Založ si blog

Aj keď hľadajú, najsť nechcú.


Toľko vzdelaných, dobre situovaných i vysoko postavených odborníkov stále a nepretržite súhlasí s novými a drastickými opatreniam, ktoré majú zachraňovať upadajúcu ekonomiku európskych štátov zóny, keď hlavný dôraz sa kladie na výšku trvalého eurovalu a potom na riešenie odkiaľ ten euroval saturovať dostatkom kapitálu. Dospeli už do stavu ,keď začínajú uvažovať o dvojrýchlostnej Európe a dokonca skupina vyspelých štátov Európy z podnetu nemeckého ministra vidí budúcnosť Európy v Spojených štátoch európskych.

Sú to všetko realizačné kroky, ktoré neprekračujú tradičné algoritmy a  hranice myslenia od prvej polovice XX. storočia, ktoré boli ako tak boli účinné Vo vyjadreniach niektorých politikov.(F.Hollande) objavili sa isté náznaky, že východisko zo zlej ekonomicko-sociálnej situácie, ktorá trvá už dlho ,okrem úsporných opatrení musí byť aj rast, oživenie produkcie, trhu a v konečnom dôsledku spotreby. Problém však nespočíva len v deklarovaní rastu, ale bez konkrétnych oblasti, ktoré by konzumný rast napĺňali spotrebou, to nepôjde.

Zaujímavou sa ukazujú myšlienky na vytvorenie Spojených štátov európskych ,vraj podľa USA, alebo podobne, aj keď historický vývoj týchto politických celkov nie je podobný, ani náhodou zhodný .Aby sme trošku posúdili nedávne politické a územné zmeny, pri ktorých výdatne asistovali mocnosti západnej hemisféry a podporovali žistne separatistické tendencie v štátoch ZSSR, Juhoslávie ale i ČSSR možno už len konštatovať, že všetky deriváty búrlivých zmien sa ocitli v skupine slabých štátov Európy a ani za 20 rokov sa nepriblížili ku kmeňovým štátom Európy.

Z hláv odborníkov v oblasti financií, ale aj sociálnej sa dosť často v poslednom období neúspešnej tvorby záchranných balíčkov objavujú myšlienky ,že ide stále o experimentovanie ešte pred radikálnymi zmenami pomerov teraz kapitalistického sveta. .V.I.Lenin kedysi dávno spomínal, že kapitalizmus postupne prerastie do imperializmu. Dnes tento pojem je nahradený novým a poznáme ho ako globalizácia, avšak podstata procesu trvá.

Pokiaľ leadri európskej politiky, ale aj naši mudrlanti budú liečiť súčasné pomery „osvedčenými „metódami oživovania ekonomických pomerov úsporami verejných výdajov v oblasti sociálneho zabezpečenia občianstva, bude dochádzať k eskalácii sociálneho napätia aj na verejnosti. Vládna moc bude však ku kroteniu nepokojov používať dokonalejšie prostriedky, ktoré svojou kvalitou i rozsahom už teraz prekročili sily a prostriedky bývalej VB napr .na Národní tříde v Prahe v novembri 1989.

Aby sa tak nestalo musia byť možnosti a postavenie súkromných bánk v spoločenskom systéme regulované zákonom .K tomu sa však neodhodlala žiadna vláda, ani parlament aj keď je zjavné, že moc každej vlády sa presťahovala do bánk na hlavnej ulici, do obchodu s peniazmi a bez tvorby reálnych materiálnych hodnôt.

Ako príklad, keď cena produktu vysoko prekračuje jeho skutočnú hodnotu a je generovaná marketingovými trikmi a   reklamou môže poslúžiť mobilné telefonovanie, kde“ tovarom“ na predaj je hlasová služba, bez reálneho výstupu nejakého produktu. Aj preto existuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Inými, tiež často sa v našich podmienkach vyskytujú ceny športovcov, keď reálne ceny sú často len fiktívne

A tak sa prostoducho pýtajú politici, kde vznikli také dlhy a príčiny hľadajú tam, kde ich nechcú a preto nemôžu nájsť.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.