Založ si blog

To hrozno je privysoko

hrmot, ktorý zakrýva jadro problému

            Ak pokladáte ultimatívne požiadavky ministra vecí zahraničných USA Mr.Johna Kerryho, aby sa Rusko vzdialilo vojensky od hraníc s Ukrajinou za opodstatnené a prítomnosť americkej roty v Poľsku a lietadiel US Airforces v pobaltských krajinách a s pravidelnými letmi neďaleko hraníc s Ruskou federáciou za primerané situácii, nečítajte článok ďalej. Nepochopili by ste jeho zmysel.

            Eskalácia napätia medzi vládou v Kyjeve a Ruskou federáciou ktorú v minulých dňoch sprevádzali slová ruského ministra S. Lavrova, že sa nedá vylúčiť ozbrojený konflikt medzi oboma krajinami má svoju historiu, na ktorú sa zámerne zabúda. Ale pripomeňme si ju, pretože súčasné jej dôsledky a súčasné procesy nie sú potom až také prekvapujúce.

            Na začiatku(ak vôbec nejaký bol po 2 svetovej vojne) boli analýzy amerických stratégov (Z.Brzeziňski a M.Albrightová a iní),že dlhodobým a strategickým protivníkom USA je RF a táto prijatá teória bola dôvodom k ďalším opatreniam, ale aj ich modifikácii a praktickej politike. Pohliadnime aspoň na posledných 10 rokov.

            Jedným z prvých opatrení bola politika zvaná“ Protiatomový dáždnik“,deklarovaná ako ochrana pred dopadom iránskych rakiet s atómovou hlavicou na územie USA.K tomu účelu mali slúžiť riadiace stredisko v Čechách a odpaľovacia základňa v Poľsku. Išlo o klamlivé dôvody, no Rusi proti dáždniku oficiálne u B.Obamu protestovali a tak sa projekt realizačne odsunul na čas až na roky po 2018 a územne sa zastabilizoval do Poľska

            Dnes už reč o dáždniku nie je aktuálna, pretože sa ukázal lepší a aktuálnejší variant priblíženia sa k hraniciam s Ruskom a tým je Ukrajina zmietaná svojimi vnútornými ekonomickými problémami, vysokou mierou korupcie a odorizáciou povojnového obdobia spomienok na akcie ukrajinskej divízie Galícia za spolupráce s Š.Banderom a v zväzkoch nemeckej armády. Tie ostali aj v našich povojnových spomienkach, keď sa pokúšali jeho bandy prebiť cez naše územie na Západ, do americkej zóny. Zabíjali nevinných občanov v prihraničných dedinách východného Slovenska., keď zbedačení občania im nemali čo dať, ani obuv, ošatenie a potraviny, len zbrane mali svoje. Impulz dalo vyhlásenie Š.Banderu za hrdinu Ukrajiny a s vyznamenaniami na hrudi žijúcich ešte príslušníkov divízie Galícia, ktorí v starých uniformách pochodovali ulica Kyjeva na slávu minulosti.

            Následne v polovici decembra mal pri priležitosti stretnutia predstaviteľov EU „Východné partnerstvo“ podpísať vo Vilniuse asociačnú dohodu prezident V.Janukovyč a na zdesenie prítomných sa tak nestalo. To bol impulz istých síl až tak, že začal už otvorený protest nabudených občanov proti vláde, proti korupcii a rozkrádaniu štátu. i s 30 kg zlata, ktoré mali noví vládcovia nájsť vo vile, ktorá patrila hlave štátu. Kde je dnes ono zlato? Deklarovaná pomoc Ruska v riešení ekonomických problémov bola pritom odmietaná, ako neprijateľná aj keď bola vo výške 15 mld.US dol. Pretože sa už hralo s inými kartami.

            Súčasne prebiehali i dlhotrvajúce protesty J.Tymošenko väznenej v Charkive za zneužitie postavenia predsedkyne vlády odsúdenej na 7 rokov väzenia a ktorá žiadala odbornú starostlivosť o svoju chrbtovú kosť až v Nemecku aj keď nikde na svete vynesený rozsudok a trest to nedovoľuje.. Demonštrácie skončili pádom vlády i s dlhotrvajúcimi protestmi na Námestí nezávislosti. Keď demonštrantov prišiel skontrolovať senátor John McCain. až po jeho odchode začala streľba z okolitých domov a dodnes sa zámerne nevie, kto strieľal aj keď bolo zabitých cez 100 demonštrujúcich z davu.

            Za týchto okolností počas (veľkého upratovania) postupne začali plávať do vôd Čierneho mora US Navy flotily s určitým poslaním. K tomu už Rusi nemohli ostať v pozícii prizerajúcich sa, čo skončilo plebiscitom obyvateľov Krymu, ktorý od dôb ruských cárovien patril so Sevastopolom k námornej bašte ruského námorníctva. Plebiscit skončil a prevaha jeho ruského obyvateľstva vo voľbách vyjadrila sa za pripojenie k Ruskej federácii. O význame námornej základni v Sevastopole pre Rusko sa nehovorilo aj keď za uplynulých rokov bolo mesto ako súčasť Ukrajiny v prenájme Ruska a jeho výška nájomného bola kompenzovaná zníženou cenou za plyn pre Ukrajinu. A predstava, aby americké krížniky kotvili v Sevastopole bola nemysliteľná v situácii, keby Krym nebol prinavrátený do RF. demokraticky, voľbami.

