Založ si blog

Možno prvému hľadieť do tváre?

Na Slovensku sú len dve úradne uznané osoby, ktoré by sa vedeli vyjadriť k udalostiam., ktoré sa odohrávajú v Spojených štátoch v súčasnosti a sú v trvalej pozornosti našich médií, veď to je len za Veľkou mlákou. Sú nimi exveľvyslanci SR v USA páni Bútora a Káčer, no ich kvalifikovaný názor sa zatiaľ a mnohé roky po ich návrate z misie neobjavil vo verejných médiách. Dôvody ich mlčania iste existujú, no pre verejnosť sú neprístupné, aj keď máme tú demokraciu.

Predovšetkým byť prvým na svete, ktorý je veľmi materiálne, politicky i ideologicky členitý je spojený so skutočnosťou, že všetci ostatní a nie je ich málo, sledujú USA len od chrbta a nevidia im do obličaja, teda také an face, na ich vnútorný režim, ktorý pri každej príležitosti pokladajú ich predstavitelia za jedinečný, vzorový a podľa tohto vzoru pohliadajú na všetkých, ktorí sú za nimi. Aj preto útoky na ich najvyššiu suverenitu sú len zo zadu a nech sa nazývajú akokoľvek, čo vedia definovať len právni odborníci. Mnoho nehôd, ktoré stíhajú americkú demokraciu má aj domáci pôvod a nemožno veriť farebným obrázkom, ako sa všetci usmievajú a hovoria, ako milujú Ameriku a dali by za ňu a jej spôsob života aj život svoj vlastný.

Dlho prežíval sen o Amerike, zemi zasľúbenej pre každého, kto nenašiel lepší život pre seba a svojich najbližších doma, tam, kde sa narodili a mali dve ruky zdravé pre fyzickú prácu kdesi v mine (bani) v Pensylvanii aj bez znalosti jazyka

Dnes, keď všetci Američania prešli povestným mlynčekom a stali a z nich Američania, je primerané dobe, aby aj súčasný prezident B.Obama mohol verejne oznámiť, že sú národom prisťahovalcov. Aj keď v tejto črte, či vlastnostiach sa dá nájsť ich vzťah k vlastneniu pechotných rýchlopalných zbraní., ako možnosť, ktorú ich predkovia v zemi odkiaľ prišli nemali. A aj keď to verejne nedeklarujú ich senátori i kongresmani vlastniť zbraň a chrániť svoj majetok je právo najposvätnejšie, ktoré plynie z dodatku v Ústave, čím sa tiež dostali na čelo, na prvé miesto vo svete.Za nimi veľmi zaostáva už len stará dobrá Európa.

To právo, či pozícia prevláda od čias, ako pokorili „ríšu zla“ a v súčasnosti dbajú o nápravu všetkých udalostí, ktoré by mohli, alebo mali v sebe náboj, ktorý by ohrozoval ich národné záujmy a také sú už všetky, ktoré sa im nepáčia. Jednou z nich a z posledných dní je snaha preveriť výsledky volieb prezidenta vo Venezuele po skone prezidenta H. Chaveza a kde v prezidentských voľbách zvíťazil jeho viceprezident o 300 tisíc hlasov a ako zdôrazňujú aj naše média, že ide o šoféra autobusu.

Uvedené myšlienky vznikali v dobe, keď zneli prvé správy o teroristickom čine v Bostone s otázkou prečo a práve také, ale aj iné(domáce) streľby v školách i na ulici miest USA s otázkou prečo sa to deje.

Nič lepšie na ilustráciu postavenia USA, ako prvého vo svete nemohlo následne zaznieť o tom, že v Bratislave sa koná v týchto dňoch veľmi významná každoročná konferencia GLOBALSEC o bezpečnosti a spolupráci a že hlavným rečníkom konferencie má byť Zbigniew Brzeziňski, mimoriadne erudovaný stratég a radca amerických prezidentov v otázkach národnej bezpečnosti USA. Na základe jeho dávnejších myšlienok a v zhode s M. Albrightovou, keď sa v zhode vyslovili za rozparcelovanie silného ruského impéria od nepamäti na tri nové štáty a otázky prečo by Rusi mali vládnuť takým veľkým prírodným bohatstvom, aké skýta ich veľká krajina, nemôžeme čakať, že nebude počas prednášky vnášať svoje názory aj do stredoeurópského priestoru. Forma i jazyk môžu byť rôzne, no jeho transatlantický pohľad, že RF zostáva najväčším strategickým nepriateľom USA zostávajú. Predsa človek v jeho veku a ktorý radil americký prezidentom, bude na staré kolená meniť názory, ktorých sa držal ako zarytý antikomunista celý život, aj keď jeho názory sú v dnešnom svete už len utópiou a radi ich počúvajú len jemu spriaznení poslucháči.

Javí sa aj iný, zatiaľ osvedčený spôsob dosahovania cieľov americkej zahraničnej politiky. Selektovať a podporovať odporcov terajších režimov všade, kde to pokladajú za potrebné(Líbia, Egypt, Irak, Afganistan, Sýria, Irán Juhoslávia), dosiahnuť ich vojenské víťazstvo za pomoci všestrannej podpory výzbrojou, výcvikom i výstrojom a následne ovládnuť teritórium ekonomicky. Tento algoritmus bol uplatnený a úspešne v Iraku a v Líbii i so sľubmi účasti spolupracujúcich štátov na obnove Iraku. Tešili sa aj Slováci, hlavne stavbári, no len dovtedy, kým zistili, že licencie na práva obnovy vydávajú americkí odborníci a tí mysleli hlavne na svojich. Nie však pracovnou silou, ale know- how.

Ako bolo uvedené na začiatku názoru, že najzorientovanejšími z našich mali by byť exveľvyslanci R. Káčer a M.Bútora, no tí zaryte mlčia. Mali by o pravde, ako sa v trvalom nebezpečí žije prvým, niečo povedať z vlastných zistení, ale prečo by to robili? Však áno!

 

W O W

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.