Založ si blog

Daniel Lipšic zatrúbil do zbytočnej paniky

            Rokovanie branno-bezpečnostného výboru NR z podnetu D. Lipšica, predsedu strany NOVA v spolupráci s J.Galkom, bývalým ministrom obrany a podpredsedom SaS zaoberal sa mimoriadne aktuálnym programom, ktorý nastolili títo dvaja poslanci a v rámci svojich právomocí. Išlo o definovanie úlohy pre ministra hospodárstva hľadať a nájsť spôsob náhrady ruského paliva pre jadrové reaktory v oboch našich elektrárňach, ktoré zabezpečujú viac ako polovicu potreby Slovenska pre prípad, že RF z neznámych príčin odmietne, alebo jednoducho zastaví dodávky tyčí z obohateného uránu, ako paliva pre ich chod.

            Poslanec Galko pri tejto príležitosti požiadal výbor, aby minister obrany riešil problém s náhradou ruských stíhačiek MiG 29 za iné ekvivalentné stroje, či nákupom z niektorej vhodnej krajiny, alebo aby ozbrojené sily pre ochranu územia zo vzduchu si prenajali stíhačky, podobne, ako to urobili Česi i Poliaci. Vláda ale veľmi operatívne a iste v časovej tiesni uložila ministrovi obrany, aby vypísal tender na ochranu vzdušného priestoru Slovenska so všetkými dôsledkami a v súlade s doktrínou, ktorú zdieľame spoločne v NATO.

            Oba body z pohľadu navrhovateľov boli a zostávajú mimoriadne dôležité, aktuálne nastolované práve v čase spoločenskej krízy na Ukrajine a keď zapadajú do rámca scenára zostrených ekonomických sankcií voči neposlušnej RF. Síce ide o obrátený scenár, keď RF a jej obchodná organizácia TVEL neprejavili niečo, čo by naznačovalo možnosť zastavenia dodávok paliva v najbližších rokoch, ale na spochybnenie RF v tejto oblasti je to vynikajúci podnet p. D Lipšica, s ktorým sa stotožnil i BBV parlamentu.

            Ako je známe, jadrové elektrárne typu Voronež úspešne prevádzkujú v európskych krajinách i v Ázii, sú osvedčené a absolvovali mnohé dodatočné testy bezpečnosti. Po katastrofe v japonskej Fukušime aj testy na odolnosť pred zemetrasením v miestach prevádzky. Avšak nahradiť jadrové palivo s primeraným obsahom obohateného uránu či plutónia, ale aj priemerom tyčí v aktívnej zóne nie je jednoduchý problém, ako už signalizujú na prvé počutie odborníci. Začali s tým stavbári, ktorí poznajú tvar, veľkosť a hĺbku aktívnej zóny a naznačili, že iný tvar a počet palivových článkov by si vyžiadal totálne“ rozbombardovanie“ celého bloku. Prípadný výrobca tyčí napr. americký Westinghouse by to určite nerobil len tak v rámci „internacionálnej pomoci“, ale by narazil aj na patentovú ochranu terajšieho výrobcu v RF v tom najjednoduchšom prípade. Prestavba primárneho okruhu by sa nepočítala na mesiace, ale najmenej na rok s realizáciou úprav pre iný priemer a počet tyčí. Preto najlepšie by bolo vyhľadať vhodné miesto pre stavbu novej elektrárne so splnením prísnych kritérií a odporu občanov v okolí možnej stavby.

            Požiadavka na preskúmanie možnosti zmeniť dodávateľa paliva, keď nič zo strany TVEL nehrozí, je ústretové a ako také bude realizované v skrátených termínoch. Ako býva zvykom záujemcovia o spracovanie takej štúdie, či projektu by napred vytvorili účelovú spoločnosť, aby sa mohli prihlásiť do súťaže o takýto druh práce. Potom by zas iné orgány skúmali, či sú spôsobilí taký druh práce vykonať, potom by po splnení administratívnych podmienok oslovili výrobcu palivových článkov a navrhli riešenie A nakoniec pôjde opäť o zbytočne vynaložené prostriedky, ktoré by minister hospodárstva musel niekde hľadať a nájsť. Išlo by o milióny Eur, no v súlade s politikou totálne sa odkloniť od RF i v tejto vyložene dôležitej ale predsa len komerčnej oblasti.

            Už vopred je možné ale vysloviť názor, že prípadná rekonštrukcia aktívnej zóny reaktorového telesa by bola časovo náročná i s výpadkom výroby el.energie. A to v čase, keď nemecká kancelárka A. Merkelová oficiálne vyhlásila, že do roku 2022 budú uzatvorené všetky jadrové elektrárne v krajine, ktorých je stále 17 a výroba elektrickej energie bude nahradená novými elektrárňami na tuhé palivá – uhlie.

            To práve korešponduje s časovým horizontom, ktorý nepriamo a z neznalosti vyslovil D.Lipšic. Študovať, hľadať riešenie a robiť prípadné úpravy na reaktorovom telese, že kde iní budú končiť, u nás by politici strihali pásku na novom telese reaktora.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.