Založ si blog

Praktická lekcia o ľudských právach.

V čase, keď príslušný výbor Kongresu USA vyslovil znepokojenie nad stavom ľudských práv v Rusku, došlo k masovej poprave detí v jednej zo škôl v štáte Connecticut-e keď 20 ročný mládenec poloautomatickou puškou(!) vo vlastníctve svojej matky zaútočil a deti s personálom školy postrieľal, až sa sám zastrelil.

Treba vedieť a dokresliť by nám to mohli naši experti na život v USA p. M. Bútora a p. R. Káčer, bývalí veľvyslanci s trvalým obdivom ku všetkému čo sa spája so Štátmi. Či právo vlastniť zbraň v ich ponímaní patrí medzi základné ľudské práva, ako právo na sebaobranu doma, či na ulici, alebo v úrade. Pokiaľ B. Obama uvažoval v svojom prvom období prezidenta o obmedzení tohto základného práva Američanov, zdvihla sa proti nemu veľká vlna odporu zo strany republikánov a nepochodil, pretože chápanie práva je v spoločnosti zakorenené ináč, ako inde vo svete. Štáty predsa vyrastali na násilí, na iných hodnotách i realitu.

História USA má svoje úskalia, o ktorých sa už nesmie hovoriť, pretože v očiach i mysliach obdivovateľov ich slobody i života by to viedlo k rozpakom, či obdivujú správne. Do sveta slobody si predsa priniesli milióny Afričanov, aby mal kto obrábať, ako otroci bavlníkové plantáže pre anglické textilky na juhu Štátov. Veď o tom bol i príbeh vojny Juhu proti Severu i smrť Abrahama Lincolna. Lynčovanie bolo súčasťou miestnych rituálov spravodlivosti, rovnako ako existencia rasovej organizácie Ku-Klux-Klan a ako vybíjali prérijní lovci bizónov i Indiánov a ako ich i dnes držia v rezerváciách.

Aj preto udivuje, akým právom si dnes nárokujú členovia Kongresu vynášať rozsudky nad stavom ľudských práv vo svete. Iste ale majú svoje dôvody prečo tak konajú a čo ich vedie k hodnoteniu stavu podľa ich partitúry a k čomu každoročne vyrábajú správy.

Je vysoko významné, že americká administratíva sa zaujíma prednostne o stav ľudských práv práve v Rusku. Stalo sa už pravidlom, že je tak od čias vlády Vl. Putina na poste najvyššom, ktorý ako významný agent KGB v Nemecku mal možnosť spoznať metodiku rozkladu spoločenských zriadení všade, kde o to mali záujem aj pod rúškou ochrany ľudských práv. Keď pred niekoľkými dňami Vl. Putin v Dume oznámil, že tí politici a organizácie, ktoré budú pre svoju protištátnu činnosť používať cudzie peniaze, budú pokladaní a pokladané za nedovolené a bude s nimi nakladané ako s agentmi cudzích mocností i s konsekvenciami a trestami. Čo je na tom mimoriadne a v rozpore s ľudskými právami?

Aj M. Romney, kandidát republikánov na post amerického prezidenta sa v predvolebnej kampani vyslovil, že z hľadiska geopolitického je RF najväčší nepriateľ záujmov USA vo svete a v tom smere Štáty aj konajú, keď v Poľsku a v Čechách trvale pripravujú obranný štít akože proti Iránu – Strategickú doktrínu, ktorá platí predsa roky už za vlády prezidenta Reagana sformulovali Zbyg. Brzezinsky a americká Češka M. Albrihtová, že Rusko bude potrebné rozparcelovať na tri štátne útvary a tým zmenšiť nebezpečenstvo hrozby pre globálne záujmy Štátov. Nie naraz, ale postupne a trvale. Ani správa o dodržiavaní ľudských práv v Rusku z tejto trajektórie nevybočuje.

Vražda deti v mestečku Newtown patrí medzi ukážkové príbehy o chápaní ľudských práv v USA a tomu nepomôžu ani slzy v očiach amerického prezidenta. Ale k tomu, by sa mohli s náležitou vážnosťou vyjadriť páni Bútora s Káčerom podobne keď nám rozprával z TV obrazovky p. Ivo Samson o bezpečnostných problémoch sveta. Sú to predsa puncovaní a viac karátoví experti na ľudské práva i politiku.

 

W O W

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.