únie, Gazprom už oznámil, že dodávky plynu zastaví aj tým krajinám EÚ, ktoré budú fyzicky dodávať ruský plyn reverzným chodom na Ukrajinu. Takto to aspoň oznámil hlásateľ RTVS v sobotu večer o 18,00 hod. keď vždy avizujú obsah hlavných správ. Príznačné bolo len to, že o 19,00 sa táto kratučká správa už neobjavila Iste stála za tým vnútorná cenzúra redakcie spravodajstva a tak mala prednosť správa s textom 15 opatrení SMER-SD v prospech chudoby Slovenska, penzistov a študentov, ktorí budú môcť do škôl cestovať bezplatne Skutočne?

 Rozsah sankcií proti Rusku má ale stúpajúcu razantnosť iste aj s negatívnymi dôsledkami na ruskú ekonomiku i život občanov Ruska a o to ide. O ktoré ale nevieme presne, okrem tých prvotných o možnosti vycestovať do sveta istému okruhu ľudí okolo prezidenta V.Putina, zmrazenie ich bankových kont v zahraničných bankách a dodávok citlivých materiálov dôležitých pre Rusko.

 Ak doteraz ukrajinskí vyjednávači ceny plynu požadovali ju na starej úrovni, teda 268 US dol/1000 m3,teraz to budú musieť zabudnúť, pretože Ukrajina je už na druhom brehu svojej existencie a cena plynu pre ňu by mala byť rovnaká ako pre iných zákazníkov, ale až po vyrovnaní narastajúceho dlhu ktorý už presahuje iste už 6,6 mld US dol. Je ale smiešne pomýšľať, že v prípade reverzných dodávok(aj cez Slovensko) bude to plyn s cenou preferenčnou a tiež na dlh. Ak však Ukrajina bude mať „hroši“ na ten plyn s dlhou dráhou cesty, mal by sa najsť aj spôsob platieb a plnenia dodávok priamo. Bolo by to praktické a jednoduchšie.

 Je leto, ale zima s prázdnymi zásobníkmi plynu je pred nami, ako aj pred Ukrajinou, preto je dôvod rýchlo a efektívne nájsť riešenie celého komplexu umelo vzniklých problémov, ktoré podpisom asociačnej dohody v tvare hrubej knihy stvrdili aj Gruzia a Moldávia.

 Ťažko sa stotožniť s oficiálnymi rečami politikov, že ide o pomoc slabším štátom a bez záujmu priblížiť sa na dostrel k Rusku. To by bolo jednoduché, taká naivná charitatívna interpretácia reálnej politiky, kde ide hlavne o záujmy, aj keď nie okamžité

 Na začiatku ťaženia proti Rusku po anexii Krymu nasledovalo „vysotenie“ Ruska zo skupiny G 7+1.Ale kto ich menoval?. V svetovej politike i ekonomickej sile bude vždy patriť Rusko bez ohľadu na toto rozhodnutie medzi najvýznamnejšie štátu sveta sediace v prvom rade pri každej významnej udalosti teraz i v budúcnosti a to mu nikdy a nikto nevezme i s jeho históriou. A koľkí sa už o to pokúšali.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.