Založ si blog

Stručná, ale významná sumarizácia faktov.

Médiá priniesli zaujímavú správu zo života a problémov r .k. cirkvi na Slovensku a ktorá poodhaľuje aj postavenie RNDr. F.Mikloška v nej už od dôb, keď s J.Ch. Korcom chodili spolu do Prahy k apoštolskému administrátorovi, neskôr kardinálovi F.Tomáškovi. na rozhovory

            Že išlo už vtedy o vzájomnú náklonnosť oboch  niet pochýb a to ,že po oživení tejto cirkvi po roku 1990 práve F. Mikloško ťažko znášal posuny i presuny J. Ch. Korca v cirkevnej hierarchii. Od dekana Bohosloveckej fakultu až po biskupa v Nitre, pretože miesto arcibiskupa v Trnave bolo už obsadené J.Sokolom,o ktorom  spravodajca americkej agentúry na Slovensku  služobne zahlásil do Washingtonu, že jeho úroveň dosiahla hodnotu dedinského farára. .A to všetko vnímal F. Mikloško iste intenzívne. Možno i preto ako laik vyšiel s veľmi zvláštnou informáciou o odvolaní R Bezáka z postu arcibiskupa.v Trnave.

            Aby boli zčasti zahladené „kádrové“ prešľapy nunciatu Vatikánu na Slovensku bol J. Ch  Korec ako biskup(!)povýšený do pozície kardinála, možno ako jediný biskup zo všetkých kardinálov.

            Prešli roky činorodej a usilovnej orby v myslení veriacich katolíkov kým sa prevalili finančné neprístojnosti, keď podľa písomných dokladov bol J. Sokol, ako úradujúci arcibiskup v istých majetkových operáciách aj predávajúci, aj kupujúci, skrátka taký businessman v sutani. Aj napriek dobrému zdravotnému stavu zriekol sa tejto na Slovensku najvyššej cirkevnej hodnosti r. k cirkvi a na jeho miesto bol dosadený R.Bezák, člen  ktorehosi rádu ,pôvodom z Handlovej ,mladý iste aj čestný človek a športovec, ktorú vlastnosť mu pripomenul aj kardinál Tomko pri jeho inštalácii Z jeho podnetu začala vizitácia o financiách trnavskej arcidiecézy, ktorej výsledky sú až tak závažné ,že R.Bezák o nich nemôže byť informovaný. No F. Mikloško z iných zdrojov zase niečo vie o tom, kedy bude odvolaný. Možno taký akt v názvosloví r.k. cirkvi sa menuje ináč, krajšie, ale pôjde o stratu postavenia, aj keď takého rozpačitého ,pretože J.Sokol, ako arcibiskup trnavský bol aj primas Slovenska, teda najvyšší. Jeho odchodom do penzie bol tento úrad preložený do Bratislavy a z dôvodov dekóra ostalo v Trnave len  arcibiskupstvo, ale nie tak ako v Košiciach, B. Bystrici Žiline, Nitre, Rožňave ,či na Kapitole Spiša.

            Bolo by veľmi zaujímavé, keby práve p. R.Bezák, keď bude uvoľnený z funkcie arcibiskupa prehovoril pred občianskym súdom o tom,  čo vie, no práve predstavitelia Vatikánu, ktorí vykonali vizitáciu finančných operácií v tejto diecéze tým, že ho odmietajú zoznámiť s jej výsledkami iste sa obávajú, že by sa to prevalilo na verejnosť so všetkými morálnymi dôsledkami pre r.k. cirkev.

O majetkových pomeroch v r. k cirkvi by iste vedel niečo porozprávať aj J.Majský, ktorý má v prenájme cirkevné lesy v pohorí Tribeč i Vtáčnik a o zmluve sa bol v dobách, keď sa mu ešte darilo lepšie, ako dnes, vyjadril, že. “majetok majú ale nevedia s nim nakladať “.Iste to súviselo so sumou za prenájom, ktorú pokladal za nízku, pre seba však výhodnú ,veď bol podnikateľ, jeden z prvých ktorí vybudovali dnešnú podobu  Slovenska.

Sú ale aj iné aktuálne “kádrové “problémy v r .k. cirkvi. Kým obsadenie biskupských postov v Košiciach(A.Tkáč), Rožňave(E.Kojnok), či Kapitule(J.Tondra prebehlo hladko,biskupský stolec v B.Bystrici(R.Baláž), nie a nie ani po roku obsadiť vhodným kandidátom.

Možno sa nájdu čitatelia, ktorí tento názor podrobia prísnej kritike, alebo aj niečomu horšiemu, ale nie je v ňom nič, čo nebolo doteraz a postupne zverejnené v dennej tlači, či TV.

S úctou k pravde.

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.