Založ si blog

Za bryndzu sa platí, mládenci. . .

… tak sme si, ako chlapci hovorievali pri kupčení so známkami, alebo nožíkmi značky Sarajevo, až kým nás nezastihol socializmus s tým, že tomu tak bývalo len v kapitalizme. A ten tu máme zas.

            A tak prekvapujú názory i analytické pohľady politikov, že Rusko, konkrétne Gazprom chce za zemný plyn, ktorý sa spotrebúva na Ukrajine zaplatiť dokonca viac, ako za plyn do štátov EÚ. Forma, ktorou to chce dosiahnuť je primeraná situácii, prirážkou k základnej cene, ktorá je zvýšená o primeranú časť dlhu, ktorý činí už 2, 2 mld. USD. Možno predpokladať že až bude dlh splatený, cena sa upraví, možno na hodnotu zhodnú s inými, nie však na pôvodnú 268 USDl/1000 m3, ktorá bola výrazne preferenčná, bratská. Preto je politickým klamstvom, že oproti cene v intervale 370-380 USD 1000 m3 pre Nemcov, či Francúzov, Čechov (možno) i nás sa uvádza v komentároch len cena 485 USD/1000 m3 a bez toho, že je v nej i čiastka splátky za dlh.

            Ak za základ úvahy o splácaní dlhu v uvedenej výške(2, 2 mld. USD)prijmeme hodnoty, že v navrhnutej cene 485 USD/1000 m3 je 100 USD práve v nej skrytá splátka, potom dlh pri ročnej spotrebe 61 mld m3 ruského plynu(zo 76 mld m3) dlh by bol zaplatený za kvartál i s úrokmi z omeškania.

            Noví majitelia Ukrajiny vystavujú na obdiv terajšiu biedu, hrozbu bankrotu, no nik z nich sa neodhodlal k pravde, že dlhé protesty v Kyjeve, požiare, vyberanie dlažobných kociek, pálenie pneumatík i streľba z okolitých budov sú tiež príčinou stavu, za ktorý treba zaplatiť za cenu úsporných opatrení ľudí práce, ktoré pripravuje MMF skôr, ako uvolní prvú tranžu finančnej pomoci krajine. Iste nebudú trpieť tí, čo počas minulých rokov demokratického vývoja na Ukrajine nadobudli majetky v miliardách USD a dnes sú opäť na súpiskách na reprezentantov krajiny. v nasledujúcich voľbách.

            Postoj R. Fica k žiadosti viceprezidenta USA J. Bidena, aby Slovensko urýchlene vybudovalo preberaciu stanicu pre reverzný tok plynu hodnotili naše politické špičky a honelníci s nimi, ako alibistický, nie ústretový. Kde je ich zmýšľanie, že za všetko sa má platiť a poslanec za SDKÚ označil R. Fica za agenta Moskvy, keď ten situáciu vidí reálne, teda, že ak „budut deňgi, budet i gaz. “ Treba sa preto pýtať a práve jeho, či v reštaurácii hotela Grand v B. Štiavnici (pôvodný názov) dáva niečo zadarmo, alebo na čestné slovo Ani malinovku, či minerálnu vodu! Skúste to, čaká vás v letnej sezóne. 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.