Založ si blog

Pozor, plyn !

            Až dve správy z relácií RTVS a rozpitvávané na rôznej politickej úrovni mohli zaujať diváka a poslucháča z hľadiska dôležitosti, ale aj jednoduchosti riešenia a bez súvislostí vzťahov a podmienok s realitou.

            Prvá, tá jednoduchšia taká charitatívna, hovorí o možnosti reverzného prúdenia zemného plynu zo západoeurópskych zdrojov cez Slovensko na Ukrajinu s potrebou vybudovať v blízkosti Veľkých Kapušian odovzdávací objekt s meraním odovzdaného plynu na ukrajinskú stranu. Ako idea je to zaujímavá myšlienka, taká utopistická,  no realizácia takého diela v hodnote cca 20 mil. € do začiatku leta je nereálna Naviac na impulz našej strany o ochote dodávať plyn reverzným chodom ukrajinská strana nereagovala a rovnako, ako na našu ponuku liečiť ranených demonštrantov, ale v Čechách. áno. Prečo je to tak, vedia len naši politici.

            V roku 2009, ktorý nám polici pripomínajú ako príklad nespoľahlivosti ruských záväzkov, že došlo ku kríze v dodávkach ruského plynu i k nám, išlo o to, že Ukrajina neplatila za dodaný plyn a mnohé firmy na jej území odoberali plyn pre svoje potreby z tranzitu a tak ruský Gazprom uzatvoril armatúry na rozvodoch, čím došlo ku kríze. Teraz sa stalo niečo podobné, keď Ukrajina dlhuje Rusku za už dodaný plyn cca 2 mld. USD, ktoré nemá a preto, kto z našich politikov sa zaručí, že za plyn z reverzného chodu nám Ukrajina zaplatí, pretože náš Slovtransgaz  západoeurópskym vlastníkom plynu by musel zaplatiť. Druhá správa je očividne a aktuálne ladená politicky a ide o aktivity pracovníkov V4, ktorí podpísali spoločný list predsedovi Snemovne USA Boehnerovi, aby sa zasadil o zrušenie zákona z roku 1939 o zákaze vývozu strategických surovín zo Štátov. On vraj súhlasí a hovorí, že stačí pero a ochota prezidenta rozhodnutie podpísať, aby prebytky bridlicového plynu bolo možné do štátov V4 exportovať v skvapalnenom stave. Ide asi o nedomyslenú akciu z podnetu maďarského zástupcu. Najväčší spotrebitelia plynu to nemôžu podporiť, pretože Francúzsko má skvapalnený plyn z Alžíru a Nemecko plyn z vybudovaného potrubia Nordstreeam cez Baltické more, čím sa vylúčil plynovod cez Ukrajinu i Poľsko Aj cez naše územie bude plynu menej.

            Najjednoduchším riešením pre nás i Rakúsko bude narovnanie vzťahov medzi Ukrajinou a Ruskom aby k možným komplikáciách nedochádzalo .Okrem využitia existujúcich plynovodov museli by sa budovať nové a to chce čas i peniaze, ktoré chybujú aj u nás. Ak dotovaná cena plynu pre Ukrajinu bola 268 USD/1000 m3 a bude zvýšená, my zaplatíme už teraz 685,- €/1000 m3 u konečného spotrebiteľa. A ten plyn z USA by iste stál ešte viac, vzhľadom na vložené prostriedky a očakávaný zisk z podnikania Kedysi platilo, že kto pohne cenami palív a energií, pohne celým ekonomickým prostredím .A to bude platiť aj teraz. Preto máme Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, aby sa tak svojvoľne z rozhodnutia majiteľov firmy nestávalo často.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.