Založ si blog

Bude aj ďalšia dramatizácia biblických príbehov?

Tohoročné sviatky Veľkej noci boli v znamení mimoriadnej aktivity svätej cirkvi rímskej (SCR) na Slovensku. Možno preto, aby SCR zvýraznila svoju upadajúcu prestíž a postavenie. O tom svedčiíi  rozhlasové relácie ale hlavne prenosy STV z rôznych cirkevných podujatí, ktorých bolo „za peniaze daňových poplatníkov „a podpory MK SR i rozpočtu RTS neúrekom.

Bez pochýb najpôsobivejšie boli aktivity farníkov z obce Nižná Šebastová, ich druhý ročník ,zobrazujúce pred divákmi na námestí v Prešove súd, mučenie a ukrižovanie Ježiša Krista. Zatiaľ bez pribíjania na kríž ako na Filipínach. Odozvu mali iste aj prenosy o nosení kríža cez mestské časti Trnavy, Nitry a iste aj inde, kam TV štáby nestihli dobehnúť.

Všetky akty, ktoré boli zostavené zo zápisov pamätníkov a verejne reprodukované, svojou podobou a diváckou kulisou miestnych občanov sa iste zaradili do podobných, ako ich príležitostne vidíme v bojových scénach. Raz sú to boje o prechod rieky Hron kdesi pri Kozmálovciach,  inokedy boje o Dukelský priesmyk a často lov sokolov na líšky ,či dobýjanie hradu Stará Lubovňa.

Ale možno sa otvorene pýtať, či z podobných aktivít(predstavení),ktorých sa zúčastňujú najvernejšie údy SCR nevonia vonkajšia podoba niečoho, čo už dávno stratilo svoju vnútornú silu a energiu, druh pokory ,skromnosti a lásky k bližnému svojmu. O tom by mali premýšľať cirkevní otcovia SCR, či to nie je divadlo, podobné tým, keď sa predvádzajú zástupy kňazov a reholníkov v uniformách budiacich otázky, kde na to všetko berú, na parádu, kostýmy a rituály a na druhej strane hlásajú pokoru a skromnosť.

Sme len v prvej tretine cirkevného roka a tak môžeme na základe doterajších poznatkov a vizuálnych vjemov s obavami a prekvapením očakávať, čo prinesú púte v Levoči, Litmanovej, Gaboltove, Marianke, Šaštíne, Starých Horách, Turzovke, Nitre, Močenku (bývali to Sládečkovce)

Stačí  premýšľať a neprídete k inému záveru.

 

Spomínam na Kubu

01.12.2016

Pravidelná linka ČSA z Prahy do Havany mala technické medzipristátie na letisku Montreal a personál letiska už poznal zloženie cestujúcich, ktorí počas neho prezerali výlohy free shopov. Nechtiac som si pri jednom lete do Havany vypočul rozhovor dvoch predavačiek susediacich obchodov. Keď nás uvideli, jedna druhej, pretože bola polnoc, radila aby zatvárala a nečkala, [...]

Vždy ide o peniaze

26.11.2016

Najnovšie a čo obšírne zamestnáva TIS a médiá sú výlohy ministerstva zahraničných vecí na umelecké akcie spojené s našim predsedníctvom v Rade EÚ. Že boli vysoké a presahovali stanovený limit a že odmeny účinkujúcim umelcom a umeleckých telies boli zaplatené mimo základnej dohody, naviac. Zistila to mladá referentka po 8 mesiacoch služby na ministerstve [...]

Na čo sa pán Matišák nepýtal

20.11.2016

Jacques Rupnik v rozhovore s Andrejom Matišákom niekoľko krát opakoval, že „liberálna demokracia je nielen najprijateľnejší, ale aj najdôstojnejší politický systém“ Je to jeho názor a iný mať nemôže aj preto, že prívlastok, liberálny má z pohľadu politológov demokraciu, ako spoločenský systém novšie determinovať, ako slobodnú, od slova liberté. A tak [...]

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.