            Kyjevský parlament zvolený demonštrantami z Majdanu ako prvé opatrenie prijal zákon, ktorým bola ruština, ako druhý oficiálny jazyk zrušená aj keď tak platilo počas uplynulých 60 rokov, až donedávna Prečo a naraz v situácii, keď pred krajinou stáli i stoja naliehavejšie úlohy, ako bolo toto rozhodnutie Veď splácanie dlhu za plyn bolo i je stále aktuálne a ruský Gazprom nemieni z požiadavky o splatenie dlhu ustúpiť. Iste cena 265 US dol/1000 m3 bola cena preferenčná, bratská a najnižšia. Teraz, keď Gazprom žiada vyššiu cenu 485 US dol/1000 m3 s časťou cca 100 US dol na splácanie dlhu, nechcú oficiálne miesta o tom počuť, ale žiadajú, plyn z reverzného toku, z Eustremu, teda aj cez naše územie a tú najväčšiu časť. Že platí zmluva Eustreamu s Gazpromom, ktorá limituje aj naše možnosti i s veľkými finančnými dôsledkami v dôsledku jej porušenia, nikomu nevadí V tomto zmysle už dva krát hovoril americký viceprezident Joseph Biden s našim R. Ficom, aby sa ubezpečil, že naša pozícia v tomto spore je jednoznačne na strane US záujmov. O tom, kto to všetko zaplatí sa nehovorilo. Ukrajinskí špecialisti zatiaľ náš návrh, aby pre spätný tok plynu bol použitý nepoužívaný prepoj medzi Vojanmi a Užhorodom reagovali zdržanlivo ako keby tromfy držali v rukách práve oni. Je možné, že to, čo sa deje, môže byť pravda.

            Necitlivé rozhodnutie vlády v Kyjeve o jednojazyčnej Ukrajine iste podráždilo Rusov žijúcich od nepamäti na území dnes priľahlom k hranici s RF, doviedlo k protestom i okupácii miestnych úradov a policajných staníc, čo zatiaľ končí nasadením tankov a obrnených transportérov útokom na vlastné obyvateľstvo, čo je typické pre vojenské junty známe z juhoamerických štátov.

            V týchto dňoch bolo možné registrovať čulú aktivitu amerických činiteľov v Kyjeve. Čo tam robil predseda CIA Joe Brennan a hneď po ňom viceprezident Joseph Biden ?Iste neboli tam len na pozorovaní priebehu udalostí a iste aj radili, ako ďalej a v čom môžu USA pomôcť. Zatiaľ sú v tom len vojenské vozidlá.

            Treba sa zmieniť aj o postoji európskych spojencov USA, hlavne Francúzsko a Nemecko. Zatiaľ vysielajú opatrné signály o tom, že sú pripravení sprísniť ekonomické sankcie voči Rusom, ktorí majú svoje peniaze uložené na kontách v ich bankách. Ale to sú len také sankcie, ktoré by sa nemali dotknúť ich štátnych záujmov, čo je rozhodujúce. Reči generálneho tajomníka NATO, Rasmunsena, že už sú vo výcviku jednotky, ktoré v istej situácii pôjdu pomáhať ukrajinským práporom brániť krajinu, ak by na ňu zaútočili Rusi sú silné a nezodpovedne silácke., ako keď pod velením amerických generálov bojovali v Afganistane, Iraku aj naše kontingenty. Aj kyjevský predseda vlády sa nechal počuť, že očakáva začiatok 3 svetovej vojny, čo je nezodpovedné a odpovedá to jeho veku kedy nemal možnosť zažiť, čo vojna znamenala aj pre ľud Ukrajiny počas 2 svetovej. Zatiaľ sa činia Američania. Už ich trupy (600 mužov) sú v Poľsku a lietadlá US Airforces sledujú pohraničné územia pobaltských krajín, ktoré susedia s RF.

            Sú to len fakty, zhromaždené a sumarizované z médií, verejne dostupných a z nich vyplýva, že prvotná snaha je zraziť RF na kolená, ekonomicky ju oslabiť, aby sa stala skutočne veľmocou regionálneho významu, ako sa nechal nedávno počuť prezident B. Obama a vopred. Priama konfrontácia s Ruskom neprichádza pri súčasnom stave ich bojových prostriedkov aj na území USA. do úvahy a tak na programe dňa sú ekonomické sankcie, no pokiaľ budú európske krajiny závislé z 1/3 na surovinách, hlavne plynu a ropy na ruských dodávkach, je to zbraň dvojsečná, ohrozujúca prosperitu európskych krajín

            Pretože všetko začalo u zabudnutého protiatómového dáždnika súčasné nepokoje sú len pokračovaním. a zatiaľ bez dažďa.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.