Založ si blog

Na chudobu sa musí prísne,

alebo ako hovoril Josef Švejk :Na dělnej lid se musí přísně

Každý deň prináša správy a názory, o ktorých pravdivosti možno úspešne pochybovať. Medzi tie posledné patrili argumenty p.Kičinu, prezidenta PAS(Podnikateľská aliancia Slovenska) o dôvodoch, prečo naši námedzne pracujúci(robia za mzdu)nemôžu mať vyššie mzdy. Údajne preto ,že ešte stále pretrváva  u nás nízka(alebo nižšia)produktivita práce A keby naši námedzne pracujúci „pritlačili na pílu“ a žiadali vyššie odmeny za prácu za porovnateľné výsledky v porovnateľných pozíciách napr. pri montáži automobilov dobrotiví podnikatelia a majitelia by zbalili inventár a potiahli by do krajín, kde hodnota pracovnej sily je ešte nižšia. A ako ukázal obrázok v inej relácii TV novín relácia hodinovej odmeny našich námedzne pracujúcich je štvrtinová proti odmenám v iných krajinách EÚ (8 € vs 34 €).

Takže také sú  argumenty v odmeňovaní za prácu v tých odvetviach, kde sa výsledky dajú merať a treba dodať, že sú to firmy v rukách zahraničných spoločností a bez možnosti vplyvu našich úradných činiteľov. Ale im sa prirovnávajú aj domáci producenti prác.

Iný finančný expert v tejto súvislosti bol v rovnaký večer na podporu slov p. Kičinu povedal ,že vyrovnávanie rastu produktivity práce a tým aj príjmov je proces dlhodobý, počítateľný v  desiatkach rokov ale začal opatrne počítať  od prvej desiatky .Ale treba sa možno technokraticky pýtať týchto našich reprezentantov, či zahraniční majitelia, či investori, keď kupovali a zavádzali výroby svojich tovarov inštalovali u nás staré, repasované stroje a zariadenia, tak to bol od  našich západných chlebodárcov podnikateľský ťah ,deklarovaný ako pomoc zaostalým krajinám. Ak to boli stroje a zariadenia nové, na úrovni doby, nie je vhodné hovoriť o nižšej produktivite práce našich ľudí a o nízkej ich zručnosti. Potom prevrat v roku 1990 až dodnes nebolo oslobodenie od starého režimu a od Moskvy, ale riešenie ich naliehavých problémov už vtedy hroziacej dlhodobej krízy kapitalizmu.

Toľko o otázke odmeňovania za prácu tam, kde sa dá výsledok merať. Ale sú ďalšie odvetvia, kde nespokojnosť s odmeňovaním za prácu sa prehĺbila.a tam, kde dosah našich vládnych inštitúcií je nespochybniteľný .Začali s tým lekári a zdravotnícky personál, teraz sestričky a zdravotní laboranti v štátnych a verejných zariadeniach. Nespokojní sú učitelia, daňoví úradníci, šoféri autobusov verejnej dopravy.  Čo s nimi? Aj tam treba podľa p.Kičinu hľadieť na produktivitu? Ako ju merať, ak nie porovnávaním s podobnými profesiami a v demokratickej cudzine.?

Zaujímavým apendixom v problematike odmeňovania sú umelci, ktorí ako prví váľali základy minulého režimu, keď stávali i v daždi na praktikábloch z materských divadiel a rečnili do požičaných zvukových aparatúr a odhadzovali dekréty o menovaní a titulmi. Dnes  by za požičané praktikáble museli novým majiteľom divadiel platiť trhovú cenu.

Vyplatilo sa, dnes majú príležitosť dabovať juhoamerické telenovely, alebo hrať v platenej reklame a v podúrovňových seriáloch. domácej produkcie. Sú to všetko osoby citlivé(ako sa dnes hovorí senzitívne) a svoje role v nich obhajujú tým, že za účty ,ktorými ich naháňajú doručitelia treba platiť a nemalé čiastky a tak berú, čo príde a sú radi, keď si ich všimne  ktorýkoľvek producent. A tí tiež nežijú z reštitúcií a tak produkujú to, čo chcú vlastníci TV staníc a aj  ten najstupidnejší brak, kde sa strieľa a krv tečie ako paradajková šťava.

Tak, keď rôzni finanční experti vedia presne porovnaním odmeňovania námezne pracujúcich s ich proťajškami vo vyspelých krajinách EÚ  potom  vedia stanoviť o koľko % majú naši nižšiu produktivitu práce. Ďaleko zmierlivejší sú pri porovnávaní príjmov v slobodných povolaniach. Do tejto kategórie sa neodvažujú hovoriť. No ak športovec ,ktorého odmena je viac ako 100 násobná mzde robotníka, ktorý počítateľne vyrába  vecné hodnoty, má vzdelanie a on nedokončenú strednú školu a denne poskytuje rozhovor na tému, že prestup kamsi je(či bola) pre neho „nová výzva „ je merateľný v odmeňovaní aj s doktorantom, majiteľom publikácií a patentov?

Podobne, ale málo pravdivo možno uvažovať o reláciách odmeňovania za dokázateľné výkony, nie za vytrucované pod hrozbami a stanovené v rôznych programoch, kde slečny krútia zadkami a všetky sú, ako keby ich mala jedna mater. Kto stanoví ich ceny?

Puncovaný finančný odborník nás odkáže na zákonitosti trhu, zákony ponuky a dopytu, no tam, kde nedošlo k tvorbe reálnej hodnoty vo výrobnom procese, či na pôde a v maštali, začínajú sa prejavovať inflačné trendy, rast ceny bez hodnotového krytia a prácu majú len emisné banky, ktoré objednávajú nové emisie bankoviek..A to je už definovaná choroba doby, ktorú žijeme, kde sa stavajú eurovaly, tlačia nové bankovky a prijimajú represívne opatrenia na znižovaní verejných výdajov a istým držaním uzdy verejných výdajov sú mzdy

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.