Založ si blog

Športu zdar a telesnej výchove zvlášť

Predpokladajme ,že po návrate predstaviteľov športu z Londýna nastalo obdobie príprav na hodnotenie výsledkov, ktoré dosiahli naši športovci na LOH. Už počet delegovaných športovcov naznačoval, že odborníci pred ich konaním vedeli, že dlhodobo neriešené problémy športu sa musia raz v zhustenej podobe prejaviť.

              Radujem sa a vždy nad úspechmi našich športovcov v individuálnych športoch, ale výsledky kolektívnych  pokladám za veľký obchod(dnes sa už hovorí business),do ktorého vstúpili peniaze bohatých podnikateľov a tam, kde sídlia ich kluby a takto zveľaďujú svoj majetok. Zisky takýchto športových spoločností s konkrétnym majiteľom neplynú zo vstupeniek na predstavenia na tráve ,palubovke, či pod košmi, ale z obchodu zo športovcami, hráčmi. Aj preto sú významne sledované prestupové termíny, hráči počas ich výkonov, ale aj ich cena. Nezanedbateľnou súčasťou tohto procesu je účasť teamu v rôznych medzinárodných súťažiach, kedy rastie aj cena hráča podľa dosiahnutých výsledkov o čom v pravidelných intervaloch informujú majiteľa klubu. Raz, keď po výpredaji najlepších potrebuje káder doplniť perspektívnym dorastencom, aby strata v súťaži bola čo najmenšia a usilovať sa tak, aby pri najbližšej príležitosti sa procesy kúpy a predaja v prospech majiteľa opakovali. Druhý krát vtedy, keď sa dá hráč predať za veľké peniaze ,o ktorých sa fanušikom ani nesníva..

              Ťažko prijať oficiálne rozprávky pre fanúšikov a typujúcich, že majitelia klubov to robia z lásky ku kolektívnym športom. U nás, ale hlavne v zahraničí, kde sa mnohému ich pracovníci boli priučiť to robia rovnako poctivo Veď návštevnosť 3-5 tisíc platiacich divákov býva u nás nadpriemerná, ale čo to je pre príjem majiteľa?

              Aj preto, čo som uviedol individuálne športy nemôžu mať toľko obľuby podnikateľov  milujúcich šport skrze peniaze A olympijské hry práve pre svoj charakter sú viac obrazom individuálneho športovania, ako podnikania v športe. A tam sú najväčšie slabiny našeho športu .Kluby prevádzkujúce kolektívne športy futbal a hokej sú aj zo strany kompetentného ministerstva školstva najviac podporované finančne, no rovnaké ministerstvo má v rukách práve aj individuálne športovanie, atletiku a na školách. Ale to nie je zodpovednosť len tohto ministerstva, ale aj politiky štátu, ako sú nastavené parametre. Roky počas ktorých mohli vyrásť nástupcovia dnešných našich reprezentantov v individuálnych disciplínach boli premrhané na radenie sa do svetového hokeja, ktorý však je významný len v 4-5 krajinách sveta, ale popri iných a lacnejších športoch. Ale tešíme sa ,ako malé deti na cicku.

              Máme predsa sieť športových gymnázií a bude preto pri hodnotení výsledkov našich športovcov na LOH potrebné vykonať inventúru ich prínosu pre telesnú výchovu a nielen teoretickú prípravu. Akých talentov tam prijimajú vedenia týchto inštitúcií a čo z nich vychádza na atletické ovály štadionóv .

              Sú krajiny(Jamaika, Keňa ,Etiopia),ktorých reprezentanti sú známi a sú to z našeho pohľadu krajiny rozvojové. Ako sa tam starajú o športový dorast, alebo sa tam stará každý sám a za svoje?

              Do budúcej olympiády v Brazílii o štyri roky môžeme niečo zmeniť, zlepšiť? Je to krátka doba, v ktorej by mohli vyrásť nadpriemerné talenty na zisk medajlí., alebo popredných miest Dúfajme, že znalci športových činností k tomu na očakávanej schôdzke niečo povedia.

 

WOW

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.