Založ si blog

Ako sa stal z Karla „von“, obyčajný český Karel.

Ťažko porovnávať po 20 rokoch, ale spomínať je ešte odvážnym možné. Na doby spoločného štátu s Čechmi, keď sme mali prezidenta profesora, stolára, kamenára i generála a nakoniec humanistu-dramatika. Teraz v Čechách je možné, že za priaznivých okolností budú mať v prezidentskom úrade „kníže pána“ Síce po návrate do Československa v roku 1990 aby sa stal kancelárom prezidenta V. Havla prestal si písať v mene to „von“, ale nároku na hrad Orlík sa nevzdal a tak sa mu dedičstvo v rámci reštitúcie vrátilo. Ak zasadne do kresla prezidenta ostane len odpovedať hamletovsky, či z Orlíka na (pražský ) Hrad, alebo opačne, z hradu na Orlík.

Rôznorakosť kandidátov na post prezidenta Českej republiky a hlavne to, že až 9 z nich splnilo stanovené kvórum pre registráciu a následné voľby, svedčí o povahe českej spoločnosti i jej pohnutej histórii, povedal by som, že už od dôb Jana Husa a následných náboženských vojen svojou náturou byť iní, ako spokojní Európania, kde vládnu šľachtici. Karel ako Karel. Od Karla IV po Karla von.

V rámci názorov analytikov, ale aj komentátorov i z cudzích novín sa zatiaľ neobjavili spomienky, či dôvody, prečo Karl von Schwanzerberg pôvodne 40 rokov žijúci v Rakúsku sa stal takým Čechom, že sa stal zrazu kancelárom prezidenta V. Havla. Dôvody nám po čase ušli v rámci naordinovaného zabúdania, alebo publikované spomienky sú prísne selektované v Ćechách, kde majú „Ústav pro skoumání totalitních režimu“ a na Slovensku ÚPN. Ale z predprevratových médií si niekto pamätá, že tento šľachtic, muž minulého storočia, bohato sanoval životnú úroveň disidenta V. Havla i nešťastie Olgy Havlovej, keď rozbila automobil a Václav jej z väzenia odkázal, že „Olinko nedělej si z toho nic, kníže ti koupí jiný“. To by bola bývala tá najmenšia podpora Karla von Schwarzenberga V. Havlovi. Mal čo vracať.

Z osobných skúseností počas mojich štúdií v Čechách a zo styku zo spolužiakmi som spoznal, že Češi sú veľmi citliví na svoj jazyk a podľa postavenia rečniaceho. Iste inak posudzujú „valciře s kratkym zobakem“, či pradlenu z pavlačového domu niekde na Žiškove a ináč veľkého priateľa V. Havla Pavla Landovského. Ale „mluva“ prvého občana štátu, ak sa nim stane „kníže pán“z Orlíka mala by byť čistá, zrozumiteľná a česká. Za 20 rokov pôsobenia „kníže pána“ von Schwarzenberga v českej politike by sa to malo pokladať za jeho veľkorysý dar v prospech češstva, keď sa už pokladá za Čecha krsteného Vltavou pod jeho hradom na Orlíku. Zatiaľ sa tak nestalo a jeho vek (75 rokov) nedáva veľké garancie, že sa češtinu doučí. Pokiaľ by hodne cestoval do spriatelených štátov EÚ, alebo do USA vhodnejšie sú jeho znalosti nemčiny a angličtiny a do Ruska sa určite nechystá.

Jeho preskok J. Fischera, pôvodne predpokladaného súpera M. Zemana v druhom kole iste dáva tušiť, že jeho priaznivci, ako odporcovia víťaza prvého kola M. Zemana známeho svojimi bonmotmi a priliehavými porovnávaniami, ako sa nimi netají, budú agitovať za svojho s plným nasadením a prostriedkami, ktoré finančne ovládajú, pretože už teraz prekonali sami seba, ale aj svoje češstvo. Nie je to prekvapivé, skôr príkladné aj pre nás, aby sme nič nezanedbali pri voľbe nášho prezidenta. Máme predsa dosť potomkov našich grófov, len si vybrať, z ktorého rodu, či vetvy by bol najvhodnejší a ktorý by vedel variť polievku pre chudobných nezamestnaných, ako sa chystá „kníže pán“.

Je jedna všeobecná otázka, či Karl von Schwarzenberg sa premenoval aj úradne v matrike a označenie von, že je z, má už definitívne vymazané. Orlíka sa zatiaľ nezriekol, prenajíma ho štátu. Je preto smiešne, ak Karl von Schwarzenberg, bývalý kancelár prezidenta V. Havla a teraz minister vecí zahraničných ČR hovorí o M. Zemanovi, že patrí do minulosti, keď on nezvládol zatiaľ a ešte súčasnú češtinu. Alebo mu to sympatizanti veľkoryso tolerujú. Iste majú k tomu vážne dôvody.

Voliť M. Zemana do funkcie prezidenta ČR je však pre jeho odporcov spojené s hlbším poznaním jeho myšlienok, ktoré formuloval už pred novembrom 89´ a nesúhlasiť s nimi, alebo im nerozumieť. To sa o Karlovi von Schwarzenbergovi povedať nedá, pretože jeho písomné správy o sebe, či svete, alebo o tom, čo vyznáva nie sú zdokumentované, Je to praktik, skrátka „kníže pán, “ktorý mal k tomu vždy svojich lokajov.

Ináč u M. Zemana ide o druhý pokus v kampani o post prezidenta a ktorý v roku 2003 prehral v súperení s V. Klausom, no dúfam, že myšlienky, ktoré vyslovil v prejave 24. januára 2003 nemusí principiálne korigovať, no aktualizovať určite. Ak je záujem o jeho knižky, vrelo doporučujem!

 

W O W

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.