Založ si blog

Zákon nebude definovať detaily

            Kým voľba prezidenta, ako vždy dopadne dobre a v prospech najatraktívnejšieho kandidáta a na obmedzenú dobu, spojenie technických ústavov SAV so svetovými firmami bude mať určite dlhodobejšiu platnosť i s mnohými pochybnosťami tých, čo si niečo z minulých zmien vlastníckych vzťahov pamätajú.

            Predseda SAV J.Pastorek túto budúcnosť vedeckých ústavov prezentoval, ako reakciu na nedostatok financií v základnom bádaní, ktoré je iste podľa štatútu SAV prioritou všetkých ústavov SAV, ale dotklo by sa hlavne technických ústavov, ktoré sa majú naviac aj zlučovať aby vznikli verejno-právne inštitúcie. Podklady pre návrh zákona o zakladaní takých inštitúcií sa už rodí a zákon by mal platiť od začiatku budúceho roka.

            Charakterom podobné zmeny a vývoj zaznamenali naše nemocnice a zdravotnícke zariadenia a dnes sú príkladom, ktorými cestami sa k súčasnému stavu dopracovali pod vedením mnohých ministrov zdravotníctva a legislatívnych opatrení, ako príklad kam sa môžu dopracovať verejno-právne inštitúcie a v rámci zákonov. Vždy v súlade s nimi.

            Porovnávať myslenie pracovníkov vedeckých ústavov v SAV s lekármi v nemocniciach, ústavoch, či klinikách je možné práve preto, že obe skupiny inteligencie reprezentujú vzdelanostný vyšší priemer našej spoločnosti a tým spolu súvisia. praktické dôsledky – všetko posudzovať izolovane a vlastnou hlavou.

            Je tu aj druhá strana partnerského vzťahu, spoločnej existencie ústavov SAV s fabrikou, možno s niekoľkými. Ale v nich panuje racionálne myslenie a len tie najsilnejšie, giganti majú istú perspektívu. Že to nie je pravda? Zo štruktúry a pôvodne štátnych firiem u nás vyplýva, že už žiadna nemá vlastnú subjektivitu a že mnoho rokov počas privatizácie prešli vývojom a zmenami a sú už len filiálkami veľkých zoskupení. Nič moc. Veď keď majú slovenský management, faktúry kontrolujú v sídle firmy Dôverujú, ale preverujú.

            Tým je definovaný aj prípadný záujme vstupovať do konkrétnych vzťahov s ústavmi SAV. Firmy, ktoré o výsledky bádania základného výskumu majú dlhodobý záujem sú už dávno späté s podobnými a rozsiahlejšími výskumnými pracoviskami v materských krajinách a často sa predvádzajú len  ako gestori, s výrazným charakterom a prezentujú sa, že koncern prispieva na činnosť miestnej filharmónie, alebo prevádzku detskej železnice, či výskum príčin rakoviny.

            Zákon, ktorý dovolí z ústavov SAV vytvárať verejno-právne inštitúcie iste nepostrehne všetky možnosti, ako budú nakladať s fyzickým majetkom po svojom predchodcovi, keď sa bude ľahko dokazovať, čo je možné odpredať ako hodnotný balast nepotrebný pre budúce bádanie a aké budú pravidlá pre ten majetok, ktorý do inštitúcie vnesú noví spoločníci. Kto z nich bude oprávnený definovať priority bádania a ako bude nakladané s ich výsledkami v konkurenčnom prostredí? Patenty?

            Mladá história premeny zdravotníckych zariadení štátu je však veľmi poučná pre tých, čo pripravujú zákon o verejno-právnych inštitúciách hlavne v tom, ako sa (možno)poctivý úmysel zvrhne v zápas o ovládnutie majetku vkladaného do inštitúcie a to sa nedá upraviť len v zákone chce to viac, ale nik to nepostrehne.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.