Založ si blog

Mládež, tys´predsa naša nádej i budúcnosť.

            Je pozoruhodné aké podivuhodné  riešenia nezamestnanosti mladých ľudí vychádzajú z inštitúcií ministerstva práce a ministerstva školstva. A to len preto, že spoločnosť nemá limity, v ktorých by sa pohybovala jej perspektíva a budúcnosť Výrobná základňa, podnikatelia žijú zo dňa na deň a sú každú chvíľu v strehu, aby ich iní nepredbehli. To plynie z axiomy, že konkurencia je to, čo potrebujeme najviac.

            Všetci kandidáti na funkciu prezidenta uvádzali v svojich predsavzatiach riešenie nezamestnanosti aj keď, ako vzdelaní ľudia vedeli, že s touto chronickou chorobou kapitalizmu nič nezmôžu, ale patrilo to k rečníckemu slovníku. Kandidáti zmĺkli, až na jedného, ktorému to v jeho charitatívnej povahe ostalo, aj do jeho nového pracoviska. Uvidíme, že nič neuvidíme.

            Najviac starostí s mladými, vzdelanými a nezamestnanými ľuďmi do 29 rokov veku pripadá na ministra práce a vecí sociálnych, no aj ten opakuje svoje staré šablóny – prispievať na nich u potenciálnych zamestnávateľov istú dobu, alebo ich rekvalifikovať na profesie žiadané na trhu práce, ako znie moderný pojem v úradnom žargóne. Problém je však zakorenený inde a nie tam, kde ho kompetentní ministri hľadajú a pokúšajú sa riešiť a znie: buď pracovníka firmy potrebujú, alebo im bude za peniaze zavadzať s možnosťou pracovného úrazu.

            Ak vo výrobe chybuje pracovná sila a v zozname uchádzačov o pracovné miesto sa nachádza, je to jasné a rýchlo vykonateľné riešenie. Ale ak k prijatiu nezamestnaného motivuje podnikateľa len príspevok za jeho dočasné zamestnanie i s príspevkom na jeho sociálne a zdravotné postenie, potom ide len o dočasné riešenie a ako zvyknú hovoriť poslanci o nesystémové.

            Vieme, alebo pamätáme, že privatizáciu štátnych podnikov sprevádzala selekcia nepotrebných častí podnikov. Predsa noví majitelia prišli na Slovensko podnikať a nie dbať o nočné sanatória, rekreačné zariadenia a odborné učilištia, ktoré existovali pri všetkých väčších podnikoch a kde vychovávali dorast pre vlastné potreby a tí, ktorí potrebovali malý počet vyučencov prispievali na výchovu v nich Dnes je všetko ináč a podnikatelia a vlastníci súkromných firiem falošne hromžia na štát, že nedbá o prípravu pracovníkov práve pre nich a v čase, kedy ich budú potrebovať, keď sami nevedia, kde budú zajtra, alebo o rok. Výchova a vzdelávanie odborníka trvá až 5 rokov a v jednoduchších profesiách 3 roky, ale oni nemajú záujem o širokospektrálne vychovaného človeka, ale hotového a pripraveného pre konkrétne pracovisko. A to sa nedá bez vzájomného porozumenia a pomoci, i finančnej.

Zle sa počúva a pozerá aj na druhého aktéra zápasu o znižovanie počtu mladých ľudí bez práce, ministra školstva. Opäť vieme, či pamätáme, ako ľahostajne a protekčne vznikali rôzne školy s roztodivnými názvami študijných smerov a bez spätosti so spoločenskými potrebami, s tým, že všetko vyrieši trh práce, na ktorom budú úspešní len tí najschopnejší a adaptovatelní jedinci. Ale treba sa pýtať, koľko stojí výchova a vzdelávanie každého z nich a bez perspektívy? A to už nie je problém len  týchto mladých ľudí a ich rodičov, ktorí ich dali študovať to, čo  chceli, aby po 5 rokoch klopali na dvere úradov práce a nakoniec skončili v Anglicku, či Nemecku pri umývaní riadu v ktorejsi reštaurácii

            Že ide o problematiku v celej EÚ svedčia fakty, že o našich remeselníkov(murár, elektroinštalatér a pod)je tam veľký záujem a vedia ich aj zaplatiť, čo nie je náš problém, ako sa hovorí.

            Tieto ťažkosti sa nedajú riešiť bez zásadných zmien systému a s tým, že školy, ktorých absolventi sú nepoužiteľní (opäť) na trhu práce majú dostávať menej peňazí zo štátu, ale to je také kupecké riešenie, plne závislé od kritérií a známostí a kde sú  tí, čo odborníkov potrebujú? Zatiaľ len nadávajú a hromžia.

Mladí ľudia v situácii, keď nemajú prácu a stali sa od ukončenia školy, či prípravy na povolanie nezamestnaní, sú potenciálom pre spoločenské straty ilúzií a prepadajú rôznym „zlozvykom“. Tak to je!

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.