Založ si blog

Chodiť po zemi a dívať sa pod nohy

Mimoriadny záujem o výsledok priamych volieb prezidenta ČR v našich médiách dáva dôvody, aby sa k ním mohol vyjadriť aj občan – Slovák. Vyjadriť i preto, že naše vzťahy z dôvodov historických, ale aj istého sentimentu sú stále nadštandardné, neporovnateľné so susedmi v Maďarsku, či Poľsku ,ako s bývalými členmi RVHP, či WZ.

Uplynulé dva týždne medzi prvým a druhým kolom volieb som venoval(okrem iných a naliehavých povinností) čítaniu a vnímaniu obsahu knihy zvoleného prezidenta ČR s názvom:“ Jak jsem  se mýlil v politice“ z roku 2005 a pohľadu na jeho podopretý obličaj na prebale knihy.

Preto neprekvapujú jeho prvé slová ktoré vyslovil v povolebnom zmätku novinárom za pochodu v hotel TOP, že chce byť prezidentom 10 miliónom občanov ČR. Ale to sa nedá, pretože  2,2 miliónov  .ho nevolilo a ďalší. ktorí neprišli do volebných miestností  nechceli ani Karla von Schwarzenberga., Ale chcieť môže..

V rozhovore s V.Moravcom v prvej relácii na ČT 1,aj keď v súlade s jeho náturou a zvykmi mentorovať, poučil redaktora ,že za prezidenta ho ešte pokladať nemôže, pretože redaktor nepozná protokol. Vyslovil však počas tých niekoľkých hodín veľa myšlienok z nátury a presvedčenia, ktoré silne korešpondujú s jeho myšlienkami v menovanej knihe.

Víťaz volieb, teda M. Zeman, je originálny človek, solitér, ktorý bude aj vo funkcii prezidenta málo obľúbený pre svoju priamu reč bez ozdôbok s ľuďmi, ktorí ho budú pracovne obklopovať, alebo ktorí sa do jeho priazne budú unúvať z dôvodov rôznych a iných, Ale tých ktorých  sa jeho invektívy nebudú dotýkať, radi sa s nimi stotožnia a zasmejú.“ Jak jim to nadal“. .Jednoduchým, jemu podobným bonmotom, môže byť veta že „ľahšie sa  jeho myšlienky čítajú, ako počúvajú v priamom prenose“ Jedinou  devízou, ktorú voľbou získal je skutočnosť, že počas budúcich piatich rokov je neodvolateľný, pokiaľ nespácha nejaký hrdelný zločin voči ČR. Len by sa opakovane a pričasto  nemal miešať do politickej kuchyne českej vlády a oboch komôr parlamentu. Nastane ale kuriózna situácia, či stav, pretože on sa zatiaľ nemá o koho politicky oprieť, okrem svojej na  Vysočine konštituovanej SPOZ.

Signifikantné reakcie na jeho zvolenie pochádzajú zo strany západoeurópskych médií, ktoré sa z jeho víťazstvom v priamych voľbách nevedia zorientovať. Možno je to preto, že  počas rokov trávených na dôchodku a na Vysočine nebol pre ne vôbec zaujímavý a jeho činy i myšlienky pokladali občas  za prejavy stareckej demencie. Nemali ho pod hľadáčikom a občasných  mediálnych delobuchov a tak varia z pozbieraných ingrediencií a čistej vody. Narýchlo, ale pravdivo a objektívne dospeli zodpovední novinári len k uznaniu jeho vedomostí a rozsahu toho, čo bývalo predmetom jeho profesionálneho života – futurológia, alebo lepšie ,prognostika. Dokonca v debate s protikandidátom uspel aj jazykovo. No jeden expert na slovanské a východoeurópske štúdie z Londýna o ňom napísal: “že má dobré vzdelanie, no nie je intelektuálny typ “,skôr mysliteľ a politik .Iní zatiaľ išli na neho z druhého konca tým, že si myslia, že český život a politiky sa z pražských kaviarní prenesie do „hospod“, ako vždy v minulosti, ako písal J.Hašek. v románe o Josefovi Švejkovi.

Keby sme hľadeli  na vyjadrenia západoeurópskej tlače, napriek jeho pozitívnemu stanovisku k väčšej angažovanosti ČR v EÚ, potom „kníže pán“ im bol bližšie, tak ako  majiteľom médií a redaktorom, ktorí v nich za veľké peniaze pôsobia a vytvárajú mienku. Oni si vkus budú  len ťažko naprávať. Ale i on, nový prezident ČR v znení názvu názoru , aby začal chodiť po zemi a dívať sa pod nohy aby nezakopol.

Bude mať na to dosť času, aby sa tak stalo v realite českej politiky. Kto dožije, uvidí.

 

W  O  W

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.