Založ si blog

Hrozí Zemi tepelná smrť?

Pred časom, vždy, keď nastali vysoké teploty, pýtali sa ma susedia, ale aj známi čo na to poviem. Skrátka také debaty o počasí a nezávadné ,nepolitické .Odpovedal som na základe vedomostí, ktoré som získal štúdiom termodynamiky v škole v nauke o teple no odpoveďou bývalo mlčanie. Táto téma  nie je vhodná na bežné rozhovory na ulici, či pri pive. Ide totiž o tému, v ktorej ani odborníci nemajú zhodné názory. Obchádzajú aj základný definičný pojem, ktorým je entropia, veličina stavu.

Ide totiž o to, že pokiaľ neide o deje vratné energetický potenciál Zeme narastá. Preto k téme, ktorú som načal ešte v roku 2007 sa vraciam. Je aktuálna, najmä teraz pri teplotách, ktoré lámu rekordy.

Pojem entropia som nevymyslel na konci XX .storočia ja, ale iní vzdelaní osnovatelia vedy už dávno, pred nami..

Otázku tepelnej smrti, ale v širšej súvislosti vyslovili už vedci v XIX. storočí, keď Francúz Sadi Carnot vyslovil 2.vetu thermodynamiky o vratných a nevratných fyzikálnych dejoch a keď vedci dospeli k definícii s názvom entropia .Entropia, ako stavová veličina, ktorá vo vratných tepelných dejoch nemení svoju hodnotu, no v nevratných sa stále zväčšuje, čo explicítne znamená ,že všetky dejové potenciály(tlak, teplo, práca a pod.)sa časom vyrovnávajú až dôjde k stavu, ktorý nazvali iní odborníci ako tepelná smrť. Bol z toho materialisticko-idealistický spor, či je Vesmír konečný, či nekonečný.

Tým, že odborníci dneška upozorňujú na nebezpečie tvorby vysokého množstva oxidu uhličitého, ktorý vytvára vonkajší plášť Zeme izoluje ju od ostatného vesmíru zmeny prebiehajúce na povrchu Zeme a v dôsledku činnosti ľudí  sa stávajú nevratné.

O príčinách globálnych anomálií počasia bolo už zhromaždených veľa poznatkov pozorovaním i sofistikovanými metódami výpočtov a osvedčenými algoritmami slúžiacimi k presnému predpovedaniu počasia.

Protokol o maximálne dovolených emisiách oxidu uhličitého z Kjota a prognóza ich znižovania  bol síce prijatý, no najväčší emitenti ho doposiaľ neratifikovali, čím sa stal len dokumentom bez právnej záväznosti. Preto naše protesty proti emisiám sú síce zaujímavou thémou pre ich producentov ale aj dobrým obchodným artiklom, pretože ako ukázali aj naše skúsenosti ,ako sa stalo.

Tá hrozba“ tepelnej smrti Zeme“ síce existuje, čo dosvedčujú i pre laikov nepochopiteľné klimatické zmeny, no raz darmo, leadri svetovej ekonomiky a bánk to pochopiť nechcú, pretože pre nich jediným merítkom prosperity je zisk .Iné priority nepoznajú. pretože to by znamenalo zmeniť svetový poriadok.

Ťažko ale vyvracať bežný industriálny jav, kedy energeticky jedinečná hmota po vyťažení zo zeme sa známymi procesmi zmení na potenciál s nezanedbateľným vývinom tepla, že je to proces vratný .Kto odmieta dôsledky vývinu obrovského množstva tepla pri štarte každej rakety, raketoplánu, pri transatlantických letoch veľkého počtu lietadiel v každú dennú a nočnú hodinu, teplo vzniklé pri spaľovaní palív v miliónoch vozidiel premávajúcich po dialniciach celého sveta, tratiach i vodných plochách, teplo vzniklé pri výrobe elektrickej energie a cez chladiace veže odvádzané do atmosféry, teplo z lesných požiarov na obrovských plochách, z klimatizačných jednotiek a ďalších zdrojov? Pri dynamike prírodných katastrof v posledných desaťročiach vo forme záplav, hurikánov, veterných smrští. Ale pri pohľade na virtuálne mapy klimatológov, ako budú vyzerať pobrežia Európy o niekoľko rokov začne sa človek  báť, kam to všetko a spolu dôjde.

Totiž tá 2.veta thermodynamická, že neexistuje taký opakujúci sa dej, ktorého výsledkom by bola len práca na účet tepla je fakticky potvrdzovaná denne, v každej činnosti spojenej s mechanickou prácou. A čo s  teplom, ktoré pritom vzniká? Ignoranti sa neznepokojujú a hovoria, že uniká do vesmíru a to, že vrstva oxidu uhličitého, ktorá  sa rovnako ľudskou činnosťou dostáva do atmosféry a úniku tepla bráni je zanedbateľná.

Tak ako vždy proti faktom stoja teoretici, zástancovia vývojových cyklov. Že tak, ako pred miliónmi rokov dokazateľne bola i doba ľadová, bude i v budúcnosti opäť .Takže žiaden strach, len dožiť tú premenu ,ktorá nastane o milión rokov keď sa vráti svet do lepšej podoby.

 

 

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

ČR SR politika premiér Fico návšteva prvá

Prieskum: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov

16.04.2024 14:15

Opačný názor má 17 percent populácie.

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.