Založ si blog

Od kanáľa do kanáľa

čiže z jednej krajnosti do druhej

Keď v Senáte USA zvedaví senátori položili budúcemu riaditeľovi FBI  otázku, ako sa pozerá na vyšetrovacie metódy v Justičnom tábore(Justic Camp)na základni Guantanamo odpovedal pozitívne. Že áno a súhlasí aj s metódou fiktívneho potápania, kedy vyšetrovaný prizná aj to, čo nikdy nespáchal.

Kedysi v bývalom ZSSR pôsobil ako štátny žalobca akademik A.Januárovič Vyšinskij a s nim aj jeho názor ,že k vyneseniu rozsudku stačí priznanie obvineného Preto názor bol dôvodom v justičnej praxi, že k priznaniu obvineného boli používané a veľmi často metódy nedôstojné človečenstva, až neľudské.

Ale čo bolo, bolo. No aby sa v dnešnej praxi a metódach vyšetrovania v najdemokratickejšom režime sveta  používali (možno výnimočne) metódy s ktorými nemá problém ani budúci riaditeľ FBI je čudné, ale neprekvapuje..

Skôr zaráža naša  dnešná justičná prax, aby žalovaný bol odsúdený až právoplatne, potrebné sú dôkazy, ale nie hocijaké. .Nepriame, ale aj získané nedovoleným spôsobom(odpočúvaním telefonátov) sú odmietané od prvopočiatku a tak niet divu, že aj keď vina je nespochybniteľná, čin bol spáchaný ,súd musí čakať. A keby aj boli, obhajoba  je pripravená ich pravosť spochybňovať, privolávať expertov, znalcov písma i originality dokladov a svedkov, ktorí sa môžu, alebo nemusia pojednávania zúčastňovať pod rôznymi doložiteľnými a verojatnými  potvrdeniami až po stratu pamäti. Všetko trvá kým sa nevyprázdni skrytá  finančná čiastka na účel a tá býva v závažných príbehoch dosť vysoká ako svedčia dlho sa vlečúce procesy až do zabudnutia. Radosť majú advokáti.

Aby sme dali slovo aj sudcom a ich snahe procesy urýchliť spomeňme si ,že niečo sa už pohýna. Je to priznanie viny (viď podľa poučiek  A.J.Vyšinského ),čo má mať dôsledok v znížení výšky trestu a funkcie nasadeného agenta provokatéra  na rozbíjanie zločineckých bánd. Všetko s cieľom zabrániť tomu, aby súdy neboli zahltené procesmi a paralyzované nemocnosťou sudcov a súdnych úradníkov Zatiaľ sa pozitívne dôsledky neprejavili.

 

W  O W .

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.