Založ si blog

Operácia mala svoju logiku, alebo za víťazstvo sa neplatí len reparáciami

Nebolo významné to, či nálet US Air Forces na Škodovku v Plzni bol 17 apríl, ako písal pamätník udalostí pán Gerhard. fr, alebo 25.apríl ako sa uvádza v knihe „Čsl dejiny v datech“ ,aj keď jednotky 3.americkej armády gen. Pattona boli už od 21.apríla na území západných Čiech .Z hľadiska definícií neišlo o takticko-operačnú akciu, ale o strategický nálet s povojnovými dôsledkami, zničiť významný strojárenský podnik, čo malo mať svoj význam v povojnovej obnove štátu svojimi významnými výrobkami.

Z informácií, ktoré sa v dokumentoch a pamäti starých pánov zachovali vieme, že Američanom dlho trvalo, kým sa pripojili armádou k brániacim sa Britom i Francúzom a opakovaným žiadostiam Moskvy otvoriť 2.front v Europe odolávali až do januára 1944.Vieme tiež ,že z politiky izolacionizmu napriek varovaniam prezidenta F.D. Roosevelta ich vyviedli Japonci 7.12.1941 ,keď zaútočili bez vyhlásenia na Tichomorskú základňu Pearl Harbor a zničili od skorého rána skoro všetky lode kotviace v prístave.

Síce už 30.10.1941 ponúkol práve spomenutý prezident  F.D .Roosevelt Moskve pomoc vo výške 1 mld. US dol, ktorá v dôsledku zlej situácie na bojiskách pod Smolenskom bola vo forme Zmluvy o pôžičke a prenájme zvýšená na 50 mld. US dol. Do 6.11. kedy bola podpísané zmluva o pôžičke a prenájme.

Dôsledky izolacionistickej politiky sa menili len postupne, no pomoc iným poskytovali USA na obchodnej báze aj voči svojim najbližším spojencom. Aby sa napĺňali potreby bojujúcich strán na muníciu, zbrane ,tanky lietadlá a rôzne druhy plavidiel, vláda USA  v záujme platieb vojensko-priemyselnému komplexu(názov zaviedol neskôr D.Eisenhower) stanovila  29.10.1942 občanom, ktorí mali v tom čase príjem väčší ako 624 US dol „daň pre víťazstvo „vo výške 5 %,čo prinášalo  do štátnej pokladne a veľmi rýchle 9 mld US dol. Tak sa národné hospodárstvo USA postupne preorientovalo na vojnové potreby. Až keď to všetko dáme dokopy, môžeme pochopiť politiku USA na konci vojny, teda aj v čase bombardovania Škodovych závodov v Plzni. Ináč by sme to mohli pokladať za omyl ,ktorých sa počas bojov prihodilo veľa. Napr. bombardovanie Drážďan  patrí k tým, ktoré nik doteraz nevysvetlil, keď v opakovaných náletoch v dňoch 13 – 15 februára 1945 boli zničené a zahynulo 70 tisíc civilov.

Americké zbrojovky  a lodenice už od roku 1943 pracovali naplno, podobne aj súvisiace firmy, ich dodávatelia a tak  pre ich majiteľov pred koncom vojny nastala dilema, čo a ako ďalej, ako zachrániť návratnosť investícií a pôžičiek i u svojich spojencov v Kanade či Veľkej Británii a keď pomoc zo zákona nahradili 6.12 1945 obchodnou pôžičkou; Čo ale s inými, pokiaľ nebude obnovená produkcia v zničených krajinách Europy a v ich národnom hospodárstve? Ako najlepšie riešenie sa ukazovali priame investície do obnovy všade, kde skončili bojové operácie a nastalo obdobie obnovy. Nepochodili však v Moskve, ktorá tieto obchodné praktiky poznala z minulosti, z dôb pôsobenia amerických inžinierov pri industrializácii zničenej krajiny začiatkom roka 1925.

Pretože už bolo badateľné, že Europa sa bude potrebovať predovšetkým najesť a chrániť sa pred nemocami poskytli USA organizácii UNRRA(United Nations Relief and Rehabilitation Administration.) založenej ešte v roku 1943 materiálnu pomoc vo výške 1,35 mld. US dol. Všetky potravinové balíčky ako si ich pamätáme mali anglické názvy(breakfast ,lunch a pod),ktorým sme nerozumeli.

Najvýznamnejším, ale hlavne obchodným počinom USA s cieľom zaistiť návratnosť pomoci a pôžičiek bol Europský program obnovy zvaný podľa amerických zvyklostí podľa autora Marschalovym plánom vyhláseným 3.7.1947.  Jeho prijatie na pokyn z Moskvy vtedajšia vláda odmietla, čo malo za následok spomalenie povojnovej obnovy republiky, ale aj zhoršenie našeho postavenia v rodine(západo)europským štátov.

Takže takto možno vidieť a vnímať očakávania spojené s bombardovaním podniku Škoda Plzeň dva týždne pred koncom 2.svetovej vojny .Ale je možné doterajšie“ demokratizačné“ “vojny v Iraku, Afganistane, Líbyí, Egypte a teraz najnovšie aj v Sýrií vnímať bez obchodných záujmov zúčastnených strán v operáciách najmä materiálne?

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.