Založ si blog

Znovuobjavené novotvary riešení.

Je niekoľko spôsobov ako vyjadriť nahromadenú nespokojnosť ,alebo zlobu a možno ich členiť na kolektívne a individuálne ,legálne a ilegálne, riešiteľné a neriešiteľné. Ako a ktoré. O krajných,(revolučných )zatiaľ reč nebude

Za kolektívne, či skupinové, ale neriešiteľné  môžeme pokladať štrajky, či pokojné pochody s heslami nespokojných, alebo podvedených, ako býva dobrým zvykom v dnešnej dobe rozvíjajúceho sa kapitalizmu a s tvorbou kapitálotvornej vrstvy spoločnosti. Protesty sú spojené a veľmi často s končením rôznych výhod, úľav a benefitov rôznych podnikateľských skupín, ktoré k nám pred niekoľkými rokmi prišli využívať lacnú a odborne zdatnú pracovnú silu. Nie je to nič prekvapivé, pretože na tom v kapitalizme je založený úspech každého  podnikania. Pochody nespokojných, alebo podvedených zamestnancov sú legálne a často podmienené tým, že po nariadenej dovolenke pri nástupe do práce  zastaví ich zamknutá brána na   budove, z ktorej  boli zatiaľ odvezené stroje a zariadenia do novej lokality. Proti tomu nemôže mať dnes nik námietky, či sťažnosť. Ide totiž o súkromný majetok, s ktorým majiteľ môže robiť čo chce. A čo pokladá za primerané dobe  a možnostiam.

Doterajšie protesty skončili neúspešne ,pokiaľ im štát nevyplatil z rezervných fondov nejaké peniaze, ako záchovnú dávku, kým ich nezaregistruje príslušný úrad práce .Ale skutočnosť ,že pred rebelujúcich zamestnancov na dlažbe sa zatiaľ nepostavil nik z majiteľov,  aby im vysvetlil svoje dôvody a možnosti. O pravde reč byť nemôže. Tá sa kryje do obchodného tajomstva ,ktoré je po spovednom tajomstve najstráženejšie Tak prebehli pochody zamestnancov PPS Detva, šičiek z Vranova i Hencoviec a najnovšie i chemikov zo Strážskeho Majitelia predstúpiť pred tých, ktorým“ dávali prácu“ a ktorí ich za tú láskavosť  vlastne štedro   živili ,majú už iné podnikateľské starosti. Teraz začali štrajkovať pracovníci školstva i zamestnanci firmy Delphi zo Senice. Ale protesty ohlasujú aj iné rezorty, dopravcovia, zdravotnícki pracovníci a kto ďalej podľa ich vzoru a skúseností?

Čo s tým? Nič . Protesty sú legálne , povolené  trasy pochodujúceho sprievodu sprevádzajú ozbrojení policajti, aby nedošlo k neprístojnostiam a provokáciám. Všetko je v priadku  Ľudia si zakričia i zapískajú a ide sa ďalej.

Tie individuálne protesty počas letných mesiacov mávali charakter stanovania pred úradom vlády, často spojené s hladovkou. Z mnohých foriem protestov bývali najúspešnejšie. Najmä ak išlo o nespravodlivé rozhodnutia štátnych orgánov. Medzi tieto individuálne patria aj tie so zbraňou vo vrecku kabáta, či saka. a podľa posledných dní končia so smrteľnými následkami Je to protest konečný a dominantný v majetkových sporoch. Ich povahu a gradáciu môžu dlhodobo sledovať a hodnotiť odborníci zo všetkých odvetví. Či išlo o čin v afekte, či bol dlhodobo pripravovaný a premyslený a akými vlastnosťami sa hrdil aktér i pozostalí. Od balistických expertíz, až po duševný stav strelca , stav bankového konta a zoznam dedičov majetku.

Najhoršie  na riešení sporov  sú tí, čo veria v spravodlivosť súdov a časovo primeranú dobu na vynesenie rozsudku Nedá sa všetko valiť na súdy. Tie nie sú najzodpovednejšie, no ich možnosti sú predsa len obmedzené získavaním  dôkazového materiálu a v neposlednej rade i schopnosťami obhájcov a vyšetrovateľov. Najslabšou časťou prípravy procesov je vysoký počet zúčastnených osôb,  ich zdravotný stav, absencia v čase procesu., možnosti odvolania k súdu vyššej inštancie i nastavené formálne nedostatky.

Treba sa zmieniť pre úplnosť aj o činy ilegálne, rôzne vykrádačky radené medzi trestné činy majetkové, keď  konatelia  lúpežnej skupiny ovládajú polohopis pokladne i spôsob ako na lane vytiahnuť bankomat z vybúranej steny banky. Tieto činy, keďže ide o majetok bánk mávajú vysoké sadzby .

Ostáva ešte skupina maliarov stien zvaných spreyeri.(pretože používajú  k svojim umeleckým činom voľne dostupné spreye). Aj keď sa hlásia k moderným smerom výtvarného umenia a ako ochrancovia zanedbaných plochých stien chátrajúcich budov, sú akosi  mimo pozornosti úradných miest. Ani orgány štátnej moci nemajú jasno, či ide o umenie, či vandalizmus ,hlavne mladistvých, ktorí takto protestujú proti niečomu Plochy vyhradené k ich umeniu sa zatiaľ nikde nestretli s porozumením umelcov. Chcú slobodu v svojom rozhodovaní. A že ničia a znehodnocujú majetok iných ,im zatiaľ nedošlo.

Uvedené kategórie protestovania sú verejne známe, no pre jednoduchosť bývajú stotožnené len s trestnými činmi. Hlavné slovo v dnešnej dobe majú dodávatelia pancierových dverí a kamier namierených na citlivé časti  majetku bohatých, pokiaľ na celý ich  bezpečnostný systém neprídu iní experti. Zatiaľ sa nedostali odborníci ďalej. aby skúmali aj spoločenskú atmosféru. Ony totiž zrkadlia stav spoločnosti

 

 

W  O  W

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.