Založ si blog

Vieme správne čítať medzi riadkami?

Minulý spoločenský systém nás naučil vďaka schopným redaktorom čítať medzi riadkami .A nechcelo to veľa, niekedy stačila pomlka, možno pohľad a niekedy v písanom texte pomlčka, ktorú prehliadol nepozorný cenzor.

Z tejto doby ostalo v nás, mnohých slovíčko- rezerva. Už sme si zvykli, že neide o rezervnú pneumatiku, ale súborný názov pre nedostatky v spoločenskej či materiálnej oblasti, dokonca v športovej terminológii.

Od istého času, v období hospodárskej, sociálnej i spoločenskej krízy začali sa v prejavoch i rozhovoroch politikov i vládnych činiteľov používať slovné spojenie „úspory verejných výdajov“

Napred to boli slová málovravné, ale keď sa s nimi začali hrať experti na dlhodobé spoločenské ekonomické ale aj európske  problémy naši politici (?) Kaník, Brocka, Sulík a teraz už aj Frešo, poslucháč, či divák musel zbystriť vnímanie, ako oni a spoločne chápu frekventovanú úsporu verejných financií. A ako hovorievajú poľovníci “len pomaly ,chytíme aj starú“ ,bolo treba počkať, až sa prerieknu a prídu s niečim, čo bude vyžadovať § znenie, aby svoje myšlienky pretransformovali do podoby návrhu zákona..V tomto smere kráčajú vedno s predstaviteľmi bánk i Europanov z Bruselu .Ale treba dodať, že tí a ich nadriadení bankári, sú už ďalej a myslia si ,že krízu nemožno ukončiť len úspornými opatreniami na strane výdajov, ale aj opačne, obnovou výroby a tým aj spotreby. No naši experti na bázické spoločenské problémy stále opakujú, že nás môžu zachrániť len úspory verejných výdajov a nízke mzdy, ako istota, že si nás budú naďalej všímať zahraniční investori. Ale za aký peniaz si budeme kupovať tovary a služby s nízkymi príjmami?

A pretože ide o verejné výdaje týkajúce sa rozhodujúcej časti obyvateľstva štátu bude potrebné ich bližšie špecifikovať.

Ak odhliadneme na povahu základných výdajov štátu na bezpečnosť, teda políciu, justíciu a väzeňstvo a povinné odvody do fondov EÚ,NATO a financovanie našej účasti v zahraničných misiách na obranu mieru a stability na Blízkom východe, potom všetko ostatné má mať len charakter fakultatívnych výdajov .A to je to, čo neuniká pozornému oku pravice, ktorá svojimi predstaviteľmi a ich zákonmi dbá o to, aby zdravie, vzdelanie, kultúra, veci soc iálne, bývanie i  život občanov bol postavený len  na osobnej angažovanosti a schopnostiach jednotlivca.A kto na to nebude mať, je to jeho problém. Ako v USA, kam sa chodia naši experti priúčať. Že to nie je výmysel chorého mozgu dozvieme sa v najbližšej budúcnosti, keď experti i odborníci budú novo definovať pojem“ základná zdravotná starostlivosť“,teda, čo bude za ňu pokladané, aby to bolo ako-tak v súlade s Ústavou SR.Alebo už nie?

Aktuálne informácie práve k 1.júnu o dni začiatku daňovej slobody a o tom, že odteraz do konca roka budú tí, čo ešte pracujú pracovať na seba majú cieľ dráždiť ich o čo všetko tento štát oberá formami daní a odvodmi, ktoré majú solidárny charakter A to by malo  byť nemalo. Pokúšali sa o  to už politici S&S ,keď predstavovali pred voľbami v roku 2010 svoju pol itiku.  Ich návrh k vykazovaniu super hrubej mzdy, ako zákonný smeroval k tomu, aby občania, zamestnanci pokladali štát za pijavicu, ako inštitúciu ktorá ich vysáva a okráda o ťažko zarobené peniaze a aby vedeli, koľko z nej si ponecháva štátna byrokracia na svoje“ pochybné“projekty, bez ktorých sa dá pohodlne a s plným bruchom žiť tým, čo sa snažia a zarábajú. Naskýta sa však aj otázka, prečo „živia“ toľkých darmožráčov, ktorí využívajú výhody vydobyté už dávno odborovými organizáciami? Prečo svoje tak ťažko skúšané podnikanie nezavesia na klinec a najdú si niečo „ľahšie „ na obživu? Veď sú to vzdelaní podnikatelia, absolventi rôznych krátkodobých stáži v cudzine Asi to však nebude také zlé, ako sa trápia pred TV kamerami a zvedavými redaktormi.

Predstavitelia našich niekoľkých zamestnávateľských organizácií opakujúcich stále rovnaké názory o konkurenčnom prostredí a postavení našich podnikateľov v EÚ, že konkurovať môžeme(už)len cenou práce a keď bude terajšia vláda v hľadaní 1,5 mld  € na zníženie deficitu verejných financií hľadať zvyšovaním daní bohatých podnikateľov a bánk dôjde ku katastrofe v mnohých subjektoch.

Politici a bankári v EÚ tých našich však už predbehli v hodnotení a hľadaní východísk z dlhotrvajúcej krízy a marazmu v tom ,že východisko z toho všetkého musí byť cesta dvojprúdová i úspory i rozvoj. Ale taká politika bola predsa známa aj v riešení dôsledkov krízy v rokoch 1929 –1933,kedy F.D.Roosevelt(prezident USA)predložil svoj program(New Deal)verejných financií a verejných prác. Ľudia mali prácu, mali za ňu zaplatené a mohli svoje zárobky aj utrácať za predmety i služby, ktoré si počas rokov krízy odopierali. Našim to zatiaľ nedošlo, možno preto, že svoje zisky si strážia a prelievajú do daňových rájov. Vynaložiť ich v prospech verejných prác ich netrápi. Nám už predsa nemôžu pomáhať dobročinné zbierky do pokladničky pred poštami a na verejných uliciach.

Takže o tom je pojem“ verejné výdaje štátu“ a čítanie medzi riadkami a dnes, keď je tá demokracia a spoločenské javy sa majú nazývať presne.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